Δένδιας: Θα ήθελα να μιλάω για μια Τουρκία που δεν θα αποτελούσε απειλή για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα επιδεικνύει πάντα και θα επιδεικνύει μια ώριμη συμπεριφορά, μια συμπεριφορά σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Δένδιας

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μια ημέρα μετά την σκαιότατη επίθεση με χαρακτηρισμούς που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα επιδεικνύει πάντα και θα επιδεικνύει μια ώριμη συμπεριφορά, μια συμπεριφορά σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ. «Και με κατανόηση για τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες της γείτονος χώρας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, το casus belli, οι καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η εισβολή σε μια μεγάλη σειρά χωρών όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία, χώρες όπου «η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία που δεν θα έπρεπε να έχει».

«Δεν μου κάνει καμία ικανοποίηση να επαναλαμβάνω τον μακρύτατο διάλογο των τουρκικών προκλήσεων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. «Θα προτιμούσα να μιλάω για μια Τουρκία, ως μια χώρα υπόδειγμα που ασπάζεται το Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες μας. Μια χώρα με εκσυγχρονιστική ευρωπαϊκή πορεία. Και πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή είναι η βούληση μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας».

«Θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να μιλήσω για μια Τουρκία που δεν θα αποτελούσε απειλή για την Ελλάδα, που δε θα είχε εκπέμψει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, που δε θα απειλούσε την ευρύτερη περιοχή», σημείωσε και προσέθεσε:

«Όμως για να μιλήσω γι’ αυτή την Τουρκία, πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η Τουρκία. Η Τουρκία που βλέπουμε δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να είναι, η συμπεριφορά της δεν είναι η συμπεριφορά που θα επιθυμούσαμε να υπάρχει. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι αυτό που καθημερινά βιώνουμε».

Αναφερόμενος στις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η σημερινή είναι η τρίτη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε διάστημα έξι μηνών, ύστερα από τις συναντήσεις στην έδρα του Οργανισμού στο Ριάντ και στη Νέα Υόρκη.

«Η συχνότητα των επαφών μας υποδηλώνει ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου εμβαθύνονται σημαντικά και διαρκώς, επισήμανε.

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο κ.Δένδιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πριν από λίγες ημέρες στο Ριάντ, όπου συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου και με Έλληνες αξιωματικούς που χειρίζονται το αμυντικό σύστημα Patriot που έχει αναπτύξει η Ελλάδα για την προστασία των εγκαταστάσεων και των αμάχων στη Σαουδική Αραβία. Θύμισε πως ο ίδιος πριν από μια εβδομάδα ήταν στο Ομάν και εντός των επόμενων ημερών θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και στις αρχές του 2022 και το Κουβέιτ και συνέχισε: «Πέρσι η Ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία άμυνας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, ενώ τον περασμένο Απρίλιο υπογράψαμε με τον ΓΓ μνημόνιο διμερούς συνεργασίας και τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα διοργάνωσε το φόρουμ Φιλίας, στο οποίο συμμετείχαν τρεις χώρες του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία».

«Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες εντάσσονται σε μια κοινή ομπρέλα που οδηγεί στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας και να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του Κόλπου και της Ευρώπης», σημείωσε και προσέθεσε πως οι συμφωνίες του Αβραάμ και η συμφωνία της Αλ-Ούλα δημιουργούν νέες προοπτικές.

«Επιθυμούμε επίσης την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης Υπουργικής Συνάντησης των δύο Οργανισμών μέσα στον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, η Ελλάδα μας επιθυμεί να συμβάλει στην σταθερότητα και την ευημερία στην κοινή περιοχή», υπογράμμισε.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως στη συνάντηση εξετάστηκε το σύνολο των προκλήσεων στην περιοχή: το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την προσήλωση στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Προσβλέπουμε στη συνύπαρξη των δύο κρατών, με τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών και επισήμανα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα καλέσει για διακοπή των εποικισμών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο υπονομεύει τις προσπάθειες για λύση στη βάση των δύο κρατών», επισήμανε.

Σημείωσε πως η σημερινή συνάντηση αποτελεί βήμα για την κατεύθυνση εμπέδωσης της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και κατέληξε λέγοντας πως η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί από κοινού με τους εταίρους της Ελλάδας, πάντα με άξονα το Διεθνές Δίκαιο.

Γ.Γ. Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου: “Η ασφάλεια της Μεσογείου είναι πολύ σημαντική για εμάς”
«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών του Κόλπου και Ελλάδας βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κοινή αντίληψη για πολλά θέματα και υποθέσεις της περιοχής», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ και προσέθεσε πως είναι σχέσεις που περιλαμβάνουν πολλές ευκαιρίες για την εξέλιξη και την ανάπτυξη και το συμφέρον των δύο χωρών.

Όπως επισήμανε το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη «αποτελεί μια ολοκλήρωση των ιστορικών εξαιρετικών σχέσεων των δύο πλευρών. Προσβλέπουμε στην προώθηση του Μνημονίου αυτού μέσω του κοινού προγράμματος που θα ετοιμάσουμε».

Ανέφερε μάλιστα πως θα υπάρχουν πολιτικές διαβουλεύσεις για τις επενδύσεις, την παιδεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τη γεωργία. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να διευρύνουμε αυτές τις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου. Μέσω της προώθησης του Μνημονίου θα φτάσουμε στο επίπεδο που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο των σχέσεων των δύο πλευρών».

Σημείωσε ότι «η ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή του Κόλπου είναι πολύ σημαντική για εμάς και για τη Μεσόγειο», και ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τις επισκέψεις του στις χώρες της περιοχής. «Η ασφάλεια της Μεσογείου είναι πολύ σημαντική για εμάς», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Υεμένη και η συμπεριφορά του Ιράν, ενώ τόνισε την «ανάγκη το Αφγανιστάν να μην είναι καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις γιατί θα είναι απειλή για την περιοχή».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για ενότητα της Λιβύης και την ανάγκη για αποχώρηση όλων των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα για να μπορέσει ο λιβυκός λαός να προχωρήσει και να διεξάγει εκλογές και να έχει τη δική του κυβέρνηση, αναγνωρισμένη από τον κόσμο.