Δείτε για ποιο λόγο έρχονται χαμηλότερα επιτόκια δανείων

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το μέσο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ήταν στην αρχή του έτους στο 1,2% και τώρα υποχωρεί ξανά προς αυτό το επίπεδο, χάρη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

δανείων

Με την αγορά να έχει εξομαλυνθεί και τους διεθνείς οίκους να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, πλέον κερδίζει έδαφος το σενάριο για  φθηνότερα επιτόκια δανείων  λόγω και του τραπεζικού ανταγωνισμού.

Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται για να δώσουν περισσότερα δάνεια και πλέον ανταγωνίζονται εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς η αύξηση των δανείων είναι το βασικό όπλο τους για να αντισταθμίσουν τη μείωση των περιθωρίων από την πτώση του τριμηνιαίου euribor, το οποίο ήδη κυμαίνεται στο 2,124%.

Καθώς αναμένεται τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων, ακόμα στο 2% και οι περισσότερες τράπεζες υπολογίζουν ότι μπορεί πλέον να υποχωρήσει κάτω και από το 2% με τη διοίκηση της Eurobank να δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμα και πτώση στο 1,50% φέτος, ο ανταγωνισμός αναμένεται να αυξηθεί και τα επιτόκια των δανείων θα γίνουν πιο ελκυστικά.

Στο μεταξύ, όλοι οι παράγοντες που καθιστούν φθηνότερα τα επιτόκια αρχίζουν και συμβάλουν προς αυτή την τάση. Αντίξοες ήταν οι συνθήκες για δανεισμό στις αγορές ομολόγων και τις χρηματαγορές το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες δεν επέτρεπαν στην ΕΚΤ να περάσει απόλυτα την πολιτική της. Ενώ μείωνε τα επιτόκια, ο πόλεμος των δασμών και η απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σε μεγάλες δαπάνες εξοπλισμού και υποδομών με δανεισμό, ωθούσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση και “έτρωγαν” τις μειώσεις.

Ωστόσο, εδώ και περίπου ένα μήνα η τάση αυτή έχει ομαλοποιηθεί, ενώ και ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημεία κάμψης, με αποτέλεσμα οι αγορές να αναμένουν νέες μειώσεις επιτοκίων και η προσδοκία αυτή να περνάει στις αγορές κεφαλαίων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το μέσο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ήταν στην αρχή του έτους στο 1,2% και τώρα υποχωρεί ξανά προς αυτό το επίπεδο, χάρη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Σε γενικές γραμμές, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στην αποταμίευση για την παροχή χρηματοδότησης και έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες από το δανεισμό τους από τις αγορές. Σε ποσοστό 60,18% η χρηματοδότησή τους προέρχεται από αποταμιεύσεις νοικοκυριών και σε ποσοστό 21,85% από αποταμιεύσεις επιχειρήσεων, συνολικά δηλαδή ποσοστό πάνω από 82% προέρχεται από τις αποταμιεύσεις.

Και στον τομέα αυτό, η τάση είναι καθοδική αν και οι ελληνικές τράπεζες καθυστερούν στη μείωση των επιτοκίων, όπως το έκαναν και όταν η ΕΚΤ αύξανε τα επιτόκιά της, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.