Διαδικτυακή απάτη με φωτογραφία του Λαζάρου – Επιτήδειοι «ψαρεύουν» χρήματα με το όνομά του
Επιτήδειοι χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του παρότρυναν ανυποψίαστους πολίτες να επενδύσουν τα χρήματά τους προκειμένου να έχουν μεγάλες αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Θύμα επιτήδειων έπεσε ο γνωστός σεφ Λευτερης Λαζάρου. Αγνωστοι χρησιμοποιούν τη φωτογραφία του για να πείσουν πολίτες να προχωρήσουν σε μία ταχα επικερδή επένδυση. Ο ίδιος έσπευσε να δημοσοποιήσει το θέμα.
«Το κακό είναι ότι χρησιμοποιούν φωτογραφίες επωνύμων που είναι συμπαθείς και προσπαθούν να στήσουν μία απάτη και να ξεγελάσουν τον κόσμο!» αναφέρει ο Λευτέρης Λαζάρου.
Με μια φωτογραφία του γνωστού Σεφ Λευτέρη Λαζάρου, στην οποία ο αγαπητός σέφ φαίνεται πως επένδυσε 250 ευρώ και μέσα σε ένα μήνα έβγαλε πάνω από 110.000 ευρώ, άγνωστοι προσπάθησαν να εξαπατήσουν αρκετά υποψήφια θύματά τους και να τους αρπάξουν χρήματα.
«Κρατάω μία επιταγή στα χέρια μου που δεν είναι τα δικά μου δάχτυλα. Έχει γίνει φώτοσοπ. Με ένα ψάξιμο που κάναμε είδαμε ότι και άλλοι μάγειρες έχουν χρησιμοποιηθεί» λέει ο σεφ.
Όπως εξηγεί ο Λευτέρης Λαζάρου απευθύνθηκε άμεσα στις αρχές και δημοσιοποίησε το θέμα προκειμένου να μην εξαπατηθεί κανένας από αυτή την απάτη και χάσει τα χρήματά του.
Είναι η δεύτερη φορά που κάποιος χρησιμοποιεί τη φωτογραφία του σε τέτοια περίπτωση.
Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λαζάρη, με σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, προειδοποίησε τον κόσμο ότι πρόκειται για απάτη.
«Θέλω να προφυλάξω τους συμπολίτες μου να μην παρασυρθεί κανένας και χάσει τα χρήματά του. Γι αυτό και το δημοσιοποίησα και κατέθεσα μήνυση στο Οικονομικό Έγκλημα» λέει ο ίδιος.
Σύμφωνα με πηγές από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι σπείρες χρησιμοποιούν αρκετές φορές τα στοιχεία επωνύμων για να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν ανυποψίαστα θύματα.
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει όντως άνοδος αυτής της μορφής εξαπάτησης μέσω του διαδικτύου ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι εφαρμογές όπως το facebook και το linkedin, στο οποίο οικειοποιούνται τα στοιχεία τρίτων. Η μία εκδοχή είναι μέσω photoshop», αναφέρει η Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια στο Ινστιτούτο CSI και υποψήφια διδάκτορ ψηφιακής εγκληματολογίας.
Οι περισσότερες ιστοσελίδες που στήνουν τέτοιες απάτες μέσω εφαρμογών είναι από χώρες του εξωτερικού όπως η Ταϊλάνδη, κάτι οποίο κάνει αρκετά δύσκολο τον εντοπισμό των δράστων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News