Μπακλαβάς «Κλωστάρι» – Συνταγές για παραδοσιακά γλυκά

Μπακλαβάς «Κλωστάρι»

Ο μπακλαβάς ήταν και είναι ένα γιορτινό, συμβολικό γλυκό, όχι μόνο των Χριστουγέννων αν και στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί ιδιαίτερα σαν χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Ο μπακλαβάς θέλει τον τρόπο του, δεν είναι ένα γλυκό που θα το φτιάξεις «στο πόδι», θέλει καλής ποιότητας ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο ή βούτυρο αυτό είναι προσωπική επιλογή ενώ το σιρόπιασμα θέλει τη μαστοριά του. Στην γιαγιά η διαδικασία ξεκινούσε τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα, άπλωναν στην τραπεζαρία το λευκό τραπεζομάντηλο και ετοίμαζαν τη γέμιση, πρώτα έσπαγαν τα καρύδια και έφτιαναν την καρυδόψιχα στο μεγάλο ξύλινο γουδί.

Μπακλαβάς «Κλωστάρι»

Σε ξύλινη σκάφη έφτιαχναν τη γέμιση και πριν τον ψήσουν τον έκοβαν προσεκτικά, τον καρφιτσώναμε με τα μοσχοκάρφια, τον λάδωναν με το ζεστό ελαιόλαδο και πλέον την άλλη μέρα, τον σιρόπιαζαν κουταλιά-κουταλιά, με το καυτό σιρόπι που τσιτσίριζε. Μια ημέρα αναμονή και μετά ήταν η μεγάλη στιγμή.

Μπακλαβάς «Κλωστάρι»

Όλα αυτά για τον μπακλαβά αλλά εμείς σε αυτές τις γιορτές θα φτιάξουμε τον Ηπειρώτικος Μπακλαβάς, « Κλωστάρι».

Το ονομάζουν “κλωστάρι” και είναι ένας κυλινδρικός μπακλαβάς με πολύ καρύδι τυλιγμένος σε ζαρωμένο φύλλο ΄΄ το φύλλο σουρώνεται καθώς κλώθεται ΄΄, ένα γλύκισμα παραδοσιακό της Κόνιτσας.

 

Υλικά
για τη ζύμη
1 πακέτο φύλλο κρούστας
300 gr. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
200 gr. αμυγδαλόψιχα
300 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ. σ. κανέλα
½ κ. σ. γαρίφαλο
350 ml. Ελαιόλαδο

για το σιρόπι
500 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
500 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη την κανέλα και το γαρίφαλο.
Ανοίγουμε το φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας, το ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και γεμίζουμε το φύλλο κατά πλάτος, βάζουμε στη μέση μια βέργα ή ένα ξύλινο καλαμάκι από σουβλάκι και κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες τους, κάθε φορά χρησιμοποιούμε δύο φύλλα για ένα κλωστάρι ρολό.

Όπως γυρίζουμε σε σφικτό ρολό, με γρήγορες κινήσεις «κλώθουμε-σουρώνομε» το φύλλο, τραβάμε τη βέργα και τοποθετούμε σε ταψί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τα υλικά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ραντίζουμε το κλωστάρι καλά με κουτάλι. Ψήνουμε στον προθερμασμένο μας φούρνο για 35΄ περίπου λεπτά στο χαμηλότερο ράφι, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5΄ λεπτά και όπως είναι καυτό το σιρόπι σιροπιάζουμε το κλωστάρι. Αφήνουμε όλη νύχτα ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι. Προαιρετικά γαρνίρουμε με φιστίκι Αιγίνης.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων