Από το Πριγκιπάτο της Αχαΐας στο φρούριο Ρουσόκαστρο της Βουλγαρίας – Τα 7 νομίσματα με την ανεκτίμητη αξία!

Ο «θησαυρός του Ρουσόκαστρου» ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών ενός παλατιού

Πριγκιπάτο

Ασημένια νομίσματα από την Αχαΐα, γνωστά ως τορνέσια (tornese/tornesel) ή γρόσια, βρέθηκαν στο Ρουσόκαστρο της Βουλγαρίας. Πρόκειται για 7 σπάνια νομίσματα από το Πριγκιπάτο της Αχαΐας που ευρέθησαν στο φρούριο Ρουσόκαστρο της αρχαίας Θράκης (νυν στην έκταση της Νότιας Βουλγαρίας).

Το φρούριο Ρουσόκαστρο (που σημαίνει Κοκκινόκαστρο) είναι γνωστό για τη μάχη που διεξήχθη εκεί το 1332 μ.Χ. Ηταν η τελευταία μεγάλη στρατιωτική νίκη της μεσαιωνικής βουλγαρικής αυτοκρατορίας, πριν κατακτηθεί από τους εισβολείς Οθωμανούς Τούρκους, στα τέλη του 14ου αιώνα.

ΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Το Πριγκιπάτο της Αχαΐας, γνωστό και ως «Πριγκιπάτο του Μωρέα, Μωριά/Morea)» του 13ου αιώνα, ιδρύθηκε στην Πελοπόννησο, μετά το 1204 που οι ιππότες της 4ης Σταυροφορίας κατέλαβαν και λεηλάτησαν την πρωτεύουσα του Βυζαντίου, Κωνσταντινούπολη! Τώρα, αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν σχέση Θράκης-Πελοποννήσου και εκείνη την εποχή…

Η πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Λατίνους της Δ’ Σταυροφορίας οδήγησε στον κατακερματισμό της βυζαντινής επικράτειας και στη δημιουργία λατινικών ηγεμονιών. Μια από αυτές ήταν το Πριγκιπάτο της Αχαΐας, το οποίο έλαμψε υπό την εξουσία της γαλλικής δυναστείας των Βιλλαρδουίνων. Πολυάριθμα κάστρα στην Πελοπόννησο έχουν μείνει σήμερα ως ζωντανά μνημεία για να θυμίζουν το πέρασμα των Φράγκων ηγεμόνων.

Το Πριγκιπάτο της Αχαΐας ήταν ένα κραταιό κρατίδιο στα εδάφη της Πελοποννήσου, τα οποία μοιράστηκαν σε φέουδα μεταξύ των Φράγκων Σταυροφόρων. Πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου ήταν η Ανδραβίδα, ενώ κυριότερο λιμάνι του ήταν η Γλαρέντζα ή Clarence (στη θέση Παλαιόκαστρο, δυτικά της σημερινής Κυλλήνης). Επιβλητικότερο κάστρο του ήταν το Χλεμούτσι ή Clermont, λίγο πιο νότια.

Πριγκιπάτο

H διοικητική διαίρεση του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, σε χάρτη του 1214

Αρχικά ήταν υπό την κυριαρχία των Φράγκων, αλλά η κατάσταση άλλαξε πολλές φορές μέχρι το 1452, οπότε και επανήλθε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπό τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Μετά από λίγο όμως, το Πριγκιπάτο της Αχαΐας πέρασε στους Οθωμανούς Τούρκους.

Κατά την εξουσία των Βιλλεαρδουίνων το Πριγκιπάτο γνώρισε μεγάλη ακμή. Δημιούργησαν μάλιστα και νομισματοκοπείο στη Γλαρέντζα και έκοβαν δικό τους νόμισμα. Ο Βιλλεαρδουίνος, αναλαμβάνοντας πρίγκιπας συγκρούστηκε με την Καθολική Εκκλησία, δημεύοντας την περιουσία της στην περιοχή και με αυτή έκτισε το Χλεμούτσι. Ο Γοδεφρείδος απέκτησε από τους ντόπιους άρχοντες, τους επονομαζόμενους κεφαλάδες, αλλά και από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ΄, την κυριότητα της Αχαΐας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας,όπως επίσης και ένα μέρος της Αρκαδίας, αλλά και τον τίτλο του πρίγκιπα της Αχαΐας.

«Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΡΟΥΣΟΚΑΣΤΡΟΥ»

Πριγκιπάτο

Ο ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης

Οπως σημειώνει στην «Π» ο ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης, ο «θησαυρός του Ρουσόκαστρου» ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών ενός μνημειακού κτιρίου, τύπου παλατιού, μήκους 20μ. και πλάτους 8μ., με τρεις τεράστιες πέτρινες κολόνες, που στήριζαν καμάρες και έναν δεύτερο όροφο.

Χάρη στα οστά που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του 2017 στο Ρουσόκαστρο, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα άγρια βοοειδή aurochs (είδος ταύρου, πρόγονος των ήμερων αγελάδων), επιβίωναν στην περιοχή μέχρι τον 13ο-14ο αιώνα και ακόμα θηρεύονταν για το κρέας τους!

Προηγουμένως εθεωρείτο ότι το είδος εξαφανίσθηκε τον 12ο αιώνα το αργότερο! Τον Ιούλιο του 2017, η αρχαιολογική ομάδα, που ανέσκαπτε το σημαντικό φρούριο, ανακάλυψε μια σπάνια εικόνα από ελεφαντόδοντο, του 10ου αιώνα, που πιστεύεται ότι ανήκε σε κάποιον Βυζαντινό αυτοκράτορα ή μέλος της βυζαντινής αυτοκρατορικής οικογένειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχαιολόγων, η εικόνα φιλοτεχνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη! Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανακοινώθηκε η ανακάλυψη της «μνημειακής» κλίμακας/σκάλας, που οδηγούσε στο Ρουσόκαστρο.

Πριγκιπάτο

Το κάστρο Χλεμούτσι που χτίστηκε από τους Φράγκους κοντά στην την Ανδραβίδα, πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Αχαίας,

Το Μουσείο Ιστορίας του Πύργου Βουλγαρίας ανακοίνωσε την ανακάλυψη στο φρούριο μιας τεράστιας δεξαμενής νερού, επικαλυμμένης εσωτερικά με ένα κόκκινο-ροζ αδιάβροχο κονίαμα. Το 2018 οι ανασκαφές στο Ρουσόκαστρο χρηματοδοτήθηκαν και πάλι από το υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας και από τις τοπικές αρχές του Δήμου Καμένου.

Η ανακοίνωση έγινε από το Ιστορικό Μουσείο του Πύργου (Μπουργκάς) Βουλγαρίας, λίγο μετά την ανακάλυψη ενός άγνωστου πύργου-φρουρίου του 4ου αι. μ.Χ. και ενός του 14ου αιώνα βυζαντινού χρυσού νομίσματος των Βυζαντινών αυτοκρατόρων Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου (1282-1328) και Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου (1328-1341).