Αρτοποιοί και κρεοπώλες εξηγούν στην «Π» γιατί …πετούν το «Καλάθι του νοικοκυριού»

Οργιάζει ο αθέμιτος ανταγωνισμός στα σύνορα, με ψωμί εισαγωγής που «βαπτίζεται» ως ελληνικό και πωλείται στη μισή τιμή.

Αρτοποιοί

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «καλαθιού» εμφανίζονται οι αρτοποιοί, θέση την οποία μάλιστα η Ομοσπονδία εξέφρασε ανοιχτά στον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη στο πλαίσιο συνάντησής τους, από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ίδια θέση παραμένει και σήμερα, γιατί όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς οι φούρνοι της γειτονιάς δεν είναι σούπερ μάρκετ, ούτε διαθέτουν χιλιάδες κωδικούς με προϊόντα.

Οπως τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος των Αρτοποιών της Αιγιάλειας και α΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρης Τηλιγάδης, «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μπούμε στο “καλάθι νοικοκυριού”, γιατί ήδη είμαστε σε πολλά μέρη της χώρας με χαμηλότερη τιμή από αυτές που δίνει το καλάθι».

Αρτοποιοί

Ο πρόεδρος των Αρτοποιών της Αιγιάλειας και α΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρης Τηλιγάδης

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι αρτοποιοί, το ψωμί πωλείται πλέον σχεδόν στην τιμή του κόστους -όπως και αρκετά άλλα προϊόντα αρτοποιείων– και δεδομένου ότι η πλειοψηφία των φούρνων της γειτονιάς είναι ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια για αναπροσαρμογές τιμών προς τα κάτω.

Επομένως, όφελος για τον καταναλωτή δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ, ένα πιθανό «καλάθι» του αρτοποιού θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των πιο μικρών, κυρίως συνοικιακών, φούρνων της γειτονιάς, ίσως και υποβάθμιση της ποιότητας προϊόντων.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Υπενθυμίζεται άλλωστε εδώ ότι οι αρτοποιοί της χώρας εκπέμπουν εδώ και καιρό σήμα κινδύνου για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθούν στο εκρηκτικό «κοκτέιλ» που δημιουργούν οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ρωσο-ουκρανικής κρίσης στις τιμές των αλεύρων.

Στα αρτοποιεία τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί δύο γύροι ανατιμήσεων στο ψωμί. Ο πρώτος γύρος ήταν τον περασμένο Νοέμβριο και ο δεύτερος γύρος φέτος τον Μάρτιο. Οι ανατιμήσεις υπολογίζονται σε 15-16%.

Να σημειωθεί ότι, από τις αρχές του χρόνου, πάνω από 200 αρτοποιεία σε όλη τη χώρα – κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις – έβαλαν οριστικά λουκέτο, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό τουλάχιστον 10% των αρτοποιείων συσσωρεύουν ζημιές, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Την ίδια στιγμή, επαγγελματίες του κλάδου καταγγέλουν ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα «όργιο» αθέμιτου ανταγωνισμού με πρακτικές ελληνοποιήσεων. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι στα σύνορα με τη Βουλγαρία εργαστήρια ψωμιού της γειτονικής χώρας, διαθέτουν μεγάλες ποσότητες άρτοσκευασμάτων προς πρατήρια ψωμιού της Ελλάδας, στη μισή τιμή της αγοράς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μοιράζονται ακόμα και διαφημιστικά φυλλάδια όπου ένα κιλό λευκό ή μαύρο ψωμί, πωλούνται προς 1,20 ευρώ το κιλό, δηλ. στη μισή τιμή από αυτή που επικρατεί στην αγορά.

ΜΕΧΡΙ ΝΕΟΤΕΡΑΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ

ΑρτοποιοίΟ πρόεδρος του Συλλόγου Λιανικών Κρεοπωλών Αχαΐας Παναγιώτης Ζυγούρας δήλωσε στην «Π» ότι, κατόπιν τηλεδιάσκεψης που είχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρη , ανταλλάχθηκαν απόψεις εκατέρωθεν, χωρίς όμως να επιτευχθεί λύση σε ό,τι έχει να κάνει με την συμμετοχή του κρεοπώλη στο «καλάθι το νοικοκυριού». Όπως λέει, «το κρέας για να ενταχθεί μέσα στο καλάθι απαιτεί υπουργική απόφαση και ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την πιθανότητα να ανακύψουν πρόστιμα. Ολα αυτά όχι μόνο διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων μας, αλλά μας επιφορτίζει με άγχος και καθιστούν ανέφικτη έως ακατόρθωτη την εφαρμογή του. Οπότε, κι εμείς ως σύλλογος  θα συμπορευτούμε προς το παρόν -μέχρι νεωτέρας – με την απόφαση της ομοσπονδίας μας».