Αναγκαστικό μέτρο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας: Χωρίς φύλακες, λουκέτο στο «Υδραγωγείο»

Απο το υπουργείο Πολιτισμού… θα ερθει ωρομίσθιο προσωπικό – Κουμούση στην «Π»:« Δεν υπάρχει εισιτήριο για τον επισκέπτη, δεν θα υπάρχουν οικονομικές απώλειες» – Απο το υπουργείο Πολιτισμού… θα ερθει ωρομίσθιο προσωπικό

Εφορεία Από Ιανουάριο θα 'ναι επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος της Μικρής Περιμετρικής

Θύμα των συνταξιοδοτήσεων πέφτουν αρχαιολογικοί χώροι της Πάτρας, καθώς για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, το Ρωμαϊκό και Μεσαιωνικό Υδραγωγείο θα παραμείνει κλειστό.

Το έκανε γνωστό, με ανακοίνωσή της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, η οποία ενημέρωσε ότι το μέτρο ισχύει από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης.

Το ίδιο είχε συμβεί, για έναν μήνα, τον Μάρτιο, με τους λόγους αυτού του φαινομένου, σε μια πόλη που οι αρχαιολογικοί της χώροι δεν είναι πολλοί, να είναι ίδιοι και αθεράπευτοι.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση εξηγεί στην «Πελοπόννησο» τους λόγους αυτούς. «Πήραμε αυτή την απόφαση επειδή, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, έληξε η σύμβαση των εργαζομένων, που είχαν έρθει για 7 μήνες. Ετσι, μείναμε με το μόνιμο προσωπικό, το οποίο έχουμε για τις ανάγκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, όπου υπάρχουν κι έσοδα. Αποφασίσαμε να κλείσουμε τον χώρο του Ρωμαϊκού και Μεσαιωνικού Υδραγωγείου Πατρών, που δεν υπάρχει εισιτήριο για τον επισκέπτη και δεν θα υπάρχουν οικονομικές απώλειες. Ηδη, έχουν γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού οι απαραίτητες κινήσεις για να πάρουμε ωρομίσθιο προσωπικό διάρκειας 5 μηνών, αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, πιστεύω ότι θα φτάσουμε τέλη Δεκεμβρίου. Με βάση τον προγραμματισμό που θα κάνουμε κι ανάλογα και τις ανάγκες που έχουμε, θα είναι ξανά επισκέψιμο το Υδραγωγείο» ανέφερε.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ανάγκες στην Πάτρα, καθώς έχει επεκταθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Φρουρίου Ρίου και παράλληλα μόνιμο προσωπικό αποχωρεί με σύνταξη και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποχωρήσουν 4 υπάλληλοι, κάτι που δημιουργεί ζητήματα έλλειψης. Οι συμβασιούχοι καλύπτουν μεν ανάγκες που υπάρχουν, ωστόσο για να σταματήσουν τα παροδικά «λουκέτα» θα πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το υπουργείο Πολιτισμού.