Διάλεξη – συναυλία του Γιάννη Ευσταθόπουλου την Παρασκευή στην Πάτρα
Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει διάλεξη-Συναυλία του διδάκτορα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, Γιάννη Ευσταθόπουλου
Την Παρασκευή 15/12/2023 στις 8.30 το βράδυ η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει Διάλεξη-Συναυλία του διδάκτορα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, Γιάννη Ευσταθόπουλου με θέμα: “Η ισπανική κιθάρα στα χρόνια του Federico Garcia Lorca και Manuel de Falla”.
Η εκτίμηση και η σχέση του Λόρκα με την ισπανική κιθάρα, μαζί με τον Φάγια και το έργο του «Αφιέρωμα στον Ντεμπυσσύ», σχημάτισαν το αισθητικό πλαίσιο και τις διάφορες εκβολές του οργάνου μετά το 1920. Οι Λόρκα και Φάγια κρίθηκαν ως εμβληματικοί εκφραστές της Γενιάς ’27 και η επιρροή τους στους συνθέτες της εποχής, όπως αυτούς της “Ομάδας των 8”, γέννησε ένα νέο ρεπερτόριο για την κιθάρα. Τα πρώτα έργα γραμμένα από μη-κιθαριστές εκφράζουν τις προοδευτικές ιδέες και τη μετατροπή της κιθάρας από εθνικό όργανο σε ένα αντικείμενο του μοντερνισμού και του κυβισμού του Πικάσσο.
Χρησιμοποιώντας μια αυθεντική ισπανική κιθάρα της δεκαετίας του ΄20 με εντέρινες χορδές, ο Γιάννης Ευσταθόπουλος, θα παρουσιάσει αυτό το ξεχασμένο ρεπερτόριο καθώς και τις εκτελεστικές του πρακτικές. Σε ένα διάλογο μεταξύ έντεχνης και αυθεντικής λαϊκής μουσικής το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τις διασκευές του Μιγκέλ Λιομπέτ στη μουσική του Φάγια, τα άγνωστα έργα της «ομάδας των 8» όπως Ερνέστο Χάλφτερ, Ρόζα Γκαρσία Άσκοτ, τη μουσική του Λόρκα αλλά και τις αυθεντικές φλαμέγκο φαλσέτες των Χουλίαν Άρκας και Άνχελ Μπάριος.
Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση ανακαλούμε τις νεοκλασικές ιδέες του Λόρκα και της Γενιάς ’27, αναθεωρούμε τον εκφραστικό χαρακτήρα της κιθάρας αλλά και τη βαθιά της σχέση με το λαϊκό πολιτισμό. Ένα ρεπερτόριο που αναδεικνύει ένα εύρος παράλληλων κιθαριστικών παραδόσεων που σφράγισαν την ισπανική μουσική και την τέχνη της. Η Διάλεξη-Συναυλία είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης έρευνας σε βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία οργάνων, συλλογές, ιστορικές μεθόδους καθώς και πειραματισμού με αυθεντικά όργανα και χορδές εποχής. Η έρευνα του έχει λάβει την υποστήριξη του Βασιλικού Ωδείου και της Πλατφόρμας Τέχνης Βρυξελλών καθώς και του Φλαμανδικού φεστιβάλ της Αμβέρσας.
Ο Γιάννης Ευσταθόπουλος γεννήθηκε το 1987 στη Δράμα. Τα πρώτα του βήματα στην κιθάρα έγιναν στο Δημοτικό Ωδείο και στο Μουσικό σχολείο Δράμας με την Εύη Παυλίδου και Γαβριήλ Παυλίδη. Ολοκλήρωσε με Άριστα τα πτυχία Αρμονίας (τάξη Κ. Χίζαρη) και Αντίστιξης (τάξη Ν. Σολωμονίδη) από το ΔΩΔ. Στη συνέχεια φοίτησε και ολοκλήρωσε με βαθμό τελικού ρεσιτάλ κιθάρας “Άριστα” τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης υπό την καθοδήγηση της καθ. Έλενας Παπανδρέου. Παράλληλα σπούδασε και απέκτησε το Δίπλωμα κιθάρας με Άριστα από το Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης στην τάξη του καθ. Θάνου Μήτσαλα. Το καλοκαίρι του 2010 παρακολούθησε με υποτροφία την ιστορική μουσική Ακαδημία Chigiana της Σιένα της Ιταλίας με τον maestro Oscar Ghiglia όπου έλαβε τον τίτλο “Diploma di Meritο”.
Από το 2011 ζει στις Βρυξέλλες όπου και πραγματοποίησε δύο μεταπτυχιακά στο Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών: κλασική κιθάρα και παλαιά νυκτά όργανα. Αποφοίτησε με τις ανώτατες διακρίσεις από την τάξη κιθάρας της καθ. Αντιγόνης Γκόνη. Όσον αφορά την παλιά μουσική, ακολούθησε μαθήματα λαούτου και θεόρβης με τους Dirk de Hertogh και Nicolas Achten και απέκτησε το μεταπτυχιακό του παίζοντας βιχουέλα και μπαρόκ κιθάρα με τον Xavier Diaz-Latorre. Κατά την περίοδο 2016-2017 μαθήτευσε πλάι στον Carles Trepat στη Βαρκελώνη ο οποίος τον εισήγαγε στο ιστορικό παίξιμο ισπανική κιθάρας με εντέρινες χορδές.
Τον Ιούνιο τον κάλεσε στη αναβίωση της αυθεντικής ορχήστρας νυκτών Lira Orfeo-Miquel Llobet για τα 200 χρόνια του Antonio de Torres. Η ορχήστρα συμμετείχε επίσης στο ντοκιμαντέρ “La Española-La de Torres” (2020). Από το 2014-2021 εργάστηκε και δίδαξε στο Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών ως ερευνητής και βοηθός κιθάρας ενώ το 2019-2021 δίδαξε επίσης ιστορική εκτέλεση στο μεταπτυχιακό τμήμα κιθάρας.
Η διδακτική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει επίσης δημόσιες και ιδιωτικές μουσικές σχολές της Φλάνδρας και από 2021 το Δημοτικό Ωδείο της Μπρυζ. Ακόμα, κατά την περίοδο 2017-2021 δίδαξε στο Ισπανικό Ινστιτούτο Βρυξελλών κιθάρα και μουσική προπαιδεία. Μεταξύ 2014-2021 πραγματοποίησε διδακτορική έρευνα με τίτλο διατριβής “Η κιθάρα κονσέρτου στην Ισπανία κατά την περίοδο 1920-1939-Αναπλάθοντας μια ξεχασμένη παράδοση/εκτέλεση” στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.
Η έρευνα του κρίθηκε ως συνεισφορά για τις ιστορικές ισπανικής σχολές κιθάρας αλλά και ως καινοτόμα, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά πειραματισμό σε όργανα και χορδές εποχής. Ως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα παρουσίασε την ηχογραφημένη συναυλία “Η κιθάρα στην εποχή του Φάλια και Λόρκα” σε συνεργασία με τους Javier Mas και Mario Mas καθώς και την πρώτη δισκογραφική του δουλεία με τίτλο “Έξι καπρίτσια-Ισπανική μουσική για κιθάρα γύρω στο 1930” (Passacaille, 2019). O δίσκος παρουσιάστηκε πλήρως αλλά και αποσπασματικά στην Κρατική Ραδιοφωνία της Ισπανίας, Ελβετίας, Βελγίου, Γαλλίας αλλά και Ελλάδας. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει επιδοτούμενη έρευνα σε διάφορα αρχεία και βιβλιοθήκες της Ισπανίας, διαλέξεις σε συνέδρια στα Πανεπιστήμια των: Surrey (Αγγλία), Μelbourne (Αυστραλία), Hong-Kong, Dublin και Γρανάδας ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε χώρες όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία σε περίφημες αίθουσες όπως Palais des Beaux Arts, Flagey (Brussels), Palacio Chigi (Siena), Seu Vella (Lleida), King’s College(London) και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τέλος, έχει δώσει σεμινάρια και διδάξει στα Αγγλικά, Ισπανικά, Ολλανδικά και Γαλλικά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, στη Ρήγα Φερραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.
Περισσότερες πληροφορίες, στο www.fe-odeiopatron.gr στο facebook.com/fep1892 και στο τηλέφωνο 2610 277740.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News