Χαμηλών οριζόντων που δεν ταιριάζει στην πόλη
Η Μάχη Σιώρου είναι δημοτική σύμβουλος μείζονος μειοψηφίας Δήμου Πατρέων.
Πρώτη φορά βρίσκομαι στη θέση της δημοτικής συμβούλου Πατρέων και δεν έχω κάποια ιδιαίτερη εμπειρία πάνω στα ζητήματα Προϋπολογισμού του Δήμου, ούτε και κάποια ειδίκευση πάνω σε οικονομικά ζητήματα.
Θα θέσω, όμως, δύο – τρεις παρατηρήσεις από αυτές που φαίνονται με γυμνό μάτι και θα έλεγα… «βγάζουν μάτι».
Κάνοντας μία απλή ανάγνωση στο σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2024, αλλά και μία ακόμα πιο σύντομη στους Προϋπολογισμούς των προηγουμένων ετών, νομίζω πως αποτυπώνονται στοιχεία, που θα έλεγα ότι δείχνουν ανάγλυφα την αδυναμία ή ανικανότητα ή ιδεολογική ακαμψία της δημοτικής αρχής. Κατά την άποψή μου, αποτυπώνουν όλα τα παραπάνω βέβαια.
Το πρώτο, που διαπιστώνω, είναι ότι στα «έκτακτα έσοδα», ο Δήμος έχει να λαμβάνει ένα σημαντικό ποσό από διάφορα Προγράμματα. Και ειλικρινά μου δημιουργείται η απορία, για ποιο λόγο η δημοτική αρχή δεν απορροφά και δεν αξιοποιεί ακόμα περισσότερα κονδύλια και γιατί δεν παρουσιάζει μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Τι είναι αυτό που εμποδίζει ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Ελλάδας και ο τρίτος μεγαλύτερος στη χώρα, να αξιοποιεί στο έπακρο ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους, που διατίθενται για την υλοποίηση έργων ή δράσεων;
Αυτό, θέλω να ξεκαθαρίσω, πως δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν πρέπει να αποδίδει τα ποσά που αναλογούν από τους ΚΑΠ ή ότι αυτά τα ποσά δεν πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Ξεκάθαρα λέω ότι το κράτος οφείλει να ενισχύσει σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου.
Ωστόσο, από την πλευρά του Δήμου, αντί να κάθεται και να διαμαρτύρεται, γιατί δεν διεκδικεί ακόμα περισσότερα έργα και πόρους από άλλες χρηματοδοτικές πηγές; Νομίζω ότι στην Πάτρα υστερούμε σημαντικά στον συγκεκριμένο τομέα, την ίδια ώρα μάλιστα που άλλοι δήμοι διαρκώς εξελίσσονται και εκσυγχρονίζονται, παρά το γεγονός πως επίσης έχουν μικρές κρατικές χρηματοδοτήσεις.
Ενα δεύτερο σημείο, στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι ότι παρατηρώ την ύπαρξη μίας ατελείωτης λίστας οφειλομένων ποσών προς τον Δήμο, από κλήσεις και πρόστιμα, που για πολλά χρόνια δεν έχουν εισπραχθεί. Και ρωτάω: Δεν αποτυπώνει αυτή η κατάσταση μία μεγάλη αδυναμία του εισπρακτικού μηχανισμού;
Η δημοτική αρχή θα μας πει πάλι για την έλλειψη προσωπικού. Ας μην κρύβουμε, όμως, όλα τα προβλήματα πίσω από μία αιτία, που ναι μεν είναι πραγματική, αφετέρου, όμως, δεν ευθύνεται για τα πάντα.
Η δική μου άποψη είναι πως, μία στοιχειωδώς σοβαρή και υπεύθυνη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών θα είχε ως αποτέλεσμα, πολύ μεγαλύτερα έσοδα για το ταμείο του Δήμου.
Τέλος, ένα τρίτο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι η μεγάλη, μάλλον παντελής, έλλειψη ιδίων πόρων, που μπορούν να προέλθουν από χορηγούς, δράσεις εξωστρέφειας και τουρισμού, πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, κ.λπ.
Εδώ, διατηρώ την πεποίθηση ότι αποτυπώνεται κυρίως η ιδεολογική στάση της δημοτικής αρχής, που λειτουργεί όμως «στείρα» για την ίδια την πόλη και τελικά, της αφαιρεί πόρους όπως και ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης.
Γνωρίζω ότι ίσως και να χτυπάμε «στου κουφού την πόρτα», αλλά θα είμαστε εδώ για να επιμένουμε και να τονίζουμε ότι οι ιδεοληψίες κρατάνε πίσω την πόλη και ότι η δημοτική αρχή πρέπει να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που της δίνεται από τον ιδιωτικό τομέα, για επενδύσεις και εξωστρέφεια.
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τη γενική και συμπερασματική άποψη ότι ο Προϋπολογισμός είναι σε γενικές γραμμές ένας Προϋπολογισμός, που αδικεί τον Δήμο Πατρέων. Ενας «κλασικός» για την παρούσα δημοτική αρχή, Προϋπολογισμός χαμηλών οριζόντων, που δεν ταιριάζει στις δυνατότητες και τις ικανότητες των πολιτών αυτής της πόλης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News