Άνοια: Πότε φταίει ο θυρεοειδής και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 15.000 ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας από την Ταιβάν.
Υψηλότερος ο κίνδυνος άνοιας για τους ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημιοσιεύθηκε στο Neurology.
Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 15.000 ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας από την Ταιβάν.
Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος διάγνωσης με άνοια ήταν υψηλότερος για όσους λάμβαναν αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό – δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη συσχέτιση με τον υπερθυρεοειδισμό.
Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο αν ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε μη αναστρέψιμη άνοια με την νέα έρευνα να μην δίνει οριστική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.
Οι ερευνητές εξηγούν ωστόσο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με άνοια στη μελέτη δεν είχαν ιστορικό υποθυρεοειδισμού – λιγότερο από το 1% είχαν.
Συγκεκριμένα μεταξύ των ασθενών με άνοια διαπιστώθηκε ότι το 0,9% είχαν ιστορικό υποθυρεοειδισμού έναντι 0,4% όσων δεν είχαν άνοια.
Μεταξύ των ασθενών άνω των 65 ετών εκείνοι με ιστορικό υποθυρεοειδισμού είχαν 81% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια. Ειδικότερα ο κίνδυνος για όσους λάμβαναν αγωγή με θυρεοειδικές ορμόνες ήταν τριπλάσιος συγκριτικά τα άτομα χωρίς υποθυρεοειδισμό.
Εντούτοις σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Chien-Hsiang Weng της Ιατρικής Σχολής Alpert του Πανεπιστημίου Brown, είναι σημαντικό οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό να γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημενο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και της άνοιας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News