Αίγιο: Το ηλεκτρικό φεριμπότ παίρνει ξανά μπροστά!
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, ότι το πρώτο ηλεκτρικό πλοίο θα δρομολογηθεί στη γραμμή Αίγιο – Αγιος Νικόλαος.

Η είδηση πέρασε στα ψιλά για τους περισσότερους, αλλά οι κεραίες της «Πελοποννήσου» την έπιασαν. Και πρόκειται για είδηση «βόμβα»! Θα είναι ευχής έργον για την Αιγιάλεια να ισχύσουν αυτά που είπε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας.
Εφόσον ισχύσουν, είναι θέμα χρόνου η επισημοποίηση της λειτουργίας του πρώτου ηλεκτρικού φεριμπότ στην Ελλάδα στη γραμμή Αίγιο – Τροιζόνια – Αγιος Νικόλαος Δωρίδας!
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης (την περασμένη Δευτέρα) του πρότζεκτ των ευρωπαϊκών πόρων ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίζει η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση τριών ευρωπαϊκών ταμείων, ο κ. Κικίλιας ανέφερε τη «μαγική», για την Αιγιάλεια, φράση: «Ο εκσυγχρονισμός του ακτοπλοϊκού μας στόλου και των λιμενικών μας υποδομών αποτελεί εθνική προτεραιότητα, με επίκεντρο την πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ασφάλειας και της ποιότητας των θαλάσσιων μεταφορών. Με 300 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, προχωράμε στη ναυπήγηση νέων πράσινων ακτοπλοϊκών πλοίων και ηλεκτρικών ferry boats, καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων πλοίων, όλων των τύπων, που επρόκειτο να γίνει στα ελληνικά ναυπηγεία».
Επί της ουσίας: η απόφαση της κυβέρνησης, εδώ και τουλάχιστον 4-5 χρόνια, είναι ειλημμένη. Το πρώτο ηλεκτρικό φεριμπότ στην Ελλάδα να λειτουργήσει στη γραμμή Αίγιο – Αγιος Νικόλαος. Το πλήρες πρότζεκτ είναι έτοιμο, καιρό τώρα, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον καθηγητή Γιώργο Βόκα, οι διαβεβαιώσεις υπάρχουν, το υπουργείο έχει συμφωνήσει, συνεπώς απομένει μέσα στο επόμενο διάστημα η επισημοποίηση.
Από την ώρα που ο κ. Κικίλιας μίλησε ευθέως για ναυπήγηση νέων πράσινων ακτοπλοϊκών πλοίων και ηλεκτρικών φεριμπότ, στο Αίγιο δικαιούνται να πανηγυρίζουν! Γιατί θα γίνει η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα φιλοξενήσει το πρώτο ηλεκτρικό φεριμπότ.
Μέχρι τώρα, ο μοναδικός λόγος που δεν είχε προχωρήσει το πρότζεκτ για το ηλεκτρικό φέρι στο Αίγιο ήταν ότι δεν μπορούσε το υπουργείο να εξασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτός ο λόγος εξέλιπε πια, άρα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να γίνει πράξη το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα του ηλεκτρικού φεριμπότ στην Ελλάδα, που αποτελεί συνεργασία των Δήμων Αιγίου και Αγίου Νικολάου Δωρίδος με τη συνεργασία Πανεπιστημίων καθώς και του Νορβηγικού Νηογνόμωνα DNV (Det Norske Veritas).
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιάλειας Ανδρέας Οικονόμου είχε ραντεβού στο υπουργείο με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανο Γκίκα (παρουσία του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου) και πήρε τη διαβεβαίωση ότι σύντομα «ανοίγει» χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τέτοια πρότζεκτ. Και να που άνοιξε και το είπε, μάλιστα, και καθαρά ο κ. Κικίλιας.
Εφόσον όλα πάνε καλά, η Αιγιάλεια θα έχει τεράστια οφέλη:
-Το Αίγιο θ’ αποκτήσει μια μοναδική ταυτότητα. Η περιοχή θα αναβαθμιστεί θεαματικά. Φανταστείτε μόνο τι θα σημαίνει για την τουριστική διάσταση της Αιγιάλειας.
-Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη και στα δύο λιμάνια, Αιγίου και Αγίου Νικολάου. Τα «έξυπνα» λιμάνια μπορούν να επεκταθούν και σε «έξυπνες πόλεις». Αυτό είναι το όραμα της επόμενης πόλης: μιας «έξυπνης» και βιώσιμης πόλης, και όχι απλά μιας «έξυπνης» και βιώσιμης ακτοπλοϊκής διαδρομής».
-Ο αντιδήμαρχος Εργων και προγραμματισμού του Δήμου Αιγιάλειας Βασίλης Χριστόπουλος βάζει και μία ακόμα σημαντική παράμετρο: «Η γραμμή, εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα αποκτήσει μεγάλη βαρύτητα και από το γεγονός ότι φτιάχνεται ο δρόμος Λαμία – Αμφισσα, κάτι που θα δώσει νέα πνοή και δυναμική επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Τεχνικές λεπτομέρειες για το μεγάλο έργο
Μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για το έργο:
-Ενα μεσαίου τύπου συμβατικό μεταχειρισμένο πλοίο θα μετατραπεί σε υβριδικό-ηλεκτροπροωθούμενο.
-Στους λιμένες Αιγίου και Αγ. Νικολάου Δωρίδος θα κατασκευαστεί σύστημα ασφαλούς και υπερταχείας ηλεκτρικής φόρτισης των συσσωρευτών του πλοίου κάτι που θα του δώσει τη δυνατότητα να κινείται συνεχώς.
-Η εγκατάσταση περιλαμβάνει υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας με ταυτόχρονη συνύπαρξη φωτοβολταϊκών , κυματικής και ανέμου, ώστε στην μικρότερη έκταση να παραχθεί το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
-Η συνολική απόσταση που θα καλύπτει το πλοίο ανά δρομολόγιο θα είναι περίπου τα 20 μίλια.
-Στον σχεδιασμό προβλέπονται 4 δρομολόγια την ημέρα τους χειμερινούς μήνες ενώ το καλοκαίρι, που η επιβατική κίνηση θα αυξάνεται, θα είναι περισσότερα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News