Ανησυχία στην Μέση Ανατολή: Το Ιράν ετοιμάζεται να απαντήσει στο Ισραήλ, νέες απειλές από την Τεχεράνη

Η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, με τις στρατιωτικές ενέργειες και τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις να καθορίζουν την πορεία των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

μέση ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εκρηκτική, καθώς το Ιράν δηλώνει ότι ετοιμάζεται να απαντήσει στο Ισραήλ για τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Αλί Λαριτζανί, κορυφαίος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τόνισε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προβεί σε ενέργειες αντίποινων μετά τις επιθέσεις ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους.

Στα τέλη Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε τρία κύματα επιθέσεων κατά ιρανικών στρατιωτικών υποδομών, απαντώντας σε μαζική εκτόξευση 200 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν. Η Τεχεράνη έχει προαναγγείλει πως οι επιθέσεις αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση των δύο χωρών.

Διπλωματικές συνομιλίες και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Παράλληλα με τις στρατιωτικές εντάσεις, το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο νέων συνομιλιών με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με αντικείμενο το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτές οι συζητήσεις αναμένονται να διεξαχθούν την Παρασκευή, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο ακριβής τόπος.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέβαλαν ψήφισμα στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), καταδικάζοντας την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν. Η αντίδραση της Τεχεράνης ήταν άμεση, καθώς ανακοίνωσε την ενεργοποίηση προηγμένων φυγοκεντριτών για εμπλουτισμό ουρανίου.

Η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, η Δύση ανησυχεί ότι η Τεχεράνη προσεγγίζει τα επίπεδα εμπλουτισμού που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η συμφωνία του 2015, που περιόριζε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, έχει καταρρεύσει μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018, επί προεδρίας Τραμπ. Από τότε, το Ιράν αύξησε σημαντικά τον εμπλουτισμό ουρανίου, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο του 3,67% που προέβλεπε η συμφωνία, φτάνοντας έως και το 60%.

Το Ιράν παραμένει κεντρικός παίκτης στην περιοχή, υποστηρίζοντας ομάδες όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και η Χαμάς στη Γάζα, που βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με το Ισραήλ. Οι επικείμενες συνομιλίες της Παρασκευής δεν περιορίζονται μόνο στο πυρηνικό ζήτημα, αλλά αγγίζουν και θέματα όπως η κατάσταση στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο.