Δυτική Ελλάδα: Τρέχουν να προλάβουν τα πρωτοβρόχια
Εργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν ξεκινήσει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πατρέων σε πυρόπληκτες περιοχές, ποτάμια, ρέματα, φρεάτια και αύλακες απορροής υδάτων.
Με τον Σεπτέμβριο να έχει μπει και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει από χθες την πρώτη φθινοπωρινή ανακοίνωση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τη χώρα από την Κυριακή, αλλά φαίνεται πως δεν θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την Πάτρα και την Αχαΐα, αναζητήσαμε τους αρμόδιους για να μάθουμε τον σχεδιασμό και τις εργασίες που έχουν γίνει για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Η «Π» ήρθε σε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Πρασίνου και Κοιμητηρίων του Δήμου Πατρέων Ανδρέα Αθανασόπουλο για να μας ενημερώσουν σχετικά με την πορεία των εργασιών.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ… ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ
Μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η συζήτηση στην κοινωνία για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα είναι έντονη. Ωστόσο χρειάζεται να γνωρίζει ο κόσμος πως αυτού του είδους οι εργασίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς μέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι ευνοϊκές συνθήκες και τα πρωτοβρόχια, ενδέχεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων φυτών και εμποδίων.
ΣΕ ΚΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΑ
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει στον τομέα ευθύνης της, τις περιοχές που δέχθηκαν πλήγμα από τις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και τα ποτάμια με τα ρέματα και τους χειμάρρους. Ο κ. Χαράλαμπος Μπονάνος εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σημεία τέσσερις εργολάβοι και εκτελούν τις απαραίτητες αντιπλημμυρικές εργασίες σε σημεία με αυξημένη επικινδυνότητα. Αυτά δεν είναι άλλα από τις περιοχές που είχαμε πυρκαγιές φέτος, τα ποτάμια και τους χειμάρρους που κατά καιρούς έχουν υπερχειλίσει».
Συγκεκριμένα όπως έκανε γνωστό στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, αυτές τις μέρες μηχανήματα εργάζονται στην Ελεκίστρα και τις υπόλοιπες γειτονικές περιοχές της Πάτρας, στη Ζήρια, στο Σκιαδά Ερυμάνθου, αλλά και φυσικά στον ποταμό Γλαύκο και τον Διακονιάρη. «Επικρατεί ένας οργασμός έργων σε καμένα, ποτάμια και ρέματα για να προλάβουμε τις βροχές και να είμαστε έτοιμοι» τονίζει χαρακτηριστικά.
Με οδηγό την εμπειρία ο Δήμος
Από την άλλη πλευρά, στον Δήμο της Πάτρας, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες από τις συνθήκες να λειτουργήσουν με άλλο σχέδιο, καθώς είναι πιο «λεπτές» οι παρεμβάσεις που εκτελούν. Όπως ενημερώνει σήμερα την «Π» ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, σε πρώτη φάση γίνονται εργασίες σε πιο «ασφαλείς» περιοχές: «Με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινήσαμε τον προγραμματισμό μας για περιοχές εκτός πόλης που έχουν κατηγορικό έδαφος καθώς αυτές δεν κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό. Στη συνέχεια, θα περάσουμε και στον κεντρικό ιστό της πόλης από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά. Ο λόγος που αφήνουμε να περάσουν κάποιες ημέρες του Σεπτεμβρίου είναι για να μην αναπτυχθούν φυτά και να μην γεμίσουν ξανά με σκουπίδια τα φρεάτια, οι αγωγοί και τα αυλάκια». Διαβεβαίωσε πάντως πως ο προγραμματισμός του Δήμου έχει ολοκληρωθεί και ήδη εκτελούνται εργασίες από τα συνεργεία του Δήμου, αλλά και από αυτά της ΔΕΥΑΠ, η οποία είναι αρμόδια για τα κλειστά φρεάτια και τους αγωγούς. Οι αριθμοί για τις ανάγκες καθαρισμού που υπάρχουν στο Δήμο Πατρέων πάντως, μιλούν από μόνοι τους: 16.000 φρεάτια και περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα χαντακιών πρέπει να ελεγχθούν ή να καθαριστούν. Όλα αυτά με ίδιους πόρους, αφού οι Δήμοι δεν λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News