Αυτός ήταν ο Πάγκαλος που γνωρίσαμε… – Αχαιοί μιλούν στην «Π» για τον εμβληματικό πολιτικό

Οι Αχαιοί πολιτικοί Ανδρέας Φούρας, Κώστας Σπηλιόπουλος, Γιώργος Γεωργακόπουλος κάνουν τον «πολιτικό επικήδειο» του εμβληματικού πολιτικού.

Πάγκαλος

Από τις πλέον πολυσχιδείς προσωπικότητες της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας της χώρας. Απ’ τους πολιτικούς που δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητος! Δημιούργησε φανατικούς φίλους και ακόμα πιο φανατικούς εχθρούς.

Των Κωνσταντίνου Μάγνη και Χρήστου Βεργανελάκη

Ακόμα και μετά το θάνατό του, ο Θόδωρος Πάγκαλος προκάλεσε πλήθος συζητήσεων. Θετικών, αρνητικών, ακραίων! Γιατί ήταν σε όλη τη διαδρομή του ακραίος! Ιδιαίτερος. Ξεχωριστός.

Η «Πελοπόννησος» μίλησε με επώνυμους Αχαιούς και πρόσωπα από την Αχαΐα που έζησαν τον Θόδωρο Πάγκαλο από κοντά, σε πολιτικό επίπεδο. Και καταθέτουν την εκτίμησή τους.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΟΥΡΑΣ:
«Αν το έλεγε σήμερα, θα γινόταν πιο ψύχραιμα αποδεκτό…»

Μόνο συγκίνηση και εγκώμια από τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Φούρα για τον Θεόδωρο Πάγκαλο: «Θα τον δικαιώσει η ιστορία» μας είπε χθες ο πρώην δήμαρχος Πατρέων και υφυπουργός για τον εκλιπόντα πολιτικό. «Ηταν ένας γλυκός, ευφυής, εντρυφής άνθρωπος, με τεράστια παιδεία, με γνώση της ιστορίας, καλοφαγάς και μέγας καλαμπουριτζής», είπε ο κ. Φούρας.

Διέτρεξε τις σημαντικές στιγμές της διαδρομής του Θ. Πάγκαλου. Είπε ότι στην περίπτωση Οτζαλάν αδικήθηκε: «Ο ίδιος ο Οτζαλάν δεν είχε αυτοπροστατευθεί, καθώς χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο και εντοπίστηκε από τους Αμερικανούς που τον παρέδωσαν στους Τούρκους. Στην περίπτωση των Ιμίων, την οποία χειρίστηκε όντας τριών ημερών υπουργός, ακολούθησε τη σώφρονα γραμμή. Και η περίφημη φράση του «μαζί τα φάγαμε», εάν λεγόταν στη σημερινή εποχή, θα γινόταν πιο ψύχραιμα αποδεκτή».

Ο Α. Φούρας περιέγραψε έναν ευρωπαϊστή πολιτικό που δεν επικοινωνούσε εύκολα με το δημόσιο αίσθημα, όπως όταν κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος στην Ελευσίνα, μιλούσε για την ευρωπαϊκή προοπτική και ξένισε τον εργατόκοσμο, για να καταταγεί τρίτος. «Πάμε γι’ άλλα» είχε πει, απτόητος. Και πήγε.

Πάγκαλος

Στην περίπτωση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας που θύμισε χθες η «Π», ο Ανδρέας Φούρας είπε ότι ο Πάγκαλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου του 2009, ήταν τόσο κάθετος υπέρ της παραχώρησης, που έλεγε σε όποιον είχε αντίθετη άποψη ότι θα τον ρίξει στο λιμάνι των Πατρών.

Το μνημόνιο που είχε συνταχθεί έδινε κατεύθυνση προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να εργαστούν προς την απελευθέρωση της έκτασης. Ομως ο Πάγκαλος βγήκε από την κυβέρνηση και ο Α. Φούρας αντικαταστάθηκε στον Δήμο από τον Γιάννη Δημαρά. «Η θητεία του κ. Δημαρά ξέχασε πολλά» είπε, κλείνοντας.

Στο μνημόνιο εκείνο δεν δόθηκε συνέχεια από κανέναν…

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
«Του άρεσε πολύ να μιλάει με τους νέους βουλευτές»

Πάγκαλος

O Κώστας Σπηλιόπουλος

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος εξελέγη βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ από το 1996 έως το 2009.

Διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2011 και στη συνέχεια μέχρι το Μάιο του 2012 με την κυβέρνηση συνεργασίας του Λ. Παπαδήμου.

Στο ερώτημά μας για τον Θεόδωρο Πάγκολο, απάντησε:

«Τον γνώρισα πολύ καλά, και ως συνάδελφο και ως στέλεχος του Κινήματος. Τον εκτιμούσα αφάνταστα για την εξυπνάδα του και την πολιτική του οξυδέρκεια και τον τρόπο που μιλούσε και τεκμηρίωνε τις απόψεις του. Είχαμε μια πολύ γόνιμη σχέση και απολάμβανα τις συζητήσεις μας, γιατί του άρεσε πολύ να μιλάει και ν’ ακούει και τους νεότερους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις για πολλά θέματα. Ηταν πραγματικά ένας ξεχωριστός πολιτικός και πολύ ικανός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του».

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
«Στα επικοινωνιακά άριστος, αλλά όχι στα παραγωγικά…»

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος διατέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του Γραφείου του υπουργείου του Μένιου Κουτσόγιωργα (Προεδρίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης). Ηταν πάντα και παντού το δεξί χέρι του Μένιου, ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργυρά της Αχαΐας.

Τον ρωτήσαμε για τον Θεόδωρο Πάγκαλο και απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη:

«Ηταν ένας ευφυέστατος άνθρωπος, αλλά όχι τόσο παραγωγικός. Αριστος στην επικοινωνία, με πολύ υψηλό IQ αλλά είχε και τις αδυναμίες του. Ηρθε στο ΠΑΣΟΚ από το ΚΚΕ, όμως ενσωματώθηκε πλήρως. Του ταίριαζαν πολύ περισσότερο τα επικοινωνιακά παρά τα παραγωγικά. Στον λόγο, στις συνεντεύξεις, στην επικοινωνία ήταν ασυναγώνιστος. Αλλά στα υπόλοιπα υστερούσε…».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ:
«Ο ευφυέστερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ…»

Ο Γιώργος Σακελλίων, εντατικολόγος-αναισθησιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Colchester στη Μεγάλη Βρετανία και τακτικός αρθρογράφος στην «Πελοπόννησο», είναι Σαλονικιός, αλλά στην Πάτρα πέρασε δέκα ολόκληρα χρόνια. Εδώ, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, σπούδασε, εδώ έκανε και τα πρώτα πολιτικά και κομματικά του βήματα (μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Τμήματος και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ως εκπρόσωπος των φοιτητών Ιατρικής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ενωσης της Πάτρας.

Και μετά, γραμματέας της ΠΑΣΠ, αναπληρωτής γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Το 1995-96 διετέλεσε σύμβουλος του τότε υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου, Κώστα Σημίτη και μετά τις εκλογές του 2000 ανέλαβε γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στο υπουργείο Παιδείας με υπουργό τον Πέτρο Ευθυμίου και Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

 

Πάγκαλος

Θ. Πάγκαλος, Γιώργος Παπαθανασίου ( τότε δήμαρχος στο Λιτόχωρο) και Γ. Σακελλίων

 

Το σχόλιό του για τον Θεόδωρο Πάγκαλο, με τον οποίο είχε στενή πολιτική σχέση:

«Βρεθήκαμε πρώτη φορά σε κάτι μαζώξεις, παραμονές του συνεδρίου το 1994. Ηταν λίγο μετά το περίφημο ”«δείπνο των τεσσάρων», στις πρώτες προσπάθειες συγκρότησης του «εκσυγχρονιστικού χώρου του ΠΑΣΟΚ”.

Η πρώτη μας όμως ουσιαστική συζήτηση και γνωριμία, έγινε το καλοκαίρι του 1994. Στο γραφείο του, στο υπουργείο μεταφορών, στην Ξενοφώντος. Είχε μόλις ανακοινωθεί πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και ο μακαρίτης ο Στέφανος ο Μανίκας επέμενε πως έπρεπε να μπω στο συνδυασμό του. Μας έφερε λοιπόν σε επαφή και ”εξαφανίστηκε” διακριτικά, αφήνοντας μας ”να τα πούμε”.

Προφανώς σε κέρδιζε η πληθωρικότητα του μυαλού του, η γνήσια και όχι επιτηδευμένη αστική ευγένεια και καλλιέργειά του και, κυρίως, η ευθύτητα των ερωτήσεων και της έκφρασης του. Καμία επιτήδευση, κανένας καθωσπρεπισμός. Ωμή, γνήσια αλήθεια και ευφυΐα.

Οσο εντυπωσιακός ήταν ως άνθρωπος και πολιτικός, τόσο χαοτικός ήταν στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας. Και κυρίως, τόσο απίστευτα πνευματώδης και οξύς στο χιούμορ και στις εκτιμήσεις του.

Δεν τα πήγαμε καλά μεταξύ μας εκείνες τις εκλογές. Με είχε λίγο στην μπούκα. Δυο χρόνια αργότερα, επί Σημίτη, εγώ γραμματέας κινητοποιήσεων, αυτός ΥΠΕΞ, βρεθήκαμε σε μια περιοδεία ένα βράδυ σε ένα ξενοδοχείο να πίνουμε ένα ποτό μαζί.

”Με κυνήγησες ως υποψήφιό σου” του είπα.

”Μου είχαν πει να προσέχω αυτόν τον νεολαίο που μόλις είχε βγει στην ΚΕ γιατί πατάει σε δυο βάρκες” μου απάντησε χωρίς περιστροφές.

”Μάλλον με μπέρδεψες με τον Ραγκούση” του πέταξα.

”Μπορεί και να ‘χεις δίκιο τώρα που το λες” ήταν η τελική του απάντηση και έσκασε στα γέλια.

Λίγους μήνες μετά, καθόμασταν στο διάλειμμα μιας κεντρικής επιτροπής στο Κάραβελ, πίνοντας καφέ, με κάνα δυο άλλους. Τότε έρχεται στην παρέα μας ο πρόεδρος Σημίτης και κάθεται δίπλα μου.

”Ξέρεις, πρόεδρε, κάθε πρωί που πάω για μπάνιο μπροστά στο σπίτι μου στο Λαγονήσι, είναι γεμάτο Ρώσους” του λέει ο Πάγκαλος. ”Κάτι τεράστιους Ρώσους, σαν αρκούδες”!

Από τις λίγες φορές που είδα τον πρόεδρο να ξεκαρδίζεται, όταν γυρίζει και μου λέει ”για να τους λέει ο Θόδωρος αρκούδες, φαντάσου πόσο μεγάλοι είναι”….

Ισως ο ευφυέστερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ, οξύθυμος αλλά χωρίς χυδαιότητα στη αντιπαράθεσή του, βαθύς γνωστής ιστορίας και πολιτισμού.

Γέμισε τον πολιτικό χρόνο που έζησε με την προσωπικότητα του. Ισως, αν ζούσε 100 χρόνια πριν, να είχε κυριαρχήσει για χρόνια στο προσκήνιο. Σίγουρα όμως άφησε ένα αποτύπωμα στην πατρίδα, την παράταξη, στον κάθε ένα και κάθε μία που τον γνωρίσαμε».

Β. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:
«Τεράστια οξυδέρκεια, αλλά και χαοτικός…»

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος  Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Βασίλης Παπασωτηρόπουλος, είπε για τον Θεόδωρο Πάγκαλο:

 

«Ήταν μεγάλο σχολείο η δυνατότητα να τον ζήσεις από κοντά. Τεράστια οξυδέρκεια, διανοητική επάρκεια και ικανότητα πολιτικής ανάλυσης, ταυτόχρονα όμως χαοτικός και αυτοκαταστροφικός, όπως οι αληθινά ιδιαίτερες προσωπικότητες…».