Τεράστιες ελλείψεις στα Δικαστήρια Πάτρας και Αιγίου – Νέες κινητοποιήσεις την Τετάρτη
Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη για τις ελλείψεις στα Δικαστήρια Πατρών και Αιγίου, οι δικαστικοί υπάλληλοι, που ζητούν κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, υλικοτεχνικές υποδομές και επιδόματα
Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων εισέρχονται από την Τετάρτη οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας, με 24ωρη απεργία στην οποία συμμετέχουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Πατρών.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι αναφέρουν ότι τα δικαστήρια της χώρας βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών. Επί 8.769 οργανικών θέσεων, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69%, ενώ οι ελλείψεις σε υποδομές είναι τεράστιες.
Την κατάσταση που επικρατεί στις δικαστικές υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Περιφέρειας Πατρών, περιέγραψε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χρήστος Δαραμούσκας. Αυτή τη στιγμή, σε σύνολο 233 οργανικών θέσεων, υπάρχουν 90 κενά, δηλ. ποσοστό πάνω από 33% και αναμένονται να αυξηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα λόγω νέων συνταξιοδοτήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Δαραμούσκα, στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο Πατρών, δεν υπάρχουν γραμματείς για να ανέβουν στην έδρα. Στην Εισαγγελία Εφετών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, δεν υπάρχουν επιμελητές για να κάνουν τις επιδόσεις των κλήσεων.
Στο Ειρηνοδικείο, η μεταφορά της δικαστηριακής ύλης από το Πρωτοδικείο καθώς και οι αναβολή πολλών υποθέσεων λόγω covid-19, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου εργασίας και την ανάγκη για την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
Ακόμα, στο Πταισματοδικείο έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος δικογραφιών για προκαταρκτική εξέταση.
Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, ενώ η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4 – 5 χρόνια.
Επιπλέον, δεν υπάρχει αναγνώριση των ειδικών εργασιακών συνθηκών και αντί υπερωριών, γίνεται ένα επίδομα 40 ευρώ για όλο το 2021.
ΜΕ ΣΤΥΛΟ ΚΑΙ ΜΟΛΥΒΙ
Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές. «Γράφουμε ακόμα με στυλό και μολύβι», τόνισε ο κ. Δαραμούσκας, ενώ τα χρόνια και οξυμένα πρόβλημα των κτιριακών υποδομών, αποτελούν προσβολή για την δικαιοσύνη.
«Εργαζόμαστε σε ακατάλληλα κτήρια για δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Δικαστικό Μέγαρο καθώς και τα διαμερίσματα που έχουν ενοικιασθεί γύρω από αυτό, στα οποία εκτός από εμάς τους εργαζόμενους, εκατοντάδες πολίτες, κάθε μέρα βιώνουν συνθήκες που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκό κράτος στην εποχή του 21ου αιώνα», πρόσθεσε ο κ. Δαραμούσκας.
Πρωτοδικείο Αιγίου: Ελλείψεις σε ποσοστό 40%
Στο Πρωτοδικείο Αιγίου προβλήματα κτιριακών υποδομών δεν υπάρχουν, καθώς τα δικαστήρια στεγάζονται σε ένα σχετικά καινούργιο κτίριο. Υπάρχουν όμως τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.
Οπως είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αιγίου, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος, οι οργανικές θέσεις αυτή τη στιγμή έχουν κενά που φτάνουν στο 40%, δηλ. πολύ πάνω από τον μέσο όρο πανελλαδικά.
Σε σύνολο 48 οργανικών θέσεων, στα Δικαστήρια Αιγίου υπηρετούν σήμερα μόλις 28 υπάλληλοι που καλύπτουν τις ανάγκες του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου.
Οπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, μετά το 1989, φτάσαμε στο 2017 για να προσληφθούν οι επιτυχόντες ενός διαγωνισμού που είχε γίνει πολλά χρόνια πριν.
«Δεχόμαστε μόνο υποσχέσεις, που μένουν ανεκπλήρωτες» είπε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. «Ηρθε η στιγμή για να διεκδικήσουμε δυναμικά αυτά που δικαιούμασατε σαν κλάδος» είπε.
Τον Φεβρουάριο του 2020 ξεκίνησαν δίωρες αποχές, οι οποίες όμως διακόπηκαν με την έλευση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 και επαναλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και τον Σεπτέμβριο του 2021, κατά την έναρξη του δικαστικού έτους.
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της Πάτρας συντόνισε τη δράση του με την ομοσπονδία και ιεράρχησε το διεκδικητικό πλαίσιο προκειμένου να διεκδικήσει όλα όσα είχαν ψηφιστεί στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά και όσα η πορεία των πραγμάτων και οι εξελίξεις έθεσαν ως πρωταρχικής σημασίας ζητήματα, όπως:
- Διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων.
- Επανατοποθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών.
- Πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης.
- Επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
- Αύξηση των εξόδων κίνησης των επιμελητών.
- Προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια
- Εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων και εισαγωγή νέων τεχνολογιών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News