Αχαΐα: Γεμάτα τα νοσοκομεία παρά την ελεγχόμενη κατάσταση με τη γρίπη – Σε αναμονή δεκάδες ασθενείς για κρεβάτι

Χωρίς έξαρση κρουσμάτων γρίπης και λοιμώξεων κλείνει η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα δεκάδες ασθενείς παραμένουν σε ράντζα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

 

Αχαΐα Μικρή μείωση καταγράφουν και τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα
Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση με τα κρούσματα γρίπης στην περιοχή μας όπως και του κορονοϊού με τις νοσηλείες να μην ξεπερνούν τις 20 και στα δύο νοσοκομεία μας.  Χωρίς ιδιαίτερη έξαρση σε ό,τι αφορά τις αναπνευστικές λοιμώξεις κλείνει η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

«Είμαστε σε καλά επίπεδα και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Βέβαια ως σύστημα υγείας παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα» μας είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Στα συνήθη επίπεδα κυμαίνονται και οι απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών από τις σχολικές μονάδες. «Πάμε πολύ καλά. Οι παρουσίες των μαθητών δεν δείχνουν να υπάρχει διασπορά των εποχικών ιώσεων στις σχολικές μας μονάδες» μας είπε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση την εβδομάδα 2-8 Ιανουαρίου. Καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη από την αρχή επιτήρησης έως και 8 Ιανουαρίου.

Συνολικά ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Μικρή μείωση καταγράφουν και τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα. Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Σε ό,τι αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Εν τω μεταξύ εντοπίστηκε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 «Κράκεν». Σύμφωνα με την εβδομαδιαία (2-8 Ιανουαρίου) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV), η XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων).

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128, ενώ καταγράφηκαν 149 θάνατοι (+2% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Ομικρον. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν.

ΠΓΝΠ: 28 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΚΛΙΝΗ 
 
Αχαΐα

Η Αγγελική Δημοπούλου

Παρά την πτώση των κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού, το χθεσινό ξημέρωμα βρήκε 28 ασθενείς σε ράντζα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών μετά την εφημερία της προηγούμενης μέρας.  «Εχουμε 28 ασθενείς έχουμε εκ των οποίων οι 26 είναι παθολογικοί και οι δύο ουρολογικοί. Αντίστοιχα τη Δευτέρα είχαμε 22 ασθενείς. Επί της ουσίας λειτουργεί μία κλινική στο ΤΕΠ του νοσοκομείου μας»  μας είπε το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, η οποία είναι και τομεάρχης στο ΤΕΠ, Αγγελική Δημοπούλου.

Η ίδια εξηγεί ότι «πέραν του ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί έλλειψη σεβασμού στον ασθενή που νοσηλεύεται πάνω σε ράντζο αντί να είναι σε κλινική, δεν έχω νοσηλευτικό προσωπικό να καλύψω μία κλινική που λειτουργεί στο ΤΕΠ. Χθες το απόγευμα ήταν δύο άτομα νοσηλευτικού προσωπικού στο Τμήμα που έπρεπε να παράσχουν νοσηλεία στους 28 ασθενείς που παραμένουν στο ΤΕΠ και παράλληλα να καλύψουν τις ανάγκες της μικρής εφημερίας (νευροχειρουργικά, δερματολογικά, κ.ά.). Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι στόχος των διοικούντων είναι η διάλυση του ΕΣΥ. Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγεί η αδιαφορία που καταγράφουμε απ’ όλο τον διοικητικό κορμό της υγείας ξεκινώντας από το υπουργείο Υγείας».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κ. ΜΑΡΚΟΥ

Αχαΐα

Ο Κώστας Μάρκου

Την προβληματική κατάσταση αναδεικνύει με ανακοίνωσή του και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου. «Ασφυξία επικρατεί σήμερα 12 Ιανουάριου 2023 στο Τμήμα Επειγόντων (ΤΕΠ) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Σύμφωνα με καταγγελίες, 26 ασθενείς, κυρίως παθολογικά περιστατικά, επικρέμονται σε ράντζα, δημιουργώντας εικόνες, αλλά κυρίως συνθήκες ντροπής για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ

Αχαΐα

Ο Δημήτρης Μπάκος

Η «Π» επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου, Δημήτρη Μπάκο, ο οποίος είναι γνώστης της κατάστασης. «Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα. Δεν μπορούμε να διώξουμε τους ασθενείς. Προσπαθούμε να τους διοχετεύσουμε σε κλινικές αλλά είναι κάποιες ημέρες που ο ρυθμός προσέλευσης ξεπερνάει κάθε προσπάθειά μας. Βρισκόμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα αλλά δεν είναι πάντα εύκολο».