Αχαΐα: Ελλείψεις στην τοπική αγορά φέρνει η θεομηνία στη Θεσσαλία – Τι λένε στην «Π» παράγοντες
Η Κεντρική Ελλάδα, ως ο μεγαλύτερος τροφοδότης της χώρας σε βασικά αγροκτηνοτροφικά αγαθά, θα επιφέρει άμεσες αναταράξεις σε πρώτες ύλες, ακόμα και για το ψωμί. Η ντομάτα, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί έχουν καταστραφεί, με αρνητικές συνέπειες.
Αλυσιδωτές συνέπειες ικανές να δοκιμάσουν όχι μόνο τη Θεσσαλία, αλλά και τους πολίτες όλης της χώρας, αφήνει πίσω της η πλημμύρα του θεσσαλικού κάμπου που αποτελεί τον μεγαλύτερο τροφοδότη της χώρας σε μια σειρά βασικών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι και πιο συγκεκριμένα ανέρχεται στο 30% της ελληνικής παραγωγής και για τα δύο προϊόντα. Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού.
Ο πρόεδρος των αρτοποιών του Αιγίου και Α΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρης Τηλιγάδης, προβλέπει σοβαρές ελλείψεις σε σκληρό σιτάρι από το οποίο παράγεται το κίτρινο αλεύρι, δηλ. η πρώτη ύλη για το χωριάτικο ψωμί και επίσης, σιμιγδάλι που είναι η πρώτη ύλη για τη βιομηχανία ζυμαρικών.
Παράλληλα, η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, 38% της παραγωγής βαμβακιού) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5% και καρύδια 26,3%).
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών της Λαϊκής Αγοράς Πατρών Δημήτρης Γιαννακόπουλος είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για τις καταστροφές, αλλά, θεωρεί σίγουρα ότι θα επηρεαστεί η τροφοδοσία σε φρούτα, όπως μήλα και αχλάδια, καρπούς όπως τα κάστανα κ.ά. και γενικά προϊόντα μικρής διάρκειας παραγωγής που σίγουρα έχουν καταστραφεί.
Σε ό,τι αφορά τη ζωική παραγωγή, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος.
Στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας της υπαίθρου, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πλημμύρες αλλά και για όσα έχουν προηγηθεί όλους τους τελευταίους μήνες.
Η έκταση των ζημιών και ο αριθμός των πληγέντων από τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον μέχρι σήμερα παραδοσιακό τρόπο, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΣΔΕ κ. Σατολίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News