«Ακρα του τάφου σιωπή» από τον Δήμο! – Καμία αντίδραση μετά τις αποκαλύψεις τις «Π»

Καμία αντίδραση από τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας για τις αποκαλύψεις της «Π». Μακάβριες εικόνες διάλυσης και αποσύνθεσης στο Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο

τάφου Τμήματα από επιβλητικά μαυσωλεία του Α΄ Νεκτροταφείου καταρρέουν, όπως η διχαλωτή κλίμακα στο ταφικό μνήμα της φωτογραφίας

Η αιδήμων σιγή της δημοτικής αρχής στις διαδοχικές αποκαλύψεις της «Π» για την κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία έχει περιέλθει το Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών, μαρτυρά την έκταση του προβλήματος και την αμηχανία της Μαιζώνος.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: Σύληση τάφων και κλοπή οστών στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο ΦΩΤΟ

Η εφημερίδα μας, κατέγραψε μέσα από αυτοψίες, μακάβριες εικόνες στο πρώτο τη τάξει νεκροταφείο της Πάτρας, που προκάλεσαν σάλο στην τοπική κοινωνία, αλλά και πανελλήνια: Σπασμένα οστεοφυλάκια σε συλημένα μαυσωλεία και οστά τεθνεώτων, είτε κλεμμένα, είτε σε κοινή θέα, συνιστούν περιύβριση νεκρών και προσβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Πάτρας.

Οπως ανέδειξε ο φακός της «Π», ανάμεσα στους βεβηλωμένους περικαλλείς ναΐσκους και το κοινό ταφικό μνήμα της οικογένειας Κόγκου και της οικογένειας Τριάντη, η οποία εκτός των άλλων, έχει αναδείξει δήμαρχο Πατρέων, αλλά και μεγάλο ευεργέτη της πόλης. Οπως επίσης και ο ναΐσκος της μικρής Καιτούλας, που το 1966 δολοφονήθηκε στο Δασύλλιο σε ηλικία 5 ετών, από τη φιλενάδα του πατέρα της!

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ – Πάτρα: Νέα σύληση τάφου – Δεύτερη «δολοφονία» της μικρής Καίτης ΦΩΤΟ

 

τάφου τάφου

Επιβλητική η εξωτερική όψη του μαυσωλείου στην κεντρικό οδό του Α΄ Δημοτικου Κοιμητηρίου, αλλά στο εσωτερικό του κάποιοι έχουν μετρέψει σε …αποθηκευτικό χώρο εργαλείων!

 

Πέρα από την αυτονόητη βεβήλωση της μνήμης των νεκρών, που συνιστά αυτή η θλιβερή κατάσταση, είναι προφανές, ότι πρόκειται και για καταστροφή σπουδαίων ταφικών μνημείων, που συγκροτούν μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, απαράμιλλου αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού κάλλους. Φτιαγμένη από τη σμίλη επώνυμων γλυπτών, μαρμαρογλυπτών και λαϊκών καλλιτεχνών, που δημιούργησαν ένα υπαίθριο μνημείο για την πόλη, το οποίο αντικατοπτρίζει την πολυεθνική κοινωνία της Πάτρας κατά τον 19ο αι., η οποία και δημιούργησε τη νεοκλασική Πάτρα. Δυστυχώς, αντί το κεντρικό τμήμα του νεκροταφείου να ανακηρυχθεί προστατευόμενο και διατηρητέο μνημείο, έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι.

Τα ταφικά μνήματα, που αποτελούν υποδειγματικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, έχουν παραδοθεί απροστάτευτα στη μανία και τη φθορά του χρόνου, αλλά και στις αρρωστημένες επιδιώξεις τυμβωρύχων, που υφαρπάζουν οστά, όπως όλα δείχνουν, για σατανιστικές τελετές. Οι θύρες των ναΐσκων είναι παραβιασμένες, ενώ είναι φανερή η αστοργία του Δήμου απέναντι στα περίτεχνα οικοδομήματα, των οποίων μεγάλα τμήματα καταρρέουν, ενώ παραμένουν «πνιγμένα» στα βάτα και τα χόρτα.

Οπως φαίνεται, τα ρεπορτάζ της «Π» δεν αφύπνισαν τους υπευθύνους, αφού δεν φρόντισαν να ασφαλίσουν ούτε καν την κεντρική θύρα του μαυσωλείου των οικογενειών Τριάντη και Κόγκου, το οποίο είναι οικοδομημένο το 1893 και αποτελεί ένα «ζωντανό» αρχιτεκτονικό μνημείο της Πάτρας. Ετσι, η πόρτα του εξακολουθεί να είναι μισάνοικτη, δεμένη πρόχειρα με ένα… κοτετσόσυρμα, με τους παρατηρητικούς διερχόμενους να αντικρίζουν αποσβολωμένοι το μακάβριο θέαμα των συλημένων και πεταμένων οστών, από τα διαρρηγμένα οστεοφυλάκια! Αν αναλογιστεί κανείς, ότι το συγκεκριμένο μαυσωλείο, βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα πίσω από τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής και το κυλικείο, επί της κεντρικής οδού, είναι αυτονόητο τι μπορεί να συμβαίνει σε άλλα απομακρυσμένα σημεία του νεκροταφείου.

τάφου

Ακόμα και …κόπρανα θα συναντήσει κάποιος. μέσα στα αφύλακτα ταφικά μνήματα!

ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ας σημειωθεί, ότι Α’ Νεκροταφείο Πατρών, είναι από τα αρχαιότερα του ελληνικού κράτους, καθώς θεμελιώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1880 και δόθηκε για χρήση την 1η Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

Ο δήμαρχος Αθανάσιος Κανακάρης-Ρούφος έλαβε το 1879 την απόφαση κατασκευής του και για τον σκοπό αυτό συνεστήθη ειδική επιτροπή με πρόεδρο τον ίδιο το δήμαρχο και μέλη τούς: Παπαθεοδώρου, Διονύσιο Φραγκόπουλο, Κυριάκο Λάππα, Ανδρέα Κόλλα, Αθανάσιο Αθανασόπουλο και Αλφρέδο Κρωβ.

Ο Δήμος Πατρέων διέθεσε για την κατασκευή του νεκροταφείου 35.000 δραχμές, ενώ προστέθηκαν και τα έσοδα από τους προπωλημένους τάφους. Το έργο ανατέθηκε στον ταγματάρχη του Μηχανικού Παπαγεωργίου, μετατέθηκε όμως και τον αντικατέστησε ο μηχανικός Σπυρίδων Τζέτζος. Ο ναός των Αγγέλων σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Μιχελή και ολοκληρώθηκε το 1954 επί Δημαρχίας Λαλάκη Ρούφου.

Εκτός από ορθόδοξο τμήμα, υπάρχει και τμήμα καθολικών, διαμαρτυρομένων και Εβραίων. Μέσα στο νεκροταφείο υπάρχουν τέσσερις λόφοι. Ο λόφος των Αγωνιστών, που ονομάζεται έτσι γιατί έχουν ταφεί πολλοί αγωνιστές του 1821 όπως Χαραλάμπης, Λόντος κ.ά., του Ρούφου, όπου βρίσκεται το οικογενειακό μνήμα του Μπενιζέλου Ρούφου, της Αγίας Παρασκευής, όπου βρίσκεται η εκκλησία και των Γερμανικών, όπου την περίοδο της κατοχής τάφηκαν Γερμανοί.

 

Διαβάστε επίσης

Πάτρα – Παλιό Αρσάκειο: «Χάθηκε» το σιδερένιο «στέμμα» στο νέο Δημαρχείο ΦΩΤΟ

Η παλιά αρχοντική Πάτρα μέσα από το φακό του Κωστή Πλέσσα

Πάτρα: Προσωρινά «κλειστό» το Υδραγωγείο – Τι είπε στην «Π» η διευθύντρια Αναστασία Κουμούση