Θετική υποδοχή των μέτρων για την σχολική βία – Εκπαιδευτικοί και γονείς στην Αχαΐα κρίνουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες
Τέλος στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και κακοποίησης επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας. «Δεν μπορούμε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί» είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει νέους σχολικούς κανονισμούς λειτουργίας, με εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.
Να μπει οριστικό τέλος στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και κακοποίησης που έχουν αυξηθεί, τελευταίως, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας με τη νέα πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr που παρουσιάστηκε επίσημα χθες στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στόχος, όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, είναι να σπάσει η σιωπή, δίνοντας βήμα στα θύματα ενδοσχολικής βίας προκειμένου να βρουν το θάρρος να μιλήσουν.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο πρώτα απ’ όλα δεν διστάζει, όπως είπε ο υπουργός, να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί, υπάρχει. Απασχολεί όλους μας, όχι μόνο την Πολιτεία. Απασχολεί όλους τους θεσμούς, απασχολεί τους γονείς, τους συλλόγους των γονέων. Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να το αναγνωρίσουμε και μετά να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο, πίσω από το οποίο, το πρώτο βήμα είναι να μπορεί κάποιος να μιλήσει. Και ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να μιλήσει; Μπορεί πρώτα απ’ όλα να μιλήσει και πρέπει να μιλήσει ο ίδιος ο θύτης».
Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία για νέους σχολικούς κανονισμούς λειτουργίας, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και θα πρέπει να υπογραφεί από τους γονείς των μαθητών.
ΜΕΤΡΑ
Τα νέα μέτρα είναι τα εξής:
– Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών: Βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί πολύ. Θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς όπου θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση την πορεία του μαθητή, οι απουσίες κ.ά. μέσω των δεδομένων που καταχωρίζονται στο myschool.
– Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.
– Οι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες. Εως 2 ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
– Θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής της 5ήμερης αποβολής. Θα μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
– Αν κάποιος κάνει φθορά, ηθελημένο βανδαλισμό, το κόστος τους θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.
ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η χρήση τους πάει μαζί με τα πιο βαριά περιστατικά bullying.
Γι’ αυτό ορίζονται συνέπειες, όπως ότι ο σύλλογος μπορεί να επιβάλει 5ήμερη αποβολή για αποτύπωση περιστατικού σχολικής βίας.
Αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Η διαδικασία για την υποβολή καταγγελίας είναι απλή. Πατώντας την κόκκινη μπάρα που αναγράφει «Κάνε αναφορά Περιστατικού» συμπληρώνεις τα απαιτούμενα στοιχεία στην ιστοσελίδα stop-bullying.gov.gr.
Ποιος μπορεί να κάνει την αναφορά; Οποιοσδήποτε μαθητής Δευτεροβάθμιας που έχει δεχθεί bullying ή ο γονέας/κηδεμόνας μαθητών που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Πώς κάνεις μια αναφορά; Δίνεις τα στοιχεία σου, συμπληρώνεις ένα απλό ερωτηματολόγιο και αναφέρεις το περιστατικό που σε αφορά.
Τι γίνεται στη συνέχεια; Οι αιτήσεις φτάνουν στην αντίστοιχη σχολική μονάδα και σε τετραμελή ομάδα δράσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, όπου εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι προσεγγίζουν το εκάστοτε περιστατικό σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Σημειώνεται ότι οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν δικαίωμα υποβολής επώνυμων αναφορών.
ΣΥΡΙΖΑ: «ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΑΓΩΓΗ»
Για αυταρχική αγωγή για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα της βίας δεν θα λυθεί με αυταρχισμό, αλλά με διάλογο με τη σχολική κοινότητα κι αξιοποίηση όλης της σύγχρονης παιδαγωγικής σκέψης. Σε ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται, σε σκωπτικό τόνο, πως η κυβέρνηση πρωτοτύπησε και πάλι, αφού χωρίς καν να αναμένει τις προτάσεις της εθνικής επιτροπής την οποία η ίδια συγκρότησε για τα θέματα σχολικής βίας ανακοίνωσε τις προτάσεις της.
Στο ίδιο μήκος κύματος, καταγγέλλει πως συνεχίζει την απαξίωση του παιδαγωγικού και διδακτικού ρόλου του σχολείου, καθιστά τους εκπαιδευτικούς σε ρόλο αστυφύλακα.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Π» ΟΙ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΠΕΧΛΙΟΥΛΗ
Για το θέμα μίλησαν στην «Πελοπόννησο» τρεις άνθρωποι του εκπαιδευτικού χώρου, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Βασίλης Δημόπουλος και η Ελένη Μπεχλιούλη, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων.
Ο Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Επειδή πραγματικά η κατάσταση στα σχολεία είναι πολύ δύσκολη το τελευταίο διάστημα, θεωρώ ότι σωστά υπήρξε αντίδραση από την κυβέρνηση και πήρε σειρά μέτρων. Εκτιμώ ότι η αύξηση των ημερών αποβολής από τα σχολεία, αφού πρώτα έχουμε εξαντλήσει τα παιδαγωγικά μέτρα, θα βοηθήσει και θα λειτουργήσει ανασταλτικά.
Πλέον, έχουμε διαχωρισμό δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών και για μένα είναι σημαντικό. Ακόμα, με τα νέα δεδομένα ξέρουμε ότι πλέον οποιαδήποτε ανάρμοστη ανάρτηση στα social media θα τιμωρηθεί με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Είναι μέτρα που θα βοηθήσουν για να σταματήσουν φαινόμενα bullying μέχρι να υπάρξει αλλαγή γενικότερα στη συμπεριφορά των νεαρών παιδιών. Οι άσχημες συμπεριφορές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες».
Ο Βασίλης Δημόπουλος τόνισε: «Επρεπε να παρθούν μέτρα, αλλά θα μου επιτρέψετε να κρατήσω μικρό καλάθι για το αν και πόσο θα αποδώσουν.
Τα μέτρα έχουν κυρίως κατασταλτικό χαρακτήρα και για μένα το σημαντικότερο είναι να βρούμε τα αιτία που γεννά την εφηβική βία, η οποία μεταφέρεται μετά στο σχολείο. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα όπου θα γίνονται οι καταγγελίες θα έχει τον χρόνο να ασχοληθεί παράλληλα με τις διδακτικές ώρες στο σχολείο;».
Από την πλευρά της, η Ελένη Μπεχλιούλη υπογράμμισε: «Κάθε μέτρο που λαμβάνεται είναι σωστό και το αποδεχόμαστε, αλλά δεν ξέρω αν από μόνο του μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Τα θέματα βίας ξεκινούν από τους γονείς, όμως το κράτος με ποιον τρόπο βοηθά τους γονείς που δεν προλαβαίνουν την καθημερινότητα;
Για μένα θα πρέπει να υπάρχουν μόνιμα ψυχολόγοι σε κάθε σχολείο, να εντοπίζουν το πρόβλημα και να ενημερώνουν έγκαιρα γονείς, όπως το ίδιο πρέπει να κάνουν και εκπαιδευτικοί.
Είναι σωστή η κίνηση να μην είναι δικαιολογημένες οι 114 απουσίες και τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα, όπως έχει αποτέλεσμα και η αστυνόμευση στις πλατείες γιατί εκεί ξεκινούν όλα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αχαΐα: «Καμπάνες» 2.500€ για καύση στην ύπαιθρο – Γεγονός τα πρώτα πρόστιμα – Μια σύλληψη για φωτιά
Φτώχεια για το 35% των πολιτών μας – Ανησυχητικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ στη Δυτική Ελλάδα
Αχαΐα: Πέτυχαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά δεν διορίστηκαν: «Μας εμποδίζουν να ζήσουμε»
Η Πάτρα στόχος των «τζογαδόρων» του real estate – Εκτίναξαν κατά 50% το κόστος στέγασης
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News