Δραματικές στιγμές για την Πατραϊκή Μαντολινάτα

Σε αδυναμία λειτουργίας ο ιστορικός μουσικός Όμιλος της Πάτρας – Ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο έξωσης!

Μαντολινάτα Συναυλία της Μαντολινάτας το 1962, με μαέστρο τον Αλέκο Λαϊνά

Τις δραματικότερες στιγμές της λαμπρής ιστορίας της, από το 1927 έως και σήμερα, διέρχεται η Πατραϊκή Μαντολινάτα, με τα οικονομικά προβλήματα να καθιστούν πια αβέβαιη τη συνέχιση της λειτουργίας της! Πλέον κανένα τμήμα της δεν δραστηριοποιείται και ο Πρόεδρος Χρήστος Πούλιος έχει απομείνει μόνος του για να περισώσει ό,τι μπορεί.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Π», ακόμα και η στέγαση του μουσικού Ομίλου δεν είναι πλέον δεδομένη, αφού η Μαντολινάτα αδυνατεί να ανταποκριθεί και στο ενοίκιο που καταβάλλει για το οίκημα όπου φιλοξενείται, επί της οδού Μαιζώνος και Μιαούλη στο κέντρο της Πάτρας!

Τα λειτουργικά έξοδα αποτελούν μόνιμο βραχνά για τον ιστορικό Όμιλο, αφού ανέρχονται μηνιαίως στο ποσό των 1.300 ευρώ περίπου. Αν υπολογίσει κανείς και το κόστος μισθοδοσίας που συνεπάγεται η διδασκαλία των Καθηγητών Μουσικής, αντιλαμβάνεται κανείς για ποιον ακριβώς λόγο φέτος η Μαντολινάτα δεν λειτουργεί κανένα τμήμα της. Και βέβαια, ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας αυτής της οικονομικής δυσανεξίας, είναι το γεγονός ότι η Πατραϊκή Μαντολινάτα δεχόταν τα παιδιά στα περισσότερα τμήματά της, εντελώς δωρεάν!

Είναι αυτονόητο, ότι το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Μαντολινάτα είναι απόρροια της περιόδου της πανδημίας, όπου το Σωματείο αναγκαστικά παρέμεινε κλειστό, ακολουθώντας τις κείμενες διατάξεις για την προστασία από των κορωνοϊό. Όπως και πολλοί άλλοι μουσικοί φορείς και γενικότερα ο τομέας του Πολιτισμού, επλήγη ανεπανόρθωτα, έτσι και η Πατραϊκή Μαντολινάτα έχει φθάσει στο σημείο μηδέν, όπου πλέον καθίσταται προβληματική η συνέχιση της λειτουργίας της.
Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στον εμβληματικό Όμιλο είναι το γεγονός, ότι ο επί 20ετία Πρόεδρος Χρήστος Πούλιος, είναι πλέον το μοναδικό μέλος του Δ.Σ. που έχει παραμείνει στη θέση του, έχοντας επιδοθεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια για να κρατήσει ζωντανή την Μαντολινάτα.

Έτσι κι αλλιώς ο κ. Πούλιος, στέλεχος και εργάτης Πατραϊκής Μαντολινάτας εδώ και μισό αιώνα, είναι ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια με δικά του χρήματα συντηρούσε μεγάλο μέρος της λειτουργίας του ιστορικού Ομίλου. Πλέον όμως τα περιθώρια έχουν στενέψει, ο ίδιος αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά και το φάσμα ακόμα και της διάλυσης της Μαντολινάτας, είναι πια ορατό! Πάντως ο ίδιος ο κ. Πούλιος βουρκώνοντας από συγκίνηση, δηλώνει στην «Π» ότι δεν θα αφήσει το Σωματείο να διαλυθεί:

«Ακόμα και αν μας γίνει έξωση από τον χώρο που στεγαζόμαστε, θα μεταφέρω όλα τα περιουσιακά στοχεία της Μαντολινάτας (πιάνα, μουσικά όργανα, αρχείο, μουσικό υλικό κ.ά.) σε χώρο που θα νοικιάσω με δικά μου έξοδα. Δεν πρόκειται να αφήσω να διαλυθεί αυτό το ιστορικό Σωματείο».
Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό, ο κ. Πούλιος έχει απομείνει μόνος του, χωρίς καμία συνδρομή από κανέναν. Το Διοικητικό Συμβούλιο ουσιαστικά δεν υφίσταται. Τα περιθώρια έχουν στενέψει και πρέπει εδώ και τώρα να βρεθεί μία λύση….

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Σύμφωνα με το καταστατικό της Πατραϊκής Μαντολινάτας, σε περίπτωση διάλυσης της όλα τα περιουσιακά στοιχεία της, περιέρχονται στον Δήμο Πατρέων. Και δεν είναι μόνο τα μουσικά όργανα, οι παρτιτούρες και το αρχείο του Ομίλου που συνθέτουν την περιουσία της Μαντολινάτας, αλλά και ένα οικόπεδο που βρίσκεται επί της οδού Σατωβριάνδου, δίπλα στον παλαιά θερινό κινηματογράφο «Αχίλλειον».

Κατά το παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια από το Δ.Σ. να πωληθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Σωματείο, πλην όμως οι προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν. Σήμερα, λόγω κάποιων συγκεκριμένων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και όρων του οικοπέδου, ακόμα και η πώληση του, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της Μαντολινάτας, έχει καταστεί προβληματική.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ»

Ο Πρόεδρος Χρήστος Πούλιος, εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτό το οικόπεδο, έχοντας οραματιστεί να δημιουργηθεί σε αυτόν το χώρο το «σπίτι» της Μαντολινάτας: Ένα τριώροφο κτίριο, που θα περιλαμβάνει συναυλιακό χώρο, αίθουσες διδασκαλίας, διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης, καθώς και ένα μουσείο μουσικής!

Για το σκοπό αυτό, έχει συνταχθεί σχετικός φάκελος με αρχιτεκτονικές μελέτες και σχετικές αναφορές, ο οποίος έχει αποσταλεί στο Ίδρυμα Νιάρχου, προκειμένου να υποστηριχθεί οικονομικά. Πλην όμως ακόμα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Σε κάθε περίπτωση, η Πατραϊκή Μαντολινάτα είναι ένας πυλώνας του Πολιτισμού της Πάτρας, που δεν πρέπει να αφεθεί να καταρρεύσει. Η πόλη της οφείλει! Όπως έχει σημειώσει η πρ. Πρόεδρος της Μαντολινάτας Τζίνα Τσαρδάκα: «Εκτός όλων των άλλων επιτευγμάτων της, μην ξεχνάμε, ότι η επαναδραστηριοποίηση το 1951 και η εξέλιξη του σημαντικότερου πολιτιστικού γεγονότος της πόλης μας, του Πατρινού Καρναβαλιού, οφείλεται στην επιμονή και στις ενέργειες, των Σωματείων της Πατραϊκής Μαντολινάτας και του Ορφέα, παρά τις αντίθετες τότε απόψεις όλων των υπόλοιπων φορέων της πόλης».

Ποιος άραγε φορέας (Δήμος Πατρέων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κ.ά.), θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την διάσωση της Μαντολινάτας;