Bloomberg: Συγχωνεύσεις εταιρειών ύδρευσης σχεδιάζει η κυβέρνηση – «Καμπανάκι» από τη λειψυδρία και την κλιματική κρίση

Tα αποθέματα νερού αγγίζουν ιστορικά χαμηλά

Bloomberg: Συγχωνεύσεις εταιρειών ύδρευσης σχεδιάζει η κυβέρνηση – «Καμπανάκι» από τη λειψυδρία και την κλιματική κρίση

 

Μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση λειψυδρίας, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει σαρωτικές αλλαγές στον τομέα της ύδρευσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, βρίσκεται στα σκαριά ένα φιλόδοξο σχέδιο συγχώνευσης περισσότερων από 700 μικρών δημοτικών εταιρειών ύδρευσης σε τρεις κεντρικές οντότητες, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της παρατεταμένης ξηρασίας.

Δείτε ακόμα: Μαξίμου: Σήμερα σύσκεψη για τη λειψυδρία υπό τον Μητσοτάκη

Όπως ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της καθώς το σχέδιο δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, οι υφιστάμενες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επεκτείνουν τη γεωγραφική κάλυψή τους, ενώ θα δημιουργηθεί μια τρίτη κρατική εταιρεία για να εξυπηρετεί την υπόλοιπη επικράτεια.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το νερό

Το εν λόγω σχέδιο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή: τα αποθέματα νερού που καλύπτουν τις ανάγκες των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής έχουν μειωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας και της περιορισμένης βροχόπτωσης. Ενδεικτικό είναι ότι η στάθμη της Λίμνης Μόρνου –κύρια πηγή υδροδότησης της Αθήνας– βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αττική και η Κρήτη αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς ληψυδρίας, προκειμένου να επιταχυνθούν νέα έργα υποδομής. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ίδρυση ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων κρίσιμων επενδύσεων για την υδατική ασφάλεια.

Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τρεις νέοι πάροχοι ύδρευσης θα διατηρηθούν υπό κρατικό έλεγχο, ωστόσο το μοντέλο λειτουργίας τους θα αλλάξει: οι διαδικασίες προσλήψεων θα απλουστευθούν και θα επιδιωχθεί η προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα.

Ήδη από το 2019 έχουν υλοποιηθεί 278 έργα διαχείρισης υδάτων, συνολικού κόστους 356,4 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν ακόμη 1.327 έργα που απαιτούν πάνω από 5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις.

Η Ευρώπη, και ειδικά η περιοχή της Μεσογείου, συγκαταλέγεται στις περιοχές του πλανήτη που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα – από καύσωνες έως πλημμύρες – αποδεικνύονται όλο και πιο συχνά, δοκιμάζοντας τα όρια των γερασμένων ελληνικών υποδομών.