AMMOUSA: Η πατρινή μπύρα που σαρώνει τα βραβεία – Από το υπόγειο ενός σπιτιού στα πιο φημισμένα εστιατόρια

Πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκεται ο μηχανικός και οικοζυθοποιός Γιώργος Ντάνος οποίος μίλησε στο pelop.gr για το ταξίδι της μπύρας του, τις προκλήσεις και τα φιλόδοξα μελλοντικά του σχέδια.

AMMOUSA: Η πατρινή μπύρα που σαρώνει τα βραβεία - Από το υπόγειο ενός σπιτιού στα πιο φημισμένα εστιατόρια

Η πολυβραβευμένη μπύρα AMMOUSA για άλλη μία φορά κατατάχθηκε στις καλύτερες της Ελλάδος! Η τελετή απονομής των Greek Beer Awards 2025 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Μαΐου στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του World of Beer Festival, συγκεντρώνοντας σημαντικές συμμετοχές από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη.

Πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκεται ο μηχανικός και οικοζυθοποιός Γιώργος Ντάνος οποίος μίλησε στο pelop.gr για το ταξίδι της μπύρας του, τις προκλήσεις και τα φιλόδοξα μελλοντικά του σχέδια.

Ολα ξεκίνησαν το 2016 με έναν αυτοσχέδιο ζυθοποιητήρα στο υπόγειο του σπιτιού του. Σήμερα, η AMMOUSA έχει φτάσει να έχει στο ενεργητικό της 20 βραβεία, εξαγωγές σε τρεις ηπείρους και παρουσία σε κορυφαία εστιατόρια της χώρας.

«Ξεκίνησα χωρίς καμία σχέση με την εστίαση, από καθαρή αγάπη για τη μπύρα και την περιέργεια να πειραματιστώ», αναφέρει. «Τα πρώτα βραβεία ήρθαν όταν ακόμη έφτιαχνα μπύρα στο υπόγειο του σπιτιού μου με ερασιτεχνικό εξοπλισμό.»

AMMOUSA: Η πατρινή μπύρα που σαρώνει τα βραβεία - Από το υπόγειο ενός σπιτιού στα πιο φημισμένα εστιατόρια

Η AMMOUSA κυκλοφορεί σήμερα σε δύο συνταγές: μια IPA με τζίντζερ, που διατηρεί παρουσία στην αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια, και μια πιο πρόσφατη Tropical Stout με 7% αλκοόλ, πλούσια σε τόνους τροπικών και αποξηραμένων φρούτων, καφέ, βανίλιας και διακριτικών καπνιστών νότων.

Η IPA με τζίντζερ έχει κατακτήσει το εντυπωσιακό σύνολο των 20 βραβείων, σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. «Οι βραβεύσεις αυτές γίνονται με τυφλή γευσιγνωσία – αφορούν την ποιότητα, όχι για το μάρκετινγκ», τονίζει ο κ. Ντάνος.

Η φήμη από τις διακρίσεις στάθηκε καταλύτης για τη διείσδυση σε υψηλού επιπέδου εστιατόρια όπως το Hilton, το Βαρούλκο, η Σπονδή, κ.ά.
Σε αντίθεση με τη στρατηγική μαζικής διανομής πολλών ανερχόμενων ζυθοποιιών, ο κ. Ντάνος επιλέγει να επικεντρωθεί σε κοινό που αναζητά τη γευστική εμπειρία: «Η μπύρα δεν είναι απλώς καλοκαιρινό ποτό για να ξεδιψάμε. Είναι ένα προϊόν που μπορεί να προσφέρει αρώματα, συναισθήματα, πολιτισμό.»

AMMOUSA: Η πατρινή μπύρα που σαρώνει τα βραβεία - Από το υπόγειο ενός σπιτιού στα πιο φημισμένα εστιατόρια

Η διάθεση των προϊόντων γίνεται επιλεκτικά, από σούπερ μάρκετ όπως ο Σκλαβενίτης και ο Ανδρικόπουλος και τοπικές κάβες, μέχρι εστιατόρια και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, η AMMOUSA έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα στις διεθνείς αγορές, με εξαγωγές σε Γερμανία, Αυστρία και Σιγκαπούρη.

Η παραγωγή της AMMOUSA γίνεται σήμερα κάθε δύο μήνες σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις τρίτων, γεγονός που, λόγω της ζήτησης, οδηγεί αναπόφευκτα στην ανάγκη δημιουργίας ιδιόκτητου ζυθοποιείου. «Η AMMOUSA χρειάζεται το δικό της σπίτι», δηλώνει ο κ. Ντάνος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε για αυτόνομη επένδυση είτε για συνεργασία με άλλον ζυθοποιό.

Η επιχείρηση λειτουργεί με οικογενειακό χαρακτήρα, με τον ίδιο και τη σύζυγό του να έχουν αναλάβει όλο το φάσμα της παραγωγής και της διανομής. «Πλέον, με την ανάπτυξη, θα χρειαστούμε και επιπλέον χέρια», σημειώνει.

AMMOUSA: Η πατρινή μπύρα που σαρώνει τα βραβεία - Από το υπόγειο ενός σπιτιού στα πιο φημισμένα εστιατόρια

Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αχαϊας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά κυρίως με προσωπική επιμονή και προσήλωση στην ποιότητα, ο Γιώργος Ντάνος χτίζει ένα μικρό success story που μυρίζει βύνη και καινοτομία. Η AMMOUSA δεν είναι απλώς ακόμη μία craft μπύρα — είναι η απόδειξη ότι στην Ελλάδα των δυσκολιών, η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η συνέπεια μπορούν να έχουν γεύση διεθνώς αναγνωρίσιμη.