Δυτική Αχαΐα – Κακοκαιρία: Τι φταίει και φτάσαμε στην καταστροφή;
«Οταν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα, φτάνει Νοέμβριος και Δεκέμβριος και πνιγόμαστε…» λένε στα χωριά. Τέσσερις κοινοτάρχες απαντούν στην «Π» για το τι έγινε στην κακοκαιρία.
Με επισκόπηση των ζημιών, που υπέστησαν από τις πλημμύρες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες και ανακοίνωση της διαδικασίας και του χρόνου υποβολής αιτήσεων για την καταγραφή τους, ώστε να γίνει δυνατή η καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων, συνεχίστηκε χθες, ο μαραθώνιος του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Σπύρου Μυλωνά, με τους αντιδημάρχους Αγροτικής Ανάπτυξης Κυριάκου Ορλώφ και της αν. προϊσταμένης του ΕΛΓΑ Πάτρας Μαρίνας Δελή.
Για την ακρίβεια, και σήμερα καλούνται οι κτηνοτρόφοι με ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο να προχωρήσουν στις σχετικές δηλώσεις στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στο πρώην Δημαρχείο, στα Σαγέικα. Σε ό,τι αφορά τις ζημιές σε καλλιέργειες, το φυτικό κεφάλαιο, αποθήκες κλπ, η προθεσμία υποβολής είναι 15 ημέρες με τις δηλώσεις.
«Ο Δήμος μας χτυπήθηκε σκληρά. Είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό άμεσων παρεμβάσεων στη διάρκεια της κακοκαιρίας και είμαστε σε συνεχή επαφή με την Περιφέρεια και στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να έχουμε γρήγορες αποζημιώσεις στους πληγέντες, γρήγορη κήρυξη του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη, ενώ διεκδικούμε έκτακτες επιχορηγήσεις για να αποκαταστήσουμε δίκτυα και άλλες δημοτικές υποδομές» δήλωσε ο κ. Μυλωνάς.
Οι ζημιές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρώτα στις αγροτικές καλλιέργειες, δεύτερον σε κατοικίες, αποθήκες, εργαστήρια και καταστήματα και τέλος το γενικότερο ζήτημα, με άλλες σημαντικές ζημιές. Οι αγροτικοί δρόμοι, τα γεφύρια, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και ηλεκτροφωτισμού.
Σε κατάσταση πολιορκίας και απόγνωσης βρίσκονται οι πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της Δυτικής Αχαΐας, που ένιωσαν βαθιά στο πετσί τους τις καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών και τώρα, πλέον αναγκάζονται να παρακολουθούν, άπραγοι, το «τσουνάμι» των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο «πνιγμός» .
Η «Π» τούς ρώτησε κάτι πολύ σαφές και συγκεκριμένο:-τι φταίει, κατά τη γνώμη σας, και φτάσαμε σ’ αυτή την καταστροφή; Το κοινό σημείο των απαντήσεών τους; Οτι δεν υπάρχει δράση όταν πρέπει και όποτε πρέπει, με αποτέλεσμα η αντίδραση να αποδεικνύεται πάντα εκπρόθεσμη και ατελέσφορη. Πιο λιανά: «Οταν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα, φτάνει Νοέμβριος και Δεκέμβριος και πνιγόμαστε…». Μ’ άλλα λόγια: Οταν δεν υπάρχει πρόληψη, η θεραπεία είναι μάλλον αδύνατη.
ΤΚ ΜΕΤΟΧΙ – ΛΑΠΠΑ
«Μας εκδικείται ο Λάρισσος ποταμός…»
«Βεβαίως και ξέρω τι φταίει για την καταστροφή που πάθαμε. Οτι δεν καθαρίστηκε ποτέ όπως πρέπει ο ποταμός Λάρισσος. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει πριν από χρόνια το έργο, φοβάμαι πως δεν έκανε τίποτα. Κι από τότε συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Κι όχι μόνο αυτό: Αντί ο καθαρισμός να ξεκινήσει από την κοίτη του Αράξου προς τα εμάς, ξεκίνησε ανάποδα, από το Ματαράγκα. Αυτό μας κατέστρεψε. Δεν καθαρίζουμε ποτέ τον ποταμό και αυτός μας εκδικείται. Το καλοκαίρι έπρεπε να ‘χε καθαριστεί, όσο ήταν δυνατόν. Δεν καθαρίστηκε και τώρα πνιγήκαμε. Τρέμω στην ιδέα ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας…».
ΤΚ ΑΡΑΞΟΥ
«Ποτέ δε μας κάλεσαν να μας ρωτήσουν…»
«Ναι, σφοδρές και απότομες οι καταιγίδες, πολύ το νερό. Αλλά δεν φταίει αυτό. Φταίει ότι εμείς δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Καθαρίστηκαν το καλοκαίρι οι γράνες και τα λαγκάδια; Όχι…
Βρέθηκε λύση για το σοβαρό πρόβλημα με τα θερμοκήπια φράουλας, που δεν φεύγει το νερό όπως πρέπει και πλημμυρίζει ο δρόμος Αραξος-Λάππα; Οχι…
Φταίει και ο Φαρμάκης, γιατί ενώ δίνει εντολή για έργα, δεν ελέγχει τι πραγματικά έγινε. Και η δημοτική αρχή τεράστια ευθύνη. Δυο χρόνια τώρα, ποτέ δεν κάλεσε τους προέδρους των ΤΚ να τους ρωτήσει τι φταίει. Ο,τι κάνει, κατόπιν εορτής».
ΤΚ ΛΑΚΚΟΠΕΤΡΑ
«Δεν έγινε ό,τι έπρεπε με τα λαγκάδια…»
«Πολύ μεγάλη η ένταση και η ποσότητα της βροχής, αλλά δεν φταίει μόνο αυτό. Τα λαγκάδια και οι γράνες δεν καθαρίζονται όπως πρέπει και να τ’ αποτελέσματα. Αν δεν υπάρξει συντονισμός Περιφέρειας-Δήμου ώστε να καθαρίζονται τα λαγκάδια Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αυτά θα γίνονται. Στη Μαύρη Μύτη, που με τη συνδρομή της Περιφέρειας καθαρίσαμε τον Σεπτέμβριο το κανάλι, επειδή ήταν το πιο επικίνδυνο σημείο, γλυτώσαμε τη ζημιά. Αλλά πρέπει να γίνεται παντού το ίδιο. Τα λαγκάδια είναι το πιο μεγάλο αγκάθι…».
ΤΚ ΣΑΓΕΪΚΩΝ
«Αστραπιαία κινήθηκε η δημοτική αρχή…»
«Ηταν πρωτοφανείς σε δύναμη και ποσότητα οι μπόρες. Επεσε απίστευτα πολύ νερό και απότομα, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να βουλώσουν πολλά λαγκάδια. Όμως αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Και να ‘χαν καθαριστεί, δε νομίζω πως θα ήταν και τόσο διαφορετικά τα πράγματα. Ισως λίγο καλύτερα. Μη ζητάμε θαύματα. Χρειάζονται σοβαρές και δραστικές παρεμβάσεις. Ευτυχώς, η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής ήταν αστραπιαία και παντού και γι’ αυτό περιορίστηκε στην περιοχή η έκταση της ζημιάς».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News