Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Καταπέλτης» ο Ανδρέας Ηλιάδης στην κατάθεσή του – Πότε και γιατί αποχώρησε από την αίθουσα η κατηγορούμενη

Τι είπε ο Ανδρέας Ηλιάδης για το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου και εκείνη την δραματική νύχτα

Δίκη

Ως ίσως η κρισιμότερη κατάθεση είναι η σημερινή στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου καθώς στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο Προϊστάμενος της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή δίκη παραβρίσκονται ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος απουσίαζε λόγω εργασίας στις τελευταίες συνεδριάσεις , οι δύο του συνήγοροι ενώ ήλθαν και η μητέρα με την αδελφή της κατηγορούμενης.
Η πρόεδρος ζήτησε να περάσουν έξω οι στενοί συγγενείς της Πισπιρίγκου καθώς είναι μάρτυρες.

Κούτσαινε η Πισπιρίγκου

Η κατηγορούμενη έχει κάνει ράμματα από επέμβαση και δυσκολευόταν να καθίσει.

Ο συνήγορος της ευχήθηκε περαστικά.

Πρόεδρος: Δεν σας περιμέναμε κ. Κούγια. Χαιρόμαστε που είμαστε εδώ.

Κούγιας: Χθες το μεσημέρι επικοινώνησα και διακόψαμε την άλλη δίκη.

Μας έφερε αυτή τη βεβαίωση η κατηγορούμενη η οποία έκανε επέμβαση, έχει ράμματα και έκανε βιοψία.
Η μεταγωγή της ήταν μυστική για χθες , που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια ανέβηκε στην έδρα ο Ανδρέας Ηλιάδης.

“Στις 11.4 την ημέρα εισαγωγής, δεν βρισκόμουν σε υπηρεσία, ήμουν στο σπίτι. Δέχτηκα τηλεφώνημα από εντατικολόγο εφημερίας που με ενημέρωσε, ότι υπάρχει μια κλήση από το Καραμανδάνειο για πολύ σοβαρό περιστατικό, για καρδιακή ανακοπή. Ζήτησαν κλίνη , τους δώσαμε κλίνη και είπα ότι θα πάω από εκεί. Πήρα αμάξι, 10 λεπτά απέχει, πήγα στο νοσοκομείο, δεν είχε έρθει το περιστατικό και παρατήρησα ότι οι 2 νοσηλεύτριες μαζί με το γιατρό της βάρδιας ετοίμαζαν την κλίνη.

Επειδή υπήρξε η σταθερότητα στο συνεχόμενο καρδιολογικό μόνιτορινγκ είπαμε να μπούμε στο πρωτόκολλο υποθερμίας.

Με αυξημένο ρίσκο. Στην εντατική είναι υψηλής επικινδυνότητας. Έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα υποθερμίας για να έρθει στους 33 βαθμούς με σκοπό τη διάσωση του εγκεφάλου.

Και την προστασία από εγκεφαλικό οίδημα.

Η ανακοπή είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε πού γίνεται. Υπάρχουν οι ανακοπές εντός και οι εκτός νοσοκομείου. Αυτό μας έδινε μια ελπίδα. Γιατί στις εντός νοσοκομείου, το συμβάν αν είναι αιφνίδιο θα ειδοποιηθούν γρήγορα οι γιατροί και να γνωρίζουμε τους χρόνους που θα μείνει χωρίς οξυγόνο ο εγκέφαλος.

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπουν στοιχεία βασικά για την καρδιακή ανακοπή. Είναι σπάνιο για τα παιδιά, ο μικρός ασθενής είναι οντότητα ξεχωριστή. Το λέω για να σας πω ότι τα νοσήματα των ενηλίκων,δεν θα τα δούμε στα νοσήματα των παιδιών. Η καρδιά του ενήλικα έχει πολλά προβλήματα. Είμαι και εκπαιδευτής στην επείγουσα ιατρική και στην καρδιακή αναζωογόνηση. Είμαι διαπιστευμένος από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα.

Συνήθως οφείλεται κατά 80 τοις 100 σε αναπνευστικά προβλήματα. Ένα τεράστιο ποσοστό παιδιών που έχουν υποστεί, θα είναι μέσω της αναπνευστικής ανεπάρκειας. Παιδιά τα οποία συνήθως νοσηλεύονται στις παιδιατρικές , θα έχουν βαριές πνευμονίες, λαρυγγίτιδες, ότι έχει να κάνει με το αναπνευστικό. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διαταραχή της οξυγόνωσης.

Ένα 10 τοις 100 αφορά κάποιες άλλες αιτίες, που και πάλι έχουμε εικόνα πριν να γίνει ανακοπή. Εξηγώ, ένα παιδί που έχει βαριά σηψαιμία, μπορεί να γίνει ανακοπή. Δεν είναι απλή κατάσταση. Τα παιδιά αυτά είναι σοβαρά, καταστάσεις που λίγο πολύ τις γνωρίζουμε.

Θα πρόσθετα ότι, νοσήματα που προέρχονται από το κεντρικό νευρικό, ο κύριος λόγος αν πάθει ανακοπή από αυτό, είναι οι σπασμοί. Μιλώ για τη σοβαρή επιληπτική κατάσταση που διαρκεί 20 με 30 λεπτά. Αυτές οι καταστάσεις κάνουν τους μηχανισμούς να εκπίπτουν και σημαίνει ότι ένα παιδί που έχει υποστεί επιληπτική κρίση είναι κάτι πάρα πολύ συγκλονιστικό, το ξέρουμε όλοι, οι γονείς ,οι γιατροί…

Και μπορεί μετά από 30 λεπτά, αν οι μηχανισμοί αρχίσουν να εξασθενούν τότε μπορεί να επέλθει ανεπάρκεια κ ανακοπή.

Υπάρχουν εγκεφαλικά στα παιδιά, όχι στη συχνότητα των ενηλίκων, αν υποθέσουμε ότι ένα παιδί έχει έναν όγκο ή δυσπλασία στον εγκέφαλο αυτά μπορούν με μια μαγνητική να φύγουν από τη σκέψη μας.

Ένα 10 τοις 100 , πολύ σοβαρό των καρδιακών αιτιών, είναι σπάνια βέβαια, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω ότι ηλικιακά το παιδάκι μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε αρκετά αίτια. Επιμένω γιατί είναι σημαντικό, το γιατί αποφασίσαμε την υποθερμία και να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο του παιδιού.

Πήραμε την πληροφορία ότι είχαμε έναν υπέρηχο καρδιάς.

Αυτός μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τη δομική κατάσταση. Μπορεί δηλαδή να μας πει , και εδώ αρχίζουν τα αίτια.

Είναι μια συγγενής καρδιοπάθεια; Συνήθως το γνωρίζουμε, το γνωρίζουν οι οικογένειες.

Να πω κ. Πρόεδρε ότι μόλις ήρθε η μικρή Τζωρτζίνα, έκανα εγώ έναν υπέρηχο. Δεν είμαι καρδιολόγος αλλά σύμφωνα με την ιατρική οφείλω να κάνω υπέρηχο καρδιάς. Διαπίστωσα ότι υπήρχε, παρόλα αυτά που ακούσαμε, καλή συστατικότητα. Αυτή η καρδιά κατάφερνε να κάνει τη λειτουργία που ήθελε.
Στις 12 η ώρα έχω κάνει ένα καρδιογράφημα. Αυτό σημαίνει ότι στις και τέταρτο δεν θα κάνω αρρυθμία; Η απάντηση είναι όχι.

“Χωρίς παθολογικά ευρήματα το καρδιογράφημα της Τζωρτζίνας “

Η πιο σημαντική πληροφορία που πήρα από το καρδιογράφημα της μικρής, με θετική έκπληξη είναι ότι δεν είχε καμία ιδιαίτερη θα έλεγα, παθολογία που βλέπουμε σε διάφορα καρδιολογικά νοσήματα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι είχαμε συγκρίνει το καρδιογράφημα πριν και το καρδιογράφημα μετά.

Δίνει αρκετή πληροφορία για εμάς στη μονάδα αλλά σίγουρα δεν φτάνει.

Θα πάω πάλι στα καρδιακά αίτια.

Την αιφνίδια ανακοπή, θα μας τη δώσει αυτός που βρίσκεται μπροστά. Αφαιρέθησαν οι συγγενείς καρδιοπάθειες με το καρδιογράφημα, αφαιρέθησαν οι μεταβολές.

Οι πρωτογενείς αρρυθμίες είναι αυτές που θα προκαλέσουν τον αιφνίδιο θάνατο.

Έχει να κάνει με το σύνδρομο Γκάντα. Εκείνη τη στιγμή δε μπορούσαμε να έχουμε την πληροφορία γιατί δεν είχε υπάρξει πρωτογενής αρρυθμία. Σίγουρα βάλαμε στα αίτια τις δομικές βλάβες και βγήκε βγήκε μέσα ένα νόσημα που κάνει δυσπραγία στην καρδιά σοβαρή.

Ανώμαλη έκφυση της δεξιάς στεφανιαίας. Αν με ρωτήσετε αν ποτέ μου έχω δει έμφραγμα, δεν έχω δει στην καριέρα μου στην ιατρική. Έχω περάσει από όλες τις μονάδες στην Ελλάδα. Η νόσος Καβασάκι μπορεί να το κάνει αυτό, στα παιδιά είναι συχνή.

Ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε την ασθενή ήταν να μειώσουμε τις αιτίες.

Με αυτήν την προϋπόθεση ξεκινήσαμε την υποθερμία στην ασθενή.

Διακρίναμε μια σταθερότητα. Είχε και αγγειοδραστικά φάρμακα. Επικεντρωθήκαμε εφόσον είχε σταθερότητα η καρδιά της. Εγκέφαλος, νεφρά και γαστρεντερικό για προστασία.

Τοποθετήσαμε έναν ειδικό καθετήρα. Έχω μια φωτογραφία της μικρής. Τοποθετήθηκε μετρητής και να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν γίνει εγκεφαλικό οίδημα. Όταν σταματήσει η καρδιά μας, αρχίζει ο χρόνος να τρέχει.

Χωρίζεται αυτός ο χρόνος σε 2 κομμάτια. 0-4 και 4-10 . Δηλαδή, την ώρα που θα έχω την αυτόματη κατάρρευση μου, περίπου μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ο εγκέφαλος δεν θα με κρατήσει σε εγρήγορση, θα χάσω τις αισθήσεις μου και μετά από λίγο ξεκινάει ο χρόνος.

Η ΚΑΡΠΑ αυτό το σκοπό έχει. Ζητήσαμε επισταμένα την πληροφορία αυτή.

Η πληροφορία που πήρα από τη μητέρα ήταν ότι ήταν κάτι ξαφνικό. Άρα στο μυαλό μου πήγε ότι δεν προηγήθηκε το κακό 10λεπτο.

Έχω ένα αιφνίδιο ξαφνικό γεγονός. Δεν θα μείνω στην περιγραφή, είναι επουσιώδης για μένα. Θεωρώ ότι η ΚΑΡΠΑ, ήταν αρκετή για να μας δώσει τις μεγάλες πιθανότητες να έχουμε καλύτερη έκφραση. Μπήκε ο μετρητής για να είμαστε 100 τοις 100 σίγουροι. Η πληροφορία που έδωσε ο μετρητής, ήταν ότι η Τζωρτζίνα ανέπτυξε εγκεφαλικό οίδημα δυστυχώς.

Κούγιας: Πότε το εντοπίσατε αυτό;

Μ: Έχει εντοπιστεί, είναι καταγεγραμμένο και αντιμετωπίστηκε με αγωγή. Με φάρμακα που μείνουν το οίδημα και με διάφορους άλλους τρόπους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε πλέον στη πληροφορία, μπροστά θεατές και στην ανάπτυξη τους οιδηματος που έγινε από το φαινόμενο επαναιμάτωσης. Βρήκαμε αρκετά ερωτηματικά σε αυτά που είπε η μητέρα.

Έπαθε οίδημα εν τέλει λόγω της επαναιμάτωσης.

“Δραματική νύχτα”

Ήταν μια δραματική νύχτα εκείνη, έφυγα στις 5 το πρωί. Δεν το λέω για να εντυπωσιάσω, ήταν ένας ασθενής που πραγματικά πέσαμε πάνω του. Δυστυχώς δεν είχαμε διούρηση. Υπήρχε πρόβλημα στα νεφρά.

Γι’ αυτό το λόγο τοποθετήσαμε καθετήρα και ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε αιμοκάθαρση.

Γύρω στις 5 το πρωί, νομίζω τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν. Και έκλεισε η πρώτη νύχτα. Ενημέρωσα τους γονείς, νομίζω ήταν ο πατέρας. Είπα ότι θα πολεμήσουμε, θα είμαστε κοντά σας. Είναι μια καλή μονάδα. Είδα δύο θλιμμένους γονείς.

Αποφασίσαμε εκείνο το βράδυ να κάνουμε κάτι πιο εξειδικευμένο (ιατρικά).

Το πρωί όταν συναντηθήκαμε με την ιατρική ομάδα, συζητήσαμε το περιστατικό, να ανοίξω παρένθεση ότι μας έκανε εντύπωση μια τιμή τροπονίνης. Έχω το σχεδιάγραμμα αν θέλετε να σας το δείξω, είναι εντυπωσιακό. Οφείλω ως γιατρός να ρωτάω το ιστορικό. Η μητέρα μου είπε για την Μαλένα, ότι υπήρχε ηπατική ανεπάρκεια. Επειδή μου φάνηκε πολύ περίεργο επικοινώνησα με μια ειδικό την κ. Μπάκα. Η κ.Μπάκα μου είπε ότι δεν είχε πειστεί για ηπατική ανεπάρκεια οπότε έπρεπε να δω πώς θα κινηθώ. Σαν γιατρός μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω για ηπατική ανεπάρκεια. Φτάσαμε να θεωρήσουμε τον θάνατο αυτόν αιφνίδιο.

Για την Ίριδα είχα ενημερωθεί ότι είχε πεθάνει στην κούνια της. Θάνατος της κούνιας. Επομένως είχαμε δύο θανάτους που έπρεπε να διαχειριστούμε.

Πήρα τηλέφωνο έναν εξειδικευμένο συνάδελφο στις αρρυθμίες. Ο κ. Παπαγιάννης, στο Ωνάσειο. Του έστειλα αμέσως πληροφορίες, του εξήγησα τι κάνουμε, οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε την μικρή. Ο Παπαγιάννης, δεν ήρθε ουρανοκατέβατος και πήρε τη Τζωρτζίνα από εμάς. Ήταν άνθρωπος που ήταν ενήμερος. Από τον υπέρηχο που έκανα, είδαμε την καλή συστατικότητα της καρδιάς, το είδε η κ. Καρατζά.

Με τον κ. Παπαγιάννη αρχίσαμε την επικοινωνία, ήταν συνεχόμενη.

Κανείς δεν μπορούσε να μας πει ότι η καρδιά είχε πάθει κάτι.
Μετά ξεκινά ο γονιδιακός έλεγχος. Πήραμε αμέσως αίμα, επικοινώνησα με τον κ. Αναστασάκη από το Ωνάσειο, εξειδικευμένο στις αιφνίδιες ανακοπές στους νέους.

Η Μαλένα και η Ίριδα

Ο κ. Ηλιάδης εξήγησε στο δικαστήριο πως έπρεπε να πάρει ιστορικό για το εάν υπάρχουν αιφνίδιοι θάνατοι στην οικογένεια.

«Με ενημέρωσαν για θάνατο μικρής Μαλένας και ηπατική ανεπάρκεια. Δεν με έπεισε. Πήρα την κ. Μπάκα, ογκολόγος, από σημαντικότερους στην Ελλάδα. Μιλήσαμε δύο φορές. Η πληροφορία που πήρα ήταν πως δεν είχε πειστεί ότι ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Ρώτησα περισσότερες πληροφορίες και σαν γιατρός μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω πως πεθαίνουν παιδιά από ηπατική ανεπάρκεια. Θεωρήσαμε θάνατο αιφνίδιο και κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο θάνατο της Ίριδας, περιγράφοντας: «Παίρνουμε πληροφορία και για θάνατο άλλου παιδιού στην κούνια. Το μυαλό μου πήγε στο σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου. Είναι μία πονεμένη ιστορία. Εκεί πήγε το μυαλό μου στο σύνδρομο της κούνιας. Πήρα εξαιρετικό συνάδελφο εξειδικευμένο στις αρρυθμίες, ο κ. Παπαγιάννης, που είναι στο Ωνάσειο, ο καλύτερος που έχουμε στην Ελλάδα. Επειδή υπήρχε η αγωνία εάν είναι πρωτογενής η αρρυθμία και βεβαίως αυτό που είπαμε ήταν πως οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε την Τζωρτζίνα. Δεν ήταν ένας γιατρός που ήρθε ουρανοκατέβατος. Ήταν ενήμερος από πρώτη στιγμή. Ήταν συνεχόμενη η επικοινωνία».

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης είπε πως κινήθηκαν και οι διαδικασίες για τον γονιδιακό έλεγχο.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν

Ο κ. Ηλιάδης είπε το μυαλό του πήγε ωστόσο και σε μία διαφορετική διάγνωση, τη πλασματική διαταραχή δια αντιπροσώπου (σύνδρομο Μινχάουζεν). «Το “καμπανάκι” που μου χτύπησε ήταν δύο αιφνίδιοι θάνατοι και τρίτη ανακοπή επίσης αιφνίδια» τόνισε ο κ. Ηλιάδης.

Ο κ. Ηλιάδης μετά από ερώτηση της προέδρου εξήγησε στο δικαστήριο τι είναι το σύνδρομο αυτό: «Δια αντιπροσώπου έχει να κάνει με το ότι το μικρό παιδί. Ο φροντιστής που έχει γνώσεις ιατρικές, νοσηλευτικής, στο 90% είναι μάνα, είναι άτομα με προβλήματα στο ψυχικό κόσμο. Εμένα στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί. Οι φροντιστές χωρίς να το καταλάβουν κάνουν κακό στο παιδί με συμπτώματα ασφυξίας. Υπάρχουν “κόκκινες” σημαίες. Το επόμενο βήμα ήταν να μιλήσω με θεσμικό φορέα που ήταν ιατροδικαστική υπηρεσία. Απευθύνθηκα στην κυρία Τσιόλα επειδή δυστυχώς ο θάνατος στη μονάδα μας υπάρχει, την γνώριζα και είχα επαφές.

Πήγα και της εξέφρασα τους προβληματισμούς μου. Με άκουσε με προσοχή και ήρθε στο χώρο μας. Είδε τη μικρή. Της εξέφρασα τους προβληματισμούς και τις υπόνοιες μου. Της είπα πως δεν έχω εικόνα από τους άλλους δύο θανάτους. Μου συνέστησε να περιμένω να γίνει ο γονιδιακός έλεγχος και εάν τα δεδομένα είναι διαφορετικά θα δούμε τι θα γίνει. Μπορώ να πω πως ανακουφίστηκα. Η κυρία Τσιόλα μου είπε περιμένουμε και βλέπουμε. Και μου είπε θέλω να είσαι κοντά στην οικογένεια. Κάτι που τήρησα μέχρι το τέλος της Τζωρτζινίτσας. Πήγα στη πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική. Ένιωσα λες και του είχα δώσει μία βόμβα. Μου είπαν να μιλήσω με διευθυντή τμήματος, είπα τους προβληματισμούς μου αλλά ένιωσα πως δεν υπήρχε τρόπος να βοηθηθώ.

Μου είπαν να πάει η μητέρα στο ψυχίατρο βάρδιας. Είπα στη μητέρα της Τζωρτζίνας πως υπάρχει αυτό το ραντεβού στο ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος ήθελε να αποκλείσει το ψυχωσικό. Ήρθαν και μου είπαν γονείς τι είναι αυτά τα πράγματα; Την ρωτούσαν εάν είναι τρελή. Δυστυχώς αυτό κόπηκε. Μου είπαν πως δεν επιθυμούν να υπάρξει άλλη επαφή με τον ψυχίατρο» περιέγραψε ο κ. Ηλιάδης.

Έφυγε από την αίθουσα η Πισπιρίγκου

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που ο κ. Ηλιάδης αναφερόταν στο σύνδρομο Μινχάουζεν η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου είχε βγει έξω από την αίθουσα.

Στην έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου προσκόμισε βεβαίωση πως χθες υποβλήθηκε σε μία επέμβαση και για αυτό δεν παρευρισκόταν στη δίκη, μάλιστα η κατηγορούμενη σήμερα ήταν εμφανώς καταβεβλημένη και κούτσαινε.