ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ Εντόπισαν σχολεία «βόμβες»! – Στην «Π» το πόρισμα της Πυροσβεστικής σε 260 ελέγχους
Μεγάλη έρευνα διεξήγαγε το Γραφείο Πυρασφάλειας Αχαΐας. Το αποτέλεσμα των ελέγχων κοινοποιήθηκε και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με εκκρεμότητες και ζητήματα πυρασφάλειας σε δεκάδες σχολεία της περιοχής. Κάποια δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε ελλείψεις.
Και απάντηση έχει δοθεί από τις 9 Δεκεμβρίου, με επίσημο έγγραφο του Γραφείου Πυρασφαλείας Διοίκησης Αχαΐας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην καταγγελία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Ν. Νικολόπουλου για τις ελλείψεις πυρασφάλειας σε σχολικές μονάδες της περιοχής, αλλά και – το κυριότερο- έχουν ήδη γίνει οι σχετικοί έλεγχοι κι έχουν επιδοθεί, μάλιστα, και πρόστιμα σε όσες περιπτώσεις κρίθηκε απαραίτητο.
Αυτό αναφέρουν πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με αφορμή ένα θέμα που προκάλεσε αίσθηση και πολλές συζητήσεις, καθώς επίσης και αντεγκλήσεις για το ποιος έχει την πραγματική ευθύνη για τα προβλήματα πυρασφάλειας που όντως εντοπίστηκαν σε σχολεία της Αχαΐας (τα περισσότερα στον Δήμο Πατρέων).
ΕΝΤΟΣ ΔΙΟΡΙΑΣ
Η έρευνα του Γραφείου Πυρασφαλείας της Διοίκησης Αχαΐας ήταν άμεση και η σχετική απάντηση στην καταγγελία του Νίκου Νικολόπουλου δόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, εντός δηλαδή του χρονικού περιθωρίου που υπήρχε στη διάθεσή της για να προβεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους. Το αποτέλεσμα των ελέγχων, το οποίο γνωστοποιήθηκε και κοινοποιήθηκε και στη Διευθύνση Α΄ βάθμιας Εκπαίδευση, ήταν ότι όντως υπήρχαν εκκρεμότητες και ζητήματα πυρασφάλειας σε αρκετά σχολεία της περιοχής.
Το αρμόδιο Γραφείο της Πυροσβεστικής έδωσε την προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία των 20 ημερών στα σχολεία για να συμμορφωθούν και να διορθώσουν τα όποια προβλήματα και εκκρεμότητες και από ένα σύνολο αρκετών δεκάδων «προβληματικών» σχολικών μονάδων οι 6 δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα όταν έληξε η προθεσμία να τους επιδοθεί πρόστιμο.
ΜΕΛΕΤΕΣ-ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ
Τι ήταν ακριβώς αυτές οι ελλείψεις: Σε αρκετές περιπτώσεις απουσίαζαν μελέτες (προφανώς είχαν χαθεί λόγω παλαιότητας) ή σε κάποιες άλλες τίθετο θέμα επικινδυνότητας του καυστήρα θέρμανσης. Αλλωστε, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς πυρασφάλειας για να κριθεί μια εγκατάσταση προβληματική δεν αρκεί να μην έχει μόνον τον προβλεπόμενο αριθμό πυροσβεστήρων, αλλά χρειάζεται και μια ακόμη σειρά πραγμάτων όπως π.χ. η σωστή συντήρηση του λέβητα, η ύπαρξη πυροσβεστήρων οροφής, κ.ά.
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ
Οπως έλεγαν στην εφημερίδα «Πελοπόννησο, κύκλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, «οι έλεγχοι στα σχολεία της Αχαΐας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς» και «θα γίνει αυτό ακριβώς που προβλέπεται από τον Νόμο και την Υπηρεσία».
ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
«Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αφορούν 260 συνολικά σχολεία», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. «Η προθεσμία που είχαμε για να απαντήσουμε στα σχετικά ερωτήματα ήταν οι 50 ημέρες. Οφείλαμε να ερευνήσουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσόστωση για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα, όπως και συνέβη. Και συνεχίζουμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «Π».
Τέλος, σαν γενική διαπίστωση, οι αρμόδιοι Γραφείου Πυρασφαλείας της Διοίκηση Αχαΐας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφεραν ότι όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις πυρασφάλειας παρουσιάζονται στις παλιές σχολικές μονάδες «κι αυτό είναι λογικό, καθώς στα πιο καινούργια σχολεία γίνεται εξαιρετική δουλειά, καθώς το ΕΣΠΑ προβλέπει κάθε λεπτομέρεια και σύγχρονες προδιαγραφές πυροπροστασίας».
ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ
Κι επειδή έγινε πολύς ντόρος για το ποιος ή ποιοι είναι «ποινικά υπεύθυνοι με βάση τον νόμο» για τη μη τήρηση των δεδομένων και των κανονισμών πυρασφάλειας σε μια σχολική εγκατάσταση, αυτοί είναι «κατά περίπτωση οι υπεύθυνοι του Τομέα Παιδείας του εκάστοτε Δήμου (σ. ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος εν προκειμένω στην Πάτρα), οι Τεχνικές Υπηρεσίες του κάθε δήμου σε ό,τι αφορά το κομμάτι των μελετών και οι πρόεδροι των ΔΣ των Σχολικών Επιτροπών κυρίως για την αναγόμωση των πυροσβεστήρων».
Οπως διαπιστώνει κανείς, οι αλλαγές των νέων κανονισμών πυρασφάλειας είναι αρκετές, καθώς με βάση τον παλιό κανονισμό υπεύθυνοι ήταν οι διευθυντές των σχολείων, ενώ με τη νέα νομοθεσία η ευθύνη βαραίνει τη Σχολική Επιτροπή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News