Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν τρεις δικαστές – Εφέτης έβριζε αστυνομικούς
Συγκεκριμένα, απολύθηκαν 2 εφέτες και ένας πρωτοδίκης, ενώ σε έναν ειρηνοδίκη επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο αποδοχών 3 μηνών.
Τρεις δικαστές απολύθηκαν από το δικαστικό σώμα λόγω καθυστερήσεων και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς, με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στην οποία είχαν παραπεμφθεί συνολικά οκτώ δικαστές και εισαγγελείς με το ερώτημα της οριστικής παύσης λόγω ανεπάρκειας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς.
Συγκεκριμένα, απολύθηκαν 2 εφέτες και ένας πρωτοδίκης, ενώ σε έναν ειρηνοδίκη επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο αποδοχών 3 μηνών.
Ένας εφέτης παραιτήθηκε πριν την σύγκληση της Πειθαρχικής Ολομέλειας και μια πρόεδρος Πρωτοδικών, όπως και ένας αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Η Εφέτης και ο Πρωτοδίκης που έπαιρναν το χρόνο τους
Η μία περίπτωση δικαστικής λειτουργού η οποία απολύθηκε με πλειοψηφία 54 υπέρ και 11 κατά αφορά εφέτη η οποία παρουσίαζε υπέρμετρες καθυστερήσεις, σε διαφορετικές δικαστικές περιόδους, από 65 έως 150 υποθέσεις, ενώ άλλες υποθέσεις που χειριζόταν μεταχρεώθηκαν σε συναδέλφους της. Κατά το παρελθόν είχε 15 πειθαρχικές αγωγές και τις έχουν επιβληθεί οι πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, επισήμανε ότι ο προϊστάμενος του Εφετείου στο οποίο υπηρετεί της είπε ότι δεν χρεώνει στην εν λόγω Εφέτη υποθέσεις για να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο με τις καθυστερήσεις της, ενώ από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη επισήμανε ότι έχει αποδεχθεί η υπηρεσιακή της ανεπάρκεια, καθώς παραγράφονται στα χέρια της υποθέσεις και δεν σώζεται πλέον η κατάσταση. Έτσι, για τους λόγους αυτούς τάχθηκε υπέρ της απόλυσής της.
Την ίδια τύχη, της απόλυσης από το δικαστικό σώμα λόγω καθυστερήσεων είχε και πρωτοδίκης ο οποίος επί σειρά ετών εμφάνιζε καθυστερήσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων οι οποίες κατά διαφορετικά δικαστικά έτη κυμαινόντουσαν από 50 έως 240, όπως καθυστέρησε και 17 βουλεύματα. Επίσης, του αφαιρέθηκαν 635 υποθέσεις, οι οποίες χρεώθηκαν σε συνάδελφους του. Οι εκθέσεις επιθεωρήσεως του έκαναν λόγω για μεγάλο αριθμό καθυστερήσεων.
Η κυρία Κλάπα επισήμανε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στις περιοχές που υπηρέτησε ήταν σε απόγνωση λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, είπε ότι ή ίδια είχε αποστείλει σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα για τις καθυστερήσεις αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Επικαλέστηκε το θάνατο του πατέρα του
Από την πλευρά του ο Πρωτοδίκης, παραδέχθηκε ότι η εικόνα του δεν είναι καλή και ότι έκανε μεν προσπάθεια, αλλά ο θάνατος του πατέρα του, δεν επέτρεψε να βελτιώσει τους χρόνους και τόνισε ότι «μακάρι να μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω».
Ο απερίγραπτος Εφέτης
Η απόλυση του τρίτου εφέτη από το δικαστικό σώμα λήφθηκε λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς καθώς έγινε πρωταγωνιστής ενός απίστευτου επεισοδίου στην Ήπειρο όπου υπηρετούσε.
Ο δικαστικός λειτουργός, μπήκε σε σούπερ μάρκετ αγόρασε προϊόντα αξίας 14 ευρώ περίπου και πήγε στο ταμείο φωνάζοντας συγχρόνως ότι είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αιδώ, παράκαμψε τη σειρά των πελατών πλήρωσε τα προϊόντα που αγοράσει, βγήκε από το σούπερ μάρκετ και μπήκε στο αυτοκίνητο του, το οποίο ήταν σταθμευμένο και οι πινακίδες βρίσκονταν στα πίσω καθίσματα, όπως διαπιστώθηκε μεταγενέστερα. Για το περιστατικό η ταμίας ενημέρωσε τον υπεύθυνο του σούπερ μάρκετ και εκείνος κάλεσε την αστυνομία.
Η συμπεριφορά ωστόσο του εφέτη όσο πήγαινε γινόταν και χειρότερη. Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί και μέσα στο αυτοκίνητο και εκείνος απάντησε ότι κάθεται εκεί «και ξύνει τα αρχ@δ@@ του και να πάνε και αυτοί να του τα ξύσουν», ενώ συγχρόνως τους είπε αν θέλουν να βρουν τα στοιχεία του, να τα αναζητήσουν στο κομπιούτερ της ΕΛ.ΑΣ.
Επανειλημμένα αρνήθηκε να βγει από το αυτοκίνητο, λέγοντας ότι μόνο εισαγγελέας μπορεί να τον βγάλει και απευθυνόμενος στους αστυνομικούς τους είπε «θα δείτε τι θα πάθετε». Όταν ξαφνικά βγήκε από το αυτοκίνητο και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν, αλλά εκείνος αντέδρασε και για να τον ακινητοποιήσουν τον έριξαν στο έδαφος και του φόρεσαν χειροπέδες.
Την στιγμή που του περνούσαν τις χειροπέδες ο δικαστής φώναζε: «Ψάξτε, έχω ναρκωτικά». Κατά τη μικροσυμπλοκή αυτή τραυματίστηκε ελαφρά ο ένας εκ των αστυνομικών στο χέρι. Τον έβαλαν στο περιπολικό και πηγαίνοντας προς το Αστυνομικό Τμήμα, ο Εφέτης τους έλεγε «αρχ@δ@ εσένα θα σε γαμ@σ@».
Στο Αστυνομικό Τμήμα έγιναν γνωστά τα στοιχεία του, όπως και η επαγγελματική του ιδιότητα και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.
Τελικά αλληλομυνήθηκαν Εφέτης, αστυνομικοί και ταμίας του σούπερ μάρκετ, ενώ ο δικαστικός λειτουργός με την μήνυσή του στράφηκε και κατά του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος.
Όμως, στον Εφέτη και κατά το παρελθόν (2021) του είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης 6 μηνών για απρεπή συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.
Η αρεοπαγίτης εισηγήτρια της υπόθεσης, τόνισε ότι ο εν λόγω Εφέτης «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεων του ως δικαστικού λειτουργού» και εισηγήθηκε την οριστική απόλυσή του.
Ενώπιον της Ολομέλειας ο Εφέτης ισχυρίστηκε ότι είχε βγάλει τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τις είχε στο παρμπρίζ, επειδή «ήθελε να βάψει τις προσόψεις του αυτοκινήτου», ενώ αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα.
Σε ερώτηση της προέδρου της Ολομέλειας για το που αποδίδει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στράφηκαν εναντίον του, εκείνος απάντησε ότι η συμπεριφορά τους ήταν προβοκατόρικη, ήταν πράκτορες και προσπάθησαν να τον εμφανίσουν ως επικίνδυνο. Ακόμη, ανέφερε ότι έχει διατελέσει ανακριτής και ξέρει τι διαδικασίες ακολουθούν οι αστυνομικοί οι οποίοι παρανομούν και ότι ο αστυνομικός που χτύπησε κατά τη σύλληψή του αυτοτραυματίστηκε.
Χρηματική ποινή σε Ειρηνοδίκη
Στο μεταξύ, η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία (58 έναντι 7) αποφάσισε να μην απολυθεί ειρηνοδίκης λόγω καθυστερήσεων, αλλά ομόφωνα αποφάσισε να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών.
Του αποδόθηκε ότι είχε μικρό αριθμό δημοσιεύσεων και ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μέσα σε δυο χρόνια είχε δημοσιεύσει μόνο 12 αποφάσεις, ενώ του είχαν αφαιρεθεί 32 δικογραφίες και είχαν χρεωθεί σε άλλον συνάδελφό του.
Ο ειρηνοδίκης ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται, μεταξύ των άλλων, στο μεγάλο όγκο των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που χειριζόταν. Επίσης, είπε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται και στην μεγάλη έκταση των αποφάσεων που έβγαζε, κάτι που αντιλήφθηκε ότι απαιτούσε μεγάλο χρόνο και για αυτό περιόρισε την έκταση των αποφάσεων του.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύντομα η αύξηση του ορίου για τη Golden Visa σε αστικά κέντρα και νησιά
Θρήνος στην Κρήτη: Έχασε τη μάχη το δίχρονο αγοράκι που χαροπάλευε στην ΜΕΘ
Συνέντευξη Ιερώνυμου στην «Π»: «Πώς να δεχθούμε γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News