Μπλόκο στους Γερμαναράδες! Ανεπιθύμητος ο Γερμανός πρέσβης στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων ΦΩΤΟ
«Να αναγνωρισθεί το δικαίωμα των αποζημιώσεων»
Μετά από πολλά χρόνια συνεχούς παρουσίας, στα Καλάβρυτα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της επετείου των 81 ετών του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στις 13/12/1943 έγιναν προχθές, χωρίς τον Γερμανό πρέσβη.
Ο λόγος είναι η μη πρόσκλησή του από τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Θανάση Παπαδόπουλο, σε συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει στις 6 Δεκεμβρίου ως πρόεδρος του δικτύου μαρτυρικών χωριών, ως απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος είχε τονίσει ότι το θέμα των αποζημιώσεων είναι λήξαν.
Ο Παπαδόπουλος είχε τονίσει ότι μέχρι να αναθεωρηθεί αυτή την απαράδεκτη στάση, κανείς εκπρόσωπος του Γερμανικού κράτους δεν είναι ευπρόσδεκτος στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. «Αυτή ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης από το δίκτυο μαρτυρικών χωριών» δήλωσε με νόημα στην «Πελοπόννησο» ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ
Την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή που δήλωσε τα εξής: «Σαν σήμερα συντελέστηκε στα Καλάβρυτα το μεγαλύτερο και ειδεχθέστερο έγκλημα των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πληγή είναι βέβαια ακόμα νωπή».
ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος υπογράμμισε: «Αποτίσαμε φόρο τιμής στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στην αντίσταση για την ελευθερία της χώρας, αλλά και στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η θυσία τους, μας υπενθυμίζει την ανάγκη».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Παρευρέθηκε και η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε: «Στα Καλάβρυτα, νέοι, μεγαλύτεροι, όλων των ηλικιών, εκτελέσθηκαν, θυσιάστηκαν και αποτελούν μέχρι σήμερα εκείνους που θυμίζουν ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε. Να διεκδικήσουμε αποζημίωση και να αντιταχθούμε στην προκλητική θέση της Γερμανίας διά του προέδρου της, ότι δήθεν το ζήτημα των γερμανικών οφειλών είναι νομικά κλειστό. Οσο ζούμε, όσο αναπνέουμε, το θέμα είναι νομικά, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά ορθάνοιχτο».
ΧΑΡΙΤΣΗΣ
Ο πρόεδρος της «Νέας Αριστεράς» Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε από την πλευρά του: «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι η πιο τραγική απόδειξη της εγκληματικής φύσης του ναζισμού που πλήρωσε η χώρα μας με πάρα πολύ αίμα, με πάρα πολύ πόνο, με πολύ μεγάλη καταστροφή. Νομίζω ότι σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, το μήνυμα το έστειλαν οι ίδιοι μαθητές με τα πανό τους, που έλεγαν όχι άλλα ματωμένα Καλάβρυτα».
Παρευρέθηκε επίσης ο βουλευτής της «Νίκης» Σπύρος Τσιρώνης, αλλά και ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες Ανδρέα Φίλια, Γ. Ντάτσικα, Βασίλη Γιαννόπουλο, Φωκιώνα Ζαΐμη, αλλά και τους δημάρχους Αιγιαλείας Τ. Ανδριόπουλο και Ερυμάνθου Θ. Μπαρή.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φ. Ζαϊμης δήλωσε: «Οι συγγενείς των θυμάτων, τα Καλάβρυτα, η Ελλάδα ζητούν δικαίωση για το απεχθέστερο έγκλημα των Γερμανών το 1943. Τίποτα δεν έχει παραγραφεί, τίποτα δεν έχει ξεχαστεί, τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και η πολιτευτής της ΝΔ Γιώτα Παυλόπουλου.
Οι εκδηλώσεις μνήμης κορυφώθηκαν με τη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και ομιλία απ’ τον πρόεδρο του Δημοτικού Μουσείου Θεόδωρο Χαμακιώτη. Στη συνέχεια ακολούθησε μετάβαση στον Τόπο Εκτέλεσης, εκεί όπου εψάλει επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Εκτελεσθέντων από μαθητές των σχολείων της Μαρτυρικής Πόλης, οι οποίοι με πανό έστειλαν μηνύματα ειρήνης, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.
Συγκινητική φιγούρα ο 94χρονος Σωτήρης Θανόπουλος, από τους ελάχιστους επιζώντες του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Κλεισμένος τότε στο σχολείο των Καλαβρύτων, σε ηλικία 13 ετών, έχασε τον πατέρα του από τα πολυβόλα των Γερμανών, αλλά γλύτωσε ο ίδιος.
Ο Σωτήρης Θανόπουλος μίλησε στην «Πελοπόννησο» και, παρά την ηλικία του, θυμόταν πολλές λεπτομέρειες, δείγμα του πόσο βαθιά έχουν χαραχθεί στην καρδιά του και στο μυαλό του εκείνες οι «μαύρες» στιγμές.
«Ημουν από τα τελευταία παιδιά που μπήκαν μέσα στο σχολείο. Οι Γερμανοί έκλεισαν την πόρτα και κλείδωσαν. Κάποια στιγμή ένιωσα πολύ φοβισμένος και θέλησα να βγω έξω να βρω τον πατέρα μου γιατί τον είχαν πιάσει οι Γερμανοί» είπε αρχικά ο κ. Θανόπουλος και πρόσθεσε: «Με σταμάτησε ένας Γερμανός, μου είπε κάτι στη γλώσσα του, και κατάλαβα ότι έπρεπε να γυρίσω πίσω. Εγώ επέμενα και τότε μ’ έπιασε από το πέτο και με πέταξε μακριά. Μετά από λίγη ώρα, οι φλόγες άρχισαν να τυλίγουν το σχολείο και επικράτησε παντού πανικός. Ηταν στιγμές ζωής και θανάτου. Μαζί με κάποιες γυναίκες διαπιστώσαμε ότι τα παράθυρα δεν ήταν κλειδωμένα, ανοίξαμε και βγήκαμε έξω από το σχολείο. Αντικρίσαμε σε μια μεριά πολλούς στρατιώτες, αλλά κάναμε από την άλλη πλευρά και απομακρυνθήκαμε. Η επόμενη μέρα για μένα ήταν ακόμα πιο δύσκολη… Βλέπαμε μανάδες να ψάχνουν απεγνωσμένα σε πτώματα. Εγώ με τη μητέρα μου πήγαμε τέσσερις φορές στον λόφο μέχρι να βρούμε τον πατέρα μου.Η εικόνα θα μείνει για πάντα χαραγμένη μέσα μου. Είχε δεχτεί τη χαριστική βολή στο πρόσωπο. Ηταν μέσα στη λάσπη που είχε γίνει κόκκινη από το αίμα. Τον μεταφέραμε σε μια κουβέρτα στο νεκροταφείο για να τον θάψουμε. Κάθε χρόνο έρχομαι εδώ και νιώθω πάντα την ίδια θλίψη».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News