Αποκάλυψη: «Ουκρανία και Ρωσία έχουν προχωρήσει στη σύνταξη προσχεδίων μνημονίων με προτάσεις για μια προσωρινή εκεχειρία»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε πως το περιεχόμενο των μνημονίων αυτών θα γίνει γνωστό σύντομα και στη συνέχεια οι δύο πλευρές θα μπουν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Αποκάλυψη: «Ουκρανία και Ρωσία έχουν προχωρήσει στη σύνταξη προσχεδίων μνημονίων με προτάσεις για μια προσωρινή εκεχειρία»

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αποκάλυψε σήμερα (28/5) ότι Ουκρανία και Ρωσία έχουν προχωρήσει στη σύνταξη προσχεδίων μνημονίων με προτάσεις για μια προσωρινή εκεχειρία» στα ουκρανικά εδάφη. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε πως το περιεχόμενο των μνημονίων αυτών θα γίνει γνωστό σύντομα και στη συνέχεια οι δύο πλευρές θα μπουν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

«Τα προσχέδια των μνημονίων που θα υποβληθούν από τις δύο πλευρές θα γίνουν σύντομα γνωστά και η συζήτηση θα στραφεί στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο Tass, προσθέτοντας πως μέχρι να γίνουν γνωστοί οι όροι της κάθε πλευράς, οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν.

Αποκάλυψη: «Ουκρανία και Ρωσία έχουν προχωρήσει στη σύνταξη προσχεδίων μνημονίων με προτάσεις για μια προσωρινή εκεχειρία»

Μάλιστα, επισήμανε πως η Ρωσία, σε αντίθεση με την Ουκρανία, δεν επιτίθεται σε πολιτικούς στόχους, κτίρια κατοικιών και κοινωνικές εγκαταστάσεις. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χτυπούν στρατιωτικούς στόχους και αποθέματα πυρομαχικών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου, η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν να παρουσιάσουν η μία στην άλλη το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός.

Αργότερα, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα προετοιμάσουν αντίστοιχα μνημόνια. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα προετοιμάσουν ένα έγγραφο για μια μελλοντική ειρηνευτική συνθήκη, το οποίο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει θέματα κατάπαυσης του πυρός και αρχές για την επίλυση της σύγκρουσης.

Η Ρωσία θα ανακοινώσει σύντομα τον νέο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

Η Ρωσία θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία για τον επόμενο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στη 13η Διεθνή Συνάντηση Υψηλόβαθμων Εκπροσώπων για θέματα Ασφάλειας.

Έμφαση θα δώσει η Μόσχα στην κατάργηση των νόμων κατά της ρωσικής γλώσσας, τη «λατρεία», όπως τη χαρακτήρισε, για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και το καθεστώς ουδετερότητας του Κιέβου.

Η ρωσική ατζέντα

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ουκρανία θα πρέπει να καταργήσει νόμους που όπως υποστήριξε, εισάγουν διακρίσεις κατά της ρωσικής γλώσσας. «Στις διαπραγματεύσεις της 16ης Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, επιμείναμε στην κατάργηση αυτών των διακριτικών νόμων (περί περιορισμού της ρωσικής γλώσσας), και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στον επόμενο γύρο άμεσων διαπραγματεύσεων, για τον οποίο θα υπάρξει ανακοίνωση στο άμεσο μέλλον», δήλωσε.

Επίσης, υποστήριξε ότι η ανάφλεξη του πολέμου οφείλεται στη βούληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Υπάρχει ακόμη μία όχι λιγότερο σημαντική βασική αιτία, που αφορά τη “λατρεία” για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Έχω πει επανειλημμένα ότι η αφορμή της σύγκρουσης στην Ουκρανία και, σε ευρύτερη κλίμακα, της βαθιάς κρίσης ασφάλειας στην Ευρώπη ήταν ακριβώς η επιθετική, πολυετής επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς», σημείωσε.

Παραβίαση της ουδετερότητας

Επίσης, υποστήριξε ότι αν και η Ουκρανία είχε ανακηρύξει το 1991 ουδέτερο, μη πυρηνικό καθεστώς, παραβιάζει αυτή τη δέσμευση. «Ο ουδέτερος, μη ενταγμένος σε μπλοκ και χωρίς πυρηνικά όπλα χαρακτήρας της Ουκρανίας διακηρύχθηκε πανηγυρικά στη διακήρυξη ανεξαρτησίας το 1991. Ακριβώς αυτή η δέσμευση κατέστησε δυνατή την αναγνώρισή της ως ανεξάρτητου κράτους τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη διεθνή κοινότητα», είπε.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η επιστροφή στη δέσμευση αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας «που πρέπει να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο οποιασδήποτε διευθέτησης, όπως είχε προβλεφθεί και στις διαπραγματεύσεις του Απριλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη».