Διακίδειος Σχολή Λαού: Σε λειτουργία το πνευματικό βήμα της Πάτρας

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια αναστολής της δράσης της, επαναλειτουργεί σήμερα η Διακίδειος Σχολή Λαού Πατρών, με μια σημαντική εκδήλωση – αφιέρωμα στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κάποιες επιχορηγήσεις επέτρεψαν στη Σχολή να ανοίξει ξανά τις θύρες της, αλλά αυτές δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά της…

Διακίδειος Η Διακίδειος Σχολή Λαού Πατρών, προ της ανακαινίσεώς της

Την επανεκκίνηση των εργασιών της, μετά από τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε λόγω covid, αλλά και αξεπέραστων οικονομικών προβλημάτων ανέστειλε τη λειτουργία της, σηματοδοτεί η αποψινή (ώρα 19:00) εκδήλωση της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών.

Θα είναι αφιερωμένη στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με εισαγωγικό ομιλητή τον πρόεδρο της Διακιδείου, Ιωάννη Αθανασόπουλο και κεντρικό ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, που θα αναπτύξει το θέμα «Η μαρτυρική φωνή της αλησμόνητης γης της Μικράς Ασίας». Μετά τον Αγιασμό, ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, ενώ ύμνους και επίκαιρα άσματα, θα αποδώσει η χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», που διευθύνει ο πρωτοψάλτης Χαράλαμπος Θεοτοκάτος.

Χρειάστηκαν 35 περίπου μήνες, για να υποδεχθεί η Σχολή, εκ νέου, τον πατραϊκό λαό. Μια εξέλιξη που έγινε εφικτή, μετά την οικονομική αρωγή 5.000 ευρώ από τη Βουλή των Ελλήνων, 1.000 ευρώ από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών και 1.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Γιώργο Τελώνη, που της επέτρεψαν να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανάγκες συντήρησης και κυρίως να επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα, που για οικονομικούς λόγους είχε διακόψει την παροχή του.

Στόχος της Διακιδείου, σύμφωνα με όσα είπε στην «Π» ο Ιωάννης Αθανασόπουλος, είναι αρχικά να παρουσιάζει μία φορά την εβδομάδα εκδήλωση και όχι δύο, όπως στο παρελθόν. Ηδη καταρτίστηκε το πρόγραμμα των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ για τον Ιανουάριο του 2023, προγραμματίστηκαν οι αναβληθείσες λόγω κορονοϊού, εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ.

Ομως η οικονομική δυσλειτουργία της Διακιδείου απαγορεύει, προς το παρόν, να επαναλάβει τις μετακλήσεις γνωστών ομιλητών από περιοχές εκτός του νομού, που επί πολλά χρόνια πλούτιζαν την πνευματική ζωή της πόλης. Επιπλέον, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, αλλά και η ανακατασκευή του βήματος των ομιλητών, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

ΑΠΟΥΣΑ Η ΠΟΛΗ

Δυστυχώς, αν και η Διακίδειος είναι από τους αρχαιότερους μορφωτικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους των Πατρών, συμπληρώνοντας φέτος βίο 145 ετών διά μέσου τριών αιώνων (1877-2022), οι θεσμοί της πόλης δεν την περιβάλλουν με τον προσήκοντα σεβασμό και ενδιαφέρον.

Με την εκλογή του Γιάννη Δημαρά ως δημάρχου Πατρέων (2010) και ενώ προηγουμένως είχε διακοπεί και ο διενεργούμενος κατ’ έτος ανά την πόλη δημόσιος έρανος υπέρ της Σχολής, σταμάτησε η επιχορήγηση του Δήμου. Κάτι που συνεχίζεται έως και σήμερα, επί δημαρχίας Κώστα Πελετίδη, αν και την ίδια στιγμή, από τον Δήμο επιδοτούνται γενναία άλλες ήσσονος σημασίας και εμβέλειας πολιτιστικές δράσεις.

Ανάλογης αντιμετώπισης είχε τύχει η Σχολή και από τον Οργανισμό «Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», όταν, αν και είχε φάκελο με τη σχετική μελέτη, για να χρηματοδοτηθεί με ένα σημαντικό ποσό, τελικώς η πρότασή της απερρίφθη.

Εκτοτε, τα εκάστοτε ΔΣ αντιμετώπισαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και με μεγάλη δυσκολία συνέχισαν τη λειτουργία της Σχολής. Το αυτό δυστυχώς ισχύει μέχρι σήμερα: Τα αιτήματα που απευθύνονται προς διαφόρους φορείς για οικονομική ενίσχυση παραμένουν, ως επί το πλείστον, αναπάντητα ή αντιμετωπίζονται με παγερή ψυχρότητα και αδιαφορία…

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (1877-1912)

Η Διακίδειος, ιδρύθηκε ως «Σχολή Λαού» το 1877 από τον «Αχαϊκό Σύλλογο», σωματείο ηθικοπολιτικό, με πρόεδρο τον Γ. Παναγόπουλο. Τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Ιανουαρίου 1877.

Το φθινόπωρο του 1882 την Σχολή παρέλαβε και επαναλειτούργησε ο Σύλλογος Αλληλοβοηθείας Εργατών «Η Ομόνοια». Αργότερα όμως, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ο Σύλλογος αναγκάστηκε να αναστείλει την λειτουργία της Σχολής.

Το 1895, την επαναλειτούργησε ο «Σύλλογος των εν Πάτραις Καλαβρυτινών», με πρώτο πρόεδρο τον Ν. Σαγιά και με ανάλογο εκπαιδευτικό προσανατολισμό.

Το 1912, λόγω των Βαλκανικών πολέμων, αναγκάστηκε να διακόψει επί μακρόν τις δραστηριότητές της, μέχρι το 1932.

ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (1932-1940)

Τον Δεκέμβριο του 1932, με πρωτοβουλία του ιατρού Ιωάννου Σιγαλού, πραγματοποιήθηκε στην οικία του σύσκεψη με ομάδα Πατρινών, κατά την οποία αποφασίστηκε να ιδρύσουν εκ νέου την Σχολή Λαού. Ετσι τον Ιανουάριο του 1933 τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής ίδρυσαν την «Σχολή Λαού Πατρών» με πρόεδρο τον Ιωάννη Σιγαλό.

Λίγους μήνες πριν από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου τα μέλη της Σχολής Λαού Πατρών εξέλεξαν νέο ΔΣ, αλλά μοιραία στη συνέχει οι εργασίες της Σχολής διεκόπησαν.

Η ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (1949-2020)

Τον Ιανουάριο του 1949, παλαιά μέλη της Σχολής Λαού, συσκέπτονται στο ιατρείο του ιατρού Αριστ. Αντωνιάδη και αποφασίζουν την ανασύσταση και ανασυγκρότηση του ΔΣ. Εξέλεξαν προσωρινό πρόεδρο το αρχαιότερο μέλος της Σχολής Γεώργιο Μπαδογιαννάκη, αντιπρόεδρο τον Αριστ. Αντωνιάδη, ταμία τον Ιωάννη Διακίδη, γγ τον Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου και μέλη τους: Βασ. Μαρκέτο, Αλέξ. Κούτρα και Νικ. Παπαχρήστου

Ανθρωπος δυναμικός και δραστήριος επιχειρηματίας ο Ιωάννης Διακίδης είχε αποκτήσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Ως παλαιό μέλος της Σχολής Λαού, έλαβε την γενναία απόφαση της δωρεάς του κτιρίου, στην οδό Κανάρη 58.

Ετσι, μετονομάστηκε σε «Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών» και έκτοτε είναι γνωστή με το όνομα του δωρητού. Τα εγκαίνια της αιθούσης έγιναν την 31η Μαρτίου 1951, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών Θεοκλήτου, ενώ στις 5 Οκτωβρίου 2005 έγιναν τα εγκαίνια της ανακαινισθείσης αιθούσης.