Αποθήκευση Ενέργειας: Είναι μια μακρινή πραγματικότητα;

*Ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος είναι υποψήφιος με τον Συνδυασμό «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διαχείρισης Ενεργειακών πόρων στο Alba, διευθύνων σύμβουλος στην Akuo Greece, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μέλος ΔΣ ΗΑΕΕ, σύμβουλος – Διαχειριστής στη Συμμετρία Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Οχι, δεν είναι μια μακρινή πραγματικότητα. Η αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες έρχεται να δώσει σημαντικά οφέλη σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε αρχικά ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι στη χώρα μας θα εγκατασταθούν ως το 2030 περί τα 4,3 GW μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες.

Μια πρώτη κατηγορία μονάδων είναι τα μεγάλα έργα στο επίπεδο του δικτύου που βοηθούν αποθηκεύοντας την πράσινη ενέργεια των ΑΠΕ, η οποία σήμερα πηγαίνει εν μέρει χαμένη τα μεσημέρια λόγω της υπερπαραγωγής από τις ΑΠΕ.

Ως εκ τούτου, το φθηνό αυτό ρεύμα θα μοιράζεται σε περισσότερες ώρες της ημέρας με όφελος συνολικά για τους καταναλωτές, καθώς μειώνεται η μέση τιμή χονδρικής, που θα μετακυλίεται και στη λιανική. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο διαγωνισμοί στη χώρα μας για standalone μονάδες μπαταριών και αναμένεται σύντομα ο τρίτος για μια συνολική ισχύ περίπου 900 MW. Τα πρώτα έργα εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν εντός του 2025.

Ενας ακόμα τομέας όπου θα αξιοποιηθούν οι μπαταρίες είναι το πρόγραμμα Απόλλων, το οποίο έχει στόχο την εγκατάσταση ΑΠΕ ανά περιφέρεια για να καλυφθούν με φθηνό τρόπο οι καταναλώσεις ευάλωτων καταναλωτών, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ και ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ. Η εκτίμηση είναι ότι στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν πανελλαδικά περί τις 650 MWh αποθήκευσης μαζί με τα 400 MW ΑΠΕ.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προωθεί την προσθήκη μπαταριών σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ ανά την επικράτεια μέσω κινήτρων και ρυθμίσεων που πέρασε στο πρόσφατο νομοσχέδιο στη Βουλή. Επίσης, στο παιχνίδι έχουν μπει γερά και οι μπαταρίες στο επίπεδο της κατοικίας ή της μικρομεσαίας επιχείρησης με πολλά διαθέσιμα προϊόντα.

Στα σκαριά βρίσκεται το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις» με επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν μπαταρίες συνολικής ισχύος 500-600 MW. Μια συμπερίληψη των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου δραστηριότητας στο πρόγραμμα αυτό θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα τους έδινε την δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μαζί με μπαταρία.

Η λογική είναι ότι τις ώρες της ημέρας που η τιμή χονδρικής είναι χαμηλή ο κάτοχος θα μπορεί να αποθηκεύει την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό και να την πωλεί στο δίκτυο σε ώρες με υψηλότερη τιμή.

Τέλος, η έλευση των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος που σταδιακά εγκαθίστανται από τον ΔΕΔΔΗΕ σε όλη τη χώρα, θα ξεκλειδώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στη χρήση της αποθήκευσης αφού θα επιτρέψει τη δυναμική τιμολόγηση για οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό στο κοντινό μέλλον θα μπορεί κανείς ακόμα και να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο ως μπαταρία.

Σε γενικές γραμμές, οι μπαταρίες είναι μια τεχνολογία που έχει μειώσει ραγδαία το κόστος της τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που την καθιστά ελκυστική και ανταγωνιστική. Η σύγχρονη επιχείρηση μπορεί να επενδύσει στην αποθήκευση και να δει οφέλη σε βάθος χρόνου, ενισχύοντας παράλληλα τα πράσινα διαπιστευτήριά της.

Καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντιμέτωπος με όλες αυτές τις συναρπαστικές αλλαγές στην ενεργειακή σφαίρα, χρειάζεται ένα Εμπορικό Επιμελητήριο που να γνωρίζει καλά τα θέματα, να μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία και τις βέλτιστες πρακτικές στα μέλη του.

Ενόψει των προσεχών εκλογών, η παράταξη «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» δηλώνει «παρών» με τις ιδέες της, την εμπειρία των υποψηφίων της και τη διάθεση για δουλειά. Μαζί μπορούμε να πάμε την Αχαΐα ένα βήμα μπροστά.

*Ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος είναι υποψήφιος με τον Συνδυασμό «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διαχείρισης Ενεργειακών πόρων στο Alba, διευθύνων σύμβουλος στην Akuo Greece, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μέλος ΔΣ ΗΑΕΕ, σύμβουλος – Διαχειριστής στη Συμμετρία Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.