Διπλωματικός πυρετός για το τέλος του πολέμου: Πούτιν προτείνει συνομιλίες, Ζελένσκι θέτει όρο εκεχειρίας

Η πρόταση Πούτιν προκάλεσε άμεση αντίδραση από την πλευρά του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά μόνο εφόσον προηγηθεί «πλήρης, διαρκής και αξιόπιστη εκεχειρία» από τη ρωσική πλευρά.

Πούτιν

Σε μία νέα κίνηση μείζονος διπλωματικής σημασίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία την Πέμπτη, 15 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ανοίγοντας ενδεχομένως ένα νέο παράθυρο για την ειρήνευση, έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου.

Η πρόταση Πούτιν προκάλεσε άμεση αντίδραση από την πλευρά του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά μόνο εφόσον προηγηθεί «πλήρης, διαρκής και αξιόπιστη εκεχειρία» από τη ρωσική πλευρά.

«Είναι ένα θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι εξετάζουν πλέον το τέλος του πολέμου. Όμως το πρώτο βήμα είναι η εκεχειρία. Περιμένουμε επιβεβαίωση από τη Ρωσία και είμαστε έτοιμοι για συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Το Κρεμλίνο: “Με βάση την κατάσταση στο πεδίο”
Ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες που προτείνει η Μόσχα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα δεδομένα του 2022 και κυρίως την «πραγματική κατάσταση στο πεδίο», εννοώντας προφανώς τις ρωσικές εδαφικές κατακτήσεις στην Ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε ποια θα είναι η ρωσική αντιπροσωπεία, τονίζοντας πως η σχετική εντολή θα δοθεί απευθείας από τον πρόεδρο.

Η ρελάνς Πούτιν στο τελεσίγραφο Δύσης και Τραμπ
Η κίνηση Πούτιν ήρθε ως απάντηση στο τελεσίγραφο που φέρονται να του έθεσαν Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και ο Ντόναλντ Τραμπ, για έναρξη εκεχειρίας από τη Δευτέρα. Σε μεταμεσονύκτια συνέντευξη Τύπου, χωρίς την παρουσία ερωτήσεων, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε:

«Προτείνουμε την επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις. Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τον διάλογο το 2022 – ήταν το Κίεβο».

Ο Τραμπ χαιρέτισε την πρόταση, γράφοντας σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι πρόκειται για μια «δυνητικά μεγάλη ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία», υποσχόμενος να συνεχίσει να συνεργάζεται και με τις δύο πλευρές ώστε να σταματήσει «το ατέλειωτο λουτρό αίματος».

Αντιπαραθέσεις για την εκεχειρία
Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έχει παραβιάσει επανειλημμένα συμφωνημένες κατάπαυσεις του πυρός, υποστηρίζοντας πως ακόμη και κατά την πρόσφατη τριήμερη εκεχειρία του Μαΐου, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν επιθέσεις που απωθήθηκαν με βαριές απώλειες.

Παρά τις εντάσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί «πραγματική εκεχειρία» στο πλαίσιο των συνομιλιών της Πέμπτης στην Τουρκία, εφόσον φυσικά αυτές πραγματοποιηθούν.

Διπλωματικές ισορροπίες και προσεκτική ρητορική
Αναλυτές επισημαίνουν ότι τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Πούτιν επιδιώκουν να δείξουν πως δεν αποτελούν εμπόδιο στην ειρήνη. Όπως σχολίασε το BBC, η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου ήταν «προσεκτική και διπλωματική», καθώς δεν απέρριψε την πρόταση Πούτιν, αλλά την έθεσε υπό έναν σαφή όρο: την άμεση και επίσημη έναρξη κατάπαυσης του πυρός.

Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στρέφεται πλέον στην Κωνσταντινούπολη και στην Πέμπτη 15 Μαΐου, με την ελπίδα η νέα αυτή προσπάθεια διαλόγου να αποτελέσει αρχή του τέλους μιας αιματηρής σύρραξης που έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς και τεράστια καταστροφή.