Δήμος Πατρέων: Αστοχίες που στοιχίζουν στην τσέπη – Λάθος χειρισμοί για τις υψηλές αντικειμενικές αξίες
Απροετοίμαστος ή απρόθυμος ο Δήμος Πατρέων, έδιωξε την ευθύνη της επαναξιολόγησης από πάνω του προς τις κοινότητες, που όμως δεν διαθέτουν τα μέσα.
Ο ένας μετά τον άλλο, δήμοι από όλη τη χώρα ζητούν με αιτιολογημένες γνώμες που αποστέλλουν στο υπουργείο Οικονομικών, να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές που εκτοξεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, συμπαρασύροντας τον ΕΝΦΙΑ και άλλους 18 φόρους ακινήτων.
Ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της δυνατότητας που δόθηκε στους δήμους για επαναξιολόγηση τους, στις περιοχές για τις οποίες θα αποδειχθεί η βασιμότητα των καταγγελιών των τοπικών δημοτικών Αρχών, ότι οι αυξήσεις οι οποίες επιβλήθηκαν την 1-1-2022 ήταν υπέρμετρες και δεν δικαιολογούνταν από τα πραγματικά δεδομένα της κτηματαγοράς.
Ωστόσο, ο Δήμος Πατρέων αν και ο τρίτος σε μέγεθος σε όλη τη χώρα, με δεκάδες οικισμούς που μπήκαν πριν από έναν χρόνο στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, δυστυχώς εμφανίστηκε απροετοίμαστος έως αδιάφορος να καταθέσει μια εμπεριστατωμένη άποψη για ένα θέμα που επηρεάζει οικονομικά όλους τους δημότες.
Για τους πιο υποψιασμένους, απλά πέταξε την «καυτή πατάτα» στην ευθύνη των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες όπως ήταν επόμενο, δηλώνουν τώρα αδυναμία.
Η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Τασία Τογιοπούλου, επέδειξε αδυναμία ή απροθυμία του Δήμου να διαχειριστεί ένα τόσο δύσκολο και με πολιτικό κόστος θέμα, κάτι που φάνηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (την περασμένη Τετάρτη) από την εισήγησή της , για οριζόντια μείωση 30% σε όλους τους οικισμούς, πλην του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας, αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς στερείτο αιτιολογημένης άποψης. Η αντιδήμαρχος στην τοποθέτησή της, ομολόγησε αδυναμία των υπηρεσιακών μηχανισμών να κάνουν μια τέτοια εκτίμηση.
Ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, ομοίως έδειξε επιδερμική αντιμετώπιση του θέματος, στην τοποθέτηση του, αφού «χρέωσε» την πολιτική ευθύνη στα κόμματα που κυβέρνησαν και είπε ότι «και 90% μείωση να ζητήσουμε δεν σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή».
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, αντίθετα ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τον χειρισμό του θέματος, ήταν Διαπίστωσε αμέσως ότι είναι προαπαιτούμενο η διατύπωση εμπεριστατωμένης άποψης, γιατί η κατάθεση ενός απλού αιτήματος οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών, δεν θα έχει καμία τύχη στο Υπ. Οικονομικών.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Κώστας Σβόλης, με την ίδια επισήμανση, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ακόμα και εντός των οικισμών πρέπει να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
Ο επικεφαλής της «Ωρας Πατρών», Γιώργος Ρώρος, είδε συγκαλυμμένη αδικία πίσω από την οριζόντια μείωση , γιατί όπως είπε «το Ρίο έχει βίλες αλλά έχει και προσφυγικά».
Ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς και ο Νίκος Νικολόπουλος, μίλησαν για αυθαίρετη πρόταση οριζόντιας μείωσης των αξιών και καταλόγισαν στην δημοτική αρχή ανικανότητα και απραξία.
ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ
Οι δήμοι, έχουν προθεσμία να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, έως τις 20 Ιανουαρίου αλλά είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση.
Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις προς την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία. Οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αποφασιστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.
ΑΚΤΑΙΟ: «ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ»
Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μεταθέσει την ευθύνη για κατάθεση αιτιολογημένης πρότασης μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ήταν ο πρόεδρος της κοινότητας Ακταίου Δημήτρης Καραΐσκος. Μιλώντας στον Ρ/Σ Peloponnisos FM 104,3 είπε ότι ο Δήμος ρίχνει το μπαλάκι στις κοινότητες, που δεν έχουν καμία τεχνική δυνατότητα να φέρουν εις πέρας ένα τόσο περίπλοκο έργο.
Μάλιστα ο κ. Καραΐσκος είπε ότι στο Ακταίο οι αντικειμενικές αξίες είναι αυξημένες κατά 400% σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς και αυτό επηρεάζει 19 φόρους και τέλη, ενώ εξαιρεί και ανθρώπους από κοινωνικές παροχές λόγω υπέρβασης των περιουσιακών κριτηρίων.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Ακταίου τόνισε ότι στο δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να έχουν κληθεί άνθρωποι της κτηματαγοράς, λογιστές, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί για να εκφράσουν γνώμη, όμως αντ’ αυτού η δημοτική αρχή αγνόησε το θέμα, όπως είχε κάνει και το 2021, όταν δεν κατέθεσε ένσταση στις αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και αναθέτει τώρα στις κοινότητες «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα».
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ
Σε αντίθεση με τον Δήμο Πατρέων, που πήρε το θέμα των αντικειμενικών αξιών «ελαφρά τη καρδία», ο Δήμος Αιγιάλειας επέλεξε τον δύσκολο δρόμο, που όμως οδηγεί σε ορθές αποφάσεις, αφότου διαπίστωσε πολλές νέες εντάξεις οικισμών, κυρίως στην παραλιακή ζώνη που έχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και οικιστική ανάπτυξη.
Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Γιδά είχε διαβούλευση με τους επικεφαλής των παρατάξεων και στο ΔΣ αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, ενώ απευθύνθηκε και στην κτηματαγορά της πόλης, για να ζητήσει συμβουλή του κτηματομεσητικού τομέα.
Στην Αιγιάλεια, έχουν διαπιστωθεί αδικίες και μεγάλες στρεβλώσεις, όπως είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» η κ. Γιδά, με αυξήσεις από 50% έως και 1000%, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες να επιβαρύνονται με υπέρογκες αυξήσεις τελών και φόρων. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια, εντοπίζεται κυρίως στη Συμπολιτεία, όπου μέχρι πέρυσι δεν υπήρχαν αντικειμενικές και εντάχθηκε στο νέο σύστημα με τιμές από 850 έως 1.050 ευρώ/τ.μ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News