Αφγανιστάν: Στην τελική φάση η επιχείρηση εκκένωσης υπό τον φόβο νέας επίθεσης, δεν τελειώσαμε με το ISIS λέει ο Μπάιντεν

Περίπου χίλια άτομα παραμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να μεταφερθούν από τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς η επιχείρηση εκκένωσης φτάνει στο τελευταίο στάδιο.

Μαγδεβούργο

Λίγο περισσότεροι από 1.000 πολίτες παραμένουν για να μεταφερθούν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στην τελική φάση εκκένωσης, υπό το φόβο νέας επίθεσης.

Περίπου χίλια άτομα παραμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να μεταφερθούν από τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς η επιχείρηση εκκένωσης φτάνει στο τελευταίο στάδιο.

Υπό τον φόβο των απειλών για νέο χτύπημα από το ISIS, οι ξένες δυνάμεις εγκατέλειψαν τα τελευταία 24ωρα την περιοχή, έχοντας μεταφέρει αφγανούς πολίτες που ήθελαν να εγκαταλείψουν την χώρα λόγω της επικράτησης των Ταλιμπάν.

Αεροδρόμιο Καμπούλ: Υπό την απειλή επιθέσεων η απομάκρυνση

Για «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προειδοποίησαν το Σάββατο οι ΗΠΑ καλώντας τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από την περιοχή, δύο ημέρες μετά την επίθεση που άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς στην ίδια τοποθεσία.

«Εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και αξιόπιστης απειλής, όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (…) πρέπει να φύγουν από εκεί το ταχύτερο δυνατό», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ σε μήνυμα προειδοποίησης.

Η απειλή αφορά συγκεκριμένα «την Νότια πύλη, την πύλη νέο υπουργείο Εσωτερικών και την πύλη κοντά στο βενζινάδικο Πανσίρ βορειοδυτικά του αεροδρομίου», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανόν» να σημειωθεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός των επόμενων ωρών καθώς η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Οι συνεχείς απειλές για βομβιστικές επιθέσεις έχουν διαταράξει τις τελευταίες ημέρες τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης Αμερικανών από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου, αναγκάζοντάς τους Αμερικανούς να συνεργαστούν στενότερα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τώρα ελέγχουν τη χώρα, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας ακόμη αιματηρής επίθεσης.

ΗΠΑ: Μένουν να μετακινηθούν περίπου 1.000 πολίτες
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι χθες Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (ώρες Ελλάδας) περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με πτήσεις του αμερικανικού στρατού και της συμμαχίας.

Λίγο περισσότεροι από 1.000 πολίτες παραμένουν για να μεταφερθούν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στην τελική φάση εκκένωσης, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας στο αεροδρόμιο.

Αφγανιστάν: Ζώνη ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ζητούν Γαλλία και Βρετανία

Γαλλία και Βρετανία θα καταθέσουν ένα ψήφισμα στην έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για το Αφγανιστάν, προτείνοντας τον καθορισμό μιας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ.

Σε ταχεία παράδοση του αεροδρομίου προσβλέπουν οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους αναμένουν ότι σύντομα θα έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το αεροδρόμιο. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα το λειτουργήσουν μόνοι τους, αφού ο εκπρόσωπός τους υποστήριξε ότι διαθέτουν ικανό προσωπικό για να αναλάβει την ασφάλεια και το τεχνικό μέρος και δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα χρειαστούν τη βοήθεια άλλων χωρών και πιο συγκεκριμένα του Κατάρ ή της Τουρκίας.

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις των περισσότερων χωρών

Οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις τους από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι.

Η Γαλλία έβαλε τέλος στη δική της αερογέφυρα το βράδυ της Παρασκευής. «Σχεδόν 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.600 Αφγανοί» απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ανακοίνωσε η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί. Η αερογέφυρα διακόπηκε επειδή δεν πληρούνταν πλέον οι συνθήκες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω «της τάχιστης αποδέσμευσης των αμερικανικών δυνάμεων», εξήγησαν η Παρλί και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Είχαν προηγηθεί η Ελβετία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Η Ιταλία διαβεβαίωσε ότι απομάκρυνε περισσότερους Αφγανούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, συνολικά 4.900. Η Γερμανία έβγαλε από το Αφγανιστάν περίπου 5.300 ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, η Αυστραλία 4.100, ο Καναδάς περισσότερους από 3.700, η Ισπανία περίπου 2.200, η Νορβηγία και η Ελβετία από 1.100 η καθεμία.

Το μεγαλύτερο βάρος ωστόσο το σηκώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που συνεχίζουν και σήμερα τις επιχειρήσεις τους.
Η Βρετανία ολοκλήρωσε τη δική της αερογέφυρα το Σάββατο, αφού αναχώρησε από την Καμπούλ και η τελευταία πτήση που μεταφέρει πολίτες. Ένας μικρός αριθμός αμάχων ενδέχεται να βρει θέση σε άλλες πτήσεις με τις οποίες θα απομακρυνθεί το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό εντός των προσεχών ωρών.

Συνεργασία με τους Ταλιμπάν

Η επίθεση της Πέμπτης αποθάρρυνε και τρόμαξε πολλούς από εκείνους που έλπιζαν ότι θα διαφύγουν από το νέο καθεστώς και θα αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στη Δύση. Εντάθηκε όμως ταυτόχρονα και η συνεργασία των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, «σφραγίζοντας» την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο. Μόνο τα λεωφορεία που διαθέτουν ειδική άδεια μπορούν πλέον να προσεγγίσουν στον χώρο.

«Έχουμε λίστες που μας έδωσαν οι Αμερικανοί (…) Αν το όνομά σας είναι στη λίστα, μπορείτε να περάσετε», εξήγησε ένας Ταλιμπάν κοντά στον τερματικό σταθμό. «Αν το όνομά σας δεν είναι εκεί, δεν μπορείτε να περάσετε», πρόσθεσε.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε σήμερα περίπου δέκα λεωφορεία, μικρού και μεσαίου μεγέθους, να αποβιβάζουν επιβάτες στην κύρια πύλη του αεροδρομίου. Δεν ήταν δυνατόν να διευκρινιστεί από πού έρχονταν τα λεωφορεία, ούτε ποιους μετέφεραν. Οι Ταλιμπάν φρουροί δεν επέτρεπαν στον κόσμο να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

«Λόγω της έκρηξης (της Πέμπτης) οι Αμερικανοί δεν τους αφήνουν να μεταφέρουν τίποτα» εντός του αεροδρομίου, ανέφερε ένα στέλεχος των Ταλιμπάν. «Τους λέμε να πάρουν τα χρήματα και τα χρυσαφικά τους στις τσέπες τους. Αν αφήσουν ρούχα, θα τα δώσουμε σε άλλους ανθρώπους», υποστήριξε.

Οι μαχητές Ταλιμπάν, βαριά οπλισμένοι, κυκλοφορούσαν στον χώρο και στα κτίρια του αεροδρομίου, ενώ οι Αμερικανοί πεζοναύτες τους παρακολουθούσαν από τη στέγη του τερματικού σταθμού. Έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, οι δυο εχθροί απείχαν καμιά 30αριά μέτρα μεταξύ τους και έμοιαζαν ξαλαφρωμένοι.