Αιγιάλεια: «Υποχρέωση Φωτήλα» η συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη

Η κ. Κατσωνοπούλου, που ήταν παρούσα την περασμένη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας και έθεσε αναλυτικά το θέμα, βρίσκοντας καθολική συμπαράσταση, εξηγεί γιατί ο αχαιός υφυπουργός Πολιτισμού είναι ο μόνος που μπορεί, εφόσον το θελήσει, να κινήσει τη διαδικασία για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση. Υπό τη συμπαράσταση, από ‘δω και πέρα, και του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας.

Φωτήλα

Την «μπάλα» στον Ιάσονα Φωτήλα ρίχνει, μέσω της «Πελοποννήσου της Δευτέρας», η διακεκριμένη αρχαιολόγος και πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης, Ντόρα Κατσωνοπούλου. Τον θεωρεί ως τη βασική ελπίδα της Αιγιάλειας για να ξεκλειδώσει τη σκοτεινή υπόθεση με το μπλόκο, εδώ και 11 χρόνια, στις εργασίες ανασκαφής για την ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης.

Η κ. Κατσωνοπούλου, που ήταν παρούσα την περασμένη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας και έθεσε αναλυτικά το θέμα, βρίσκοντας καθολική συμπαράσταση, εξηγεί στην «ΠτΔ» γιατί ο αχαιός υφυπουργός Πολιτισμού είναι ο μόνος που μπορεί, εφόσον το θελήσει, να κινήσει τη διαδικασία για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση. Υπό τη συμπαράσταση, από ‘δω και πέρα, και του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας.

Φωτήλα

«Επιβάλλεται να παρέμβει ο κ. Φωτήλας», εξηγεί η Ντόρα Κατσωνοπούλου

Χωρίς υπερβολή, δεν μιλάμε για ένα θέμα αμιγώς αρχαιολογικό. Είναι ένα κεφάλαιο που αφορά το μέλλον της Αιγιάλειας, η οποία υφίσταται μια τεράστια οικονομική και αναπτυξιακή ζημιά. Και ο πιο αδαής θα μπορούσε να καταλάβει τι θα σήμαινε για την Αιγιάλεια η ολοκλήρωση αυτού του έργου. Θα την απογείωνε τουριστικά, οικονομικά, αναπτυξιακά. Θα την έκανε πόλο έλξης αρχαιολογικής, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Ισως, μάλιστα, αυτός να είναι και ο λόγος που κάποιοι και κάποιες στο υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούν παρανόμως, με νύχια και με δόντια, να εμποδίσουν τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη.

Εδώ και 11 χρόνια, για εντελώς… ανεξήγητους και μη νόμιμους λόγους, το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να εφαρμόσει τις εισηγήσεις-αποφάσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για άμεση συνέχιση των εργασιών στον χώρο της Αρχαίας Ελίκης.
Είναι προφανές ότι σε κάποιους στο υπουργείο δεν αρέσει καθόλου η ιδέα της ανάδειξης της Αιγιάλειας, πολιτιστικά και τουριστικά. Και διαρκώς μπλοκάρουν το έργο…

Η κ. Κατσωνοπούλου μίλησε στην «ΠτΔ» ευθέως και με στοιχεία:

-Ποιοι εμποδίζουν το έργο: «Το θέμα είναι μεν ιδιαίτερα σύνθετο, αλλά ταυτόχρονα και προφανές. Κάποιοι ηθελημένα, και για δικά τους προσωπικά και ταπεινά κίνητρα, εμποδίζουν εδώ και 11 χρόνια τη συνέχιση των εργασιών ανασκαφής στην Αρχαία Ελίκη. Και το κάνουν χωρίς καμία αιτιολογία. Υπάρχουν τρεις πληρέστατες εκθέσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η οποία έκανε εκτενείς έρευνες για τον λόγο που οι εργασίες έχουν σταματήσει. Για το αν σταμάτησαν βάσει νόμου ή αυθαίρετα. Και τις τρεις φορές η έκθεση κατέληξε στο ίδιο πόρισμα: ότι από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και με ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων του υπουργείου παρανόμως δεν συνεχίζονται οι ανασκαφές. Και ο έλεγχος ζητά να συμμορφωθούν με το νόμο και να διορθωθεί η μη νόμιμη, για 11 χρόνια, πράξη».

-Ο βαθμός ευθύνης της υπουργού Λίνας Μενδώνη: «Στο τέλος της υπόθεσης, ναι, η υπουργός είναι αυτή που φέρει την ευθύνη, υπό την έννοια ότι αυτή υπογράφει την απορριπτική απόφαση για συνέχιση των εργασιών ανασκαφής.
Για να φτάσουμε όμως έως την κ. Μενδώνη, έχουν προηγηθεί πολλά, τα οποία δεν είναι ενέργειες της κ. Μενδώνη, αλλά ενέργειες εκπροσώπων και προϊστάμενων συγκεκριμένων υπηρεσιών του υπουργείου. Εάν διαβάσει κάποιος τις εκθέσεις των υπευθύνων του υπουργείου, θα δει ότι είναι γεμάτες παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση. Δηλαδή, παραπληροφορούν την κ. Μενδώνη και αυτή έρχεται και υπογράφει. Το ίδιο γινόταν και με προηγούμενους υπουργούς.
Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αναδεικνύεται για τον τρόπο λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Το σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί ένας υπηρεσιακός ανώτερος υπάλληλος, για δικούς του προσωπικούς και ταπεινούς λόγους, να χρησιμοποιεί τη θέση που κατέχει και επειδή στη Δημόσια Διοίκηση τα πράγματα λειτουργούν με τρόπο συντεχνιακό, ουδέποτε τιμωρείται κανείς.
Δυστυχώς, η κακή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης επιτρέπει σε ανθρώπους που υποκινούνται από ταπεινά ελατήρια να περνάει το δικό τους. Θεωρούν ότι έχουν τον τρόπο να περνάει το δικό τους».

-Ο καθοριστικός ρόλος του Ιάσονα Φωτήλα: «Ναι, το έχω θέσει υπ’ όψιν του, του έχω εξηγήσει τα πάντα στην υπόθεση και είναι απόλυτα ενήμερος. Οι εκθέσεις των επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι αποκαλυπτικές, και σ’ αυτό μπορεί να πατήσει ο κ. Φωτήλας. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει τολμήσει να βάλει στη θέση τους αυτούς που μπλοκάρουν το έργο. Εκτιμώ ότι κ. Φωτήλας δεν έχει απλώς την ευκαιρία, αλλά την υποχρέωση να το αναλάβει προσωπικά. Είναι βουλευτής Αχαΐας, ξέρει το πρόβλημα σε βάθος, βρίσκεται σε μια θέση που είναι πολύ πιο κοντά στην κ. Μενδώνη και στις Υπηρεσίες του υπουργείου και περιμένουμε να προχωρήσει σε ενέργειες άμεσα.

Θα σας πω το εξής, για να καταλάβει και ο απλός πολίτης: έχουν γίνει τρεις εκθέσεις από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ο επιθεωρητής που ανέλαβε την τρίτη έκθεση, συνέταξε πόρισμα 180 σελίδων, αφού ασχολήθηκε επί 1,5 χρόνο, και έβγαλε πολλά πράγματα στη φόρα. Κι όμως, οι υπεύθυνοι του υπουργείου πάλι δεν συγκινήθηκαν. Απορώ λοιπόν: για ποιο λόγο υπάρχει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αφού μπορεί με τέτοια ευκολία ένα υπουργείο να μην λαμβάνει υπ’ όψιν τις αποφάσεις της; Το επαναλαμβάνω. Ο κ. Φωτήλας είναι η μεγάλη μας ελπίδα. Και θα βοηθήσει πολύ και η πίεση που θα ασκήσει το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε».

Η «ΠτΔ» προσπάθησε να έρθει σε επαφή, τηλεφωνικά, με τον κ. Φωτήλα αλλά δεν κατέστη δυνατό γιατί ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ήταν στο Σύδνεϋ, όπου παρέστη ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Συνεπώς, θα τοποθετηθεί μόλις επιστρέψει…