Αναταράξεις στη Νότια Κορέα: Έρευνα σε βάρος του Προέδρου Γιουν, αντίσταση στην καθαίρεση

Αν η πρόταση καθαίρεσης υιοθετηθεί, ο Γιουν θα παυθεί από τα καθήκοντά του εν αναμονή της επικύρωσης της καθαίρεσής του από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ Γελ, αντιμετωπίζει σοβαρές πολιτικές και νομικές συνέπειες μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Ο συντηρητικός ηγέτης της χώρας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος, αντιστέκεται στην πρόταση της αντιπολίτευσης για την καθαίρεσή του, που θα τεθεί σε ψηφοφορία το Σάββατο στο κοινοβούλιο.

Το επεισόδιο ξεκίνησε την Τρίτη το βράδυ, όταν ο Γιουν, υπό την πίεση πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, επιχειρώντας να περιορίσει τις λειτουργίες του κοινοβουλίου στέλνοντας στρατεύματα στην περιοχή. Η κίνησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και, έπειτα από μόλις έξι ώρες, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η αντιπολίτευση, αποτελούμενη από έξι κόμματα, κατέθεσε πρόταση καθαίρεσης, κατηγορώντας τον πρόεδρο για σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος και της νομοθεσίας.

Η ψηφοφορία για την καθαίρεση αναμένεται το Σάββατο, με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 73,6% των Νοτιοκορεατών υποστηρίζουν την καθαίρεση του Γιουν. Παρά την αντιπολιτευτική πίεση, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του προέδρου, το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας, ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί στην πρόταση, με τον επικεφαλής του κόμματος, Τσου Κιούνγκ-χο, να δηλώνει πως οι 108 βουλευτές του θα παραμείνουν ενωμένοι στην υπεράσπισή του.

Από τη μεριά της, η νοτιοκορεατική αστυνομία και οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Γιουν και του υπουργού Εσωτερικών, καθώς και του πρώην υπουργού Άμυνας, για τον ρόλο τους στην απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου. Ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ-χιούν, έχει ήδη παραιτηθεί και του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η αντιπολίτευση έχει τη στήριξη 192 βουλευτών από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, όμως η καθαίρεση του Γιουν απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον οκτώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να αποστατήσουν για να καταστεί δυνατή η καθαίρεση. Αν η πρόταση εγκριθεί, ο Γιουν θα παυθεί προσωρινά από τα καθήκοντά του και θα αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που θα αποφασίσει αν θα επικυρώσει την απομάκρυνσή του και θα προκαλέσει νέες προεδρικές εκλογές.