Αυγενάκης: Συντονισμός Ελλάδας – Σλοβενίας για αλλαγές στην ΚΑΠ

Συμφωνία για αλλαγές στην ΚΑΠ.

αυγενάκης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και η Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας, Mateja Čalušić, σε συνάντηση που είχαν το πρωί στη Λιουμπλιάνα συμφώνησαν για τον συντονισμό των κινήσεων Ελλάδας και Σλοβενίας, ώστε να γίνουν εγκαίρως οι αναγκαίες αλλαγές στην ΚΑΠ, προχώρησαν.

Η Σλοβενία, όπως και η Ελλάδα, είναι από τις χώρες της ΕΕ που έχει βιώσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, καθώς τον Αύγουστο του 2023 επλήγη από θεομηνίες με αποτέλεσμα 212 Δήμοι να υποστούν καταστροφές, ενώ οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή εκτιμήθηκαν στα 237 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία για αλλαγές στην ΚΑΠ

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση της Σλοβενίας προωθεί την πρόταση, την οποία στηρίζει και η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Μεσογείου, να δύναται το κάθε κράτος – μέλος να δεσμεύει το 2% της ΚΑΠ που του αναλογεί για τη λήψη άμεσων μέτρων που θα αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές. «Τα 450 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό δεν επαρκούν για τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

Η κυρία Mateja Čalušić σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να δείχνει την αλληλεγγύη της κυρίως στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ενώ κοινή θέση των δύο χωρών αποτελεί ότι οι κατεπείγουσες καταστάσεις απαιτούν και άμεσα μέτρα. Συμφωνούν επίσης και στη δημιουργία ειδικού μόνιμου μηχανισμού, στο πλαίσιο της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Τόσο ο Λευτέρης Αυγενάκης όσο και η Mateja Čalušić, συμφώνησαν ότι οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να διέπονται από ευελιξία και να λαμβάνονται ταχύτατα, για να είναι αποτελεσματικές και να επιτυγχάνουν το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών.

Σε ό,τι αφορά στις λοιπές αλλαγές στην ΚΑΠ η Σλοβενία τάσσεται υπέρ των ελληνικών προτάσεων τόσο για την μεταφορά κονδυλίων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος για να δίνεται η δυνατότητα της μέγιστης δυνατής απορρόφησης σε κάθε κράτος μέλος, διαφορετικά, επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός, κανένα κράτος από τα 27 της ΕΕ δεν θα κατορθώσει να απορροφήσει το σύνολο των πόρων που του αναλογούν και αυτό θα είναι σε βάρος του πρωτογενούς τομέα και του συνόλου των παραγωγών της ΕΕ.

Και η Σλοβενία τάσσεται υπέρ της ευελιξίας στην εφαρμογή των λεγομένων οικολογικών σχημάτων, καθώς εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους, στις περιπτώσεις που απαιτείται. «Τα οικολογικά σχήματα πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους χωρίς να απαιτούνται για την ενεργοποίησή τους γραφειοκρατικές διαδικασίες πολύπλοκες με την ενεργοποίηση τεχνικών συμβούλων», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

Παράλληλα, σύμφωνα με το iefimerida, η κοινή θέση Ελλάδας και Σλοβενίας είναι ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μειωθεί το διοικητικό βάρος που πέφτει στις «πλάτες» των παραγωγών με τη νέα ΚΑΠ, ώστε να μπορέσει να γίνει πιο λειτουργική και πιο δίκαιη.

Αυτές οι αλλαγές, μαζί με την εγκεκριμένη από το Συμβούλιο Υπουργών εξαίρεση από ελέγχους και κυρώσεις, των εκμεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεμμάτων, οι υπουργοί Ελλάδας και Σλοβενίας εκτιμούν ότι πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε να μπορέσουν να εγκριθούν πριν από τις ευρωεκλογές και τουλάχιστον πριν από την τοποθέτηση νέας Επιτροπής τον Οκτώβριο.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός θεωρεί οριακά τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την εφαρμογή των αλλαγών στην ΚΑΠ, ώστε να μπορέσουν να ανακουφιστούν σε έναν βαθμό οι αγρότες, από τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της.

Απόφαση των δύο υπουργών πέραν της στενής συνεργασίας για τις αλλαγές στην ΚΑΠ είναι και η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την ακόμη καλύτερη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Σλοβενίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Άγιοι Ανάργυροι: Η κατάθεση της αξιωματικού υπηρεσίας -«Της είπα ότι δεν μπορεί να μπει σε περιπολικό, παρά μόνο να κληθεί το 100»

Τραγωδία στην Πάτρα: Περίμεναν να τα πάει στο σχολείο και βρήκαν τον πατέρα τους νεκρό

Πάτρα: Επιχείρηση αποτροπής γυναικοκτονίας – Ωρες αγωνίας για 48χρονη που «καταδιώκε» ο σύζυγός της

Νίκος Χαρδαλιάς: Διέγραψε τον Μανώλη Σφακιανάκη μετά τις δηλώσεις του για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης στους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών και στον Κασιδιάρη – Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Μανούσος