Αυτός είναι ο κατάλληλος φωτισμός για όταν έχετε ημικρανία
Ο φωτισμός που πρέπει να αποφεύγετε.
Όσοι υποφέρουν από χρόνια ημικρανία και σοβαρούς πονοκεφάλους, γνωρίζουν πως ένα από τα πιο έντονα και βασικά συμπτώματα είναι η ευαισθησία στο φως. Η γνωστή και ως φωτοφοβία, μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ή και μετά από μια κρίση ημικρανίας.
Για ορισμένους ανθρώπους, η διαχείριση της φωτοευαισθησίας που προκαλείται από την ημικρανία είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό μπορεί να προκληθούν συμπτώματα ημικρανίας ή να επιδεινωθούν τα υπάρχοντα.
Αν και ανέκαθεν οι γιατροί συνιστούσαν ο ασθενής να αναζητά ένα σκοτεινό δωμάτιο, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο τύπος φωτός που χρησιμοποιείται σε έναν χώρο παίζει ρόλο τόσο στην πυροδότηση μίας κρίσης όσο και στα συμπτώματα της ημικρανίας. Κάποια είδη φωτός αποδεικνύονται χρήσιμα σε πάσχοντες από ημικρανία, ενώ οι ειδικοί αποθαρρύνουν τη χρήση άλλων τύπων για να αποφευχθεί η πρόκληση επεισοδίων ή η επιδείνωση της ευαισθησίας.
Ο φωτισμός που πρέπει να αποφεύγετε
Ορισμένοι λαμπτήρες και φωτισμός που καλό είναι να αποφύγετε περιλαμβάνουν:
- λαμπτήρες φθορισμού, συμπεριλαμβανομένων συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού, που ονομάζονται CFL
υπερβολικό τεχνητό φως - έντονα φωτεινοί λαμπτήρες και οθόνες
- αντηλιά
- έντονο εξωτερικό φως
Οι καλύτεροι τύποι φωτισμού για άτομα με χρόνια ημικρανία
Ανθρωποκεντρικός ή ολοκληρωμένος φωτισμός
Πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη τάση στην αρχιτεκτονική που εστιάζει σε διαφορετικούς τύπους φωτός ανάλογα με τον χώρο και τις δραστηριότητες που επιτελείτε σ’ αυτόν, αλλά και την προσαρμογή του φωτισμού στις φυσικές αλλαγές της ημέρας. Βασίζεται σε έρευνα των τελευταίων δεκαετιών που δείχνει πώς το φως επηρεάζει πολλές πτυχές του οργανισμού μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των συναισθημάτων.
Ίσως χρειαστεί να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού του φωτισμού για να καθορίσετε πώς να ενσωματώσετε τον ανθρωποκεντρικό φωτισμό στο σπίτι σας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει απαλό, περιβαλλοντικό φως που απλώνεται σε όλο το δωμάτιο, στραμμένο προς τα πάνω και χωρίς να «χτυπάει» πάνω στο άτομο. Ο φωτισμός μπορεί να είναι ρυθμιζόμενος, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε τη φωτεινότητα με βάση την ώρα της ημέρας.
Ενδεχομένως να χρειαστείτε πιο έντονα φώτα κοντά σε χώρους όπου ετοιμάζετε φαγητό, διαβάζετε, εργάζεστε ή ολοκληρώνετε άλλες εργασίες που απαιτούν περισσότερο φως.
Ρυθμιζόμενος φωτισμός
Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε έναν διακόπτη ρύθμισης φωτεινότητας για τις κύριες πηγές φωτός. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να αυξήσετε ή να μειώσετε το φως σε έναν χώρο ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τα συμπτώματα της ημικρανίας σας.
Επίσης, σημειώστε ότι το έντονο φως που χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες εργασίες μπορεί να είναι προβληματικό για επεισόδια ημικρανίας. Δοκιμάστε να ανάψετε μια λάμπα soft LED αντί να χρησιμοποιείτε έντονο, άμεσο φωτισμό όταν χρειάζεστε περισσότερο φως.
Λαμπτήρες LED θερμού φωτός
Οι λαμπτήρες LED με απαλό, θερμό φως μπορεί να είναι μια ασφαλής και ευεργετική επιλογή εάν έχετε χρόνια ημικρανία. Πρόκειται για λαμπτήρες χαμηλού κόστους και με μεγάλη χρονική διάρκεια.
Φροντίστε να αγοράσετε φώτα LED με θερμούς ή απαλούς τόνους. Μπορείτε να καταλάβετε το είδος και την ένταση του φωτός των λαμπτήρων με βάση τη βαθμολογία Kelvin τους, η οποία κυμαίνεται από 0 έως 10.000.
Τα θερμά φώτα έχουν βαθμολογία Kelvin περίπου 2.700. Αντίθετα οι πολύ φωτεινοί λαμπτήρες περιέχουν μπλε φως και αυτό μπορεί να είναι προβληματικό για επεισόδια ημικρανίας. Αποφύγετε τη χρήση λαμπτήρων με την ένδειξη «cool» ή «daylight» ή που έχουν βαθμολογία Kelvin πάνω από 3.100.
Λαμπτήρες αλογόνου
Αυτοί οι λαμπτήρες, όπως και οι LED, δεν τρεμοπαίζουν. Εκπέμπουν επίσης ένα ζεστό φως που μπορεί να είναι καταπραϋντικό για τη χρόνια ημικρανία.
Οι λαμπτήρες αλογόνου μπορεί να είναι χρήσιμοι για τους χώρους που χρειάζεστε περισσότερο φως για εκτέλεση ορισμένων εργασιών, όπως το μαγείρεμα.
Έξυπνοι λαμπτήρες
Οι έξυπνοι λαμπτήρες αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη διαχείριση επεισοδίων ημικρανίας. Σε ορισμένους τύπους έξυπνων λαμπτήρων, μπορείτε να ρυθμίσετε τον τύπο του φωτός που βγαίνει από τον λαμπτήρα. Αυτό σας επιτρέπει να επιλέξετε τις αποχρώσεις που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας και να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα του φωτός. Μπορείτε επίσης να ελέγχετε τα πάντα με μια εφαρμογή στο smartphone ή το tablet σας ή ακόμα και με Bluetooth.
Πράσινο φως
Σύμφωνα με το newsbeast, ορισμένες έρευνες την τελευταία δεκαετία υποστηρίζουν τη χρήση του πράσινου φωτός για τη διαχείριση της ημικρανίας. Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το πράσινο φως -σε αντίθεση με άλλα χρώματα φωτός όπως το λευκό, το πορτοκαλί και το μπλε – ήταν το λιγότερο προβληματικό για άτομα με χρόνια ημικρανία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το πράσινο φως δημιουργεί μικρότερα σήματα στον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο.
Η χρήση πράσινου φωτός είναι πιο περίπλοκη από την απλή εγκατάσταση ενός πράσινου λαμπτήρα. Θα πρέπει να αγοράσετε μια συγκεκριμένη λάμπα πράσινου φωτός και να τη δοκιμάσετε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για φωτοθεραπεία της ημικρανίας.
Διαβάστε επίσης:
Πατρινό Καρναβάλι 2024: Δείτε τη Νυχτερινή Ποδαράτη παρέλαση του Σαββάτου
«Απογειώνεται» φέτος το Καρναβάλι της Ελλάδας – 200.000 επισκέπτες και 70.000 καρναβαλιστές
Θεσσαλονίκη: Επέμβαση ΜΑΤ σε σχολές του ΑΠΘ – Ένταση με φοιτητές – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News