ΕΕ: Παρατείνεται έως το 2026 το καθεστώς προσωρινής προστασίας Ουκρανών προσφύγων

Η προστασία αυτή, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 4 Μαρτίου 2025, παρατάθηκε και πάλι για έναν ακόμη χρόνο, λόγω της συνέχισης του πολέμου.

εε

Στις 20 Ιουνίου 2024, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την παράταση της προσωρινής προστασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες έως το Μάρτιο του 2026.

Αυτό το καθεστώς προστασίας, το οποίο ενεργοποιήθηκε αρχικά τον Μάρτιο του 2022 για να προσφέρει άμεση υποστήριξη στους εκτοπισμένους από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έπρεπε να λήξει τον Μάρτιο του 2025. Η παράταση λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και την ανάγκη για διαρκή υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων.

Ο προσωρινός μηχανισμός προστασίας ενεργοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2022 – λίγες μόνο ημέρες αφότου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Η προστασία αυτή, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 4 Μαρτίου 2025, παρατάθηκε και πάλι για έναν ακόμη χρόνο, λόγω της συνέχισης του πολέμου.

Η προσωρινή προστασία παρέχει άμεση και συλλογική προστασία σε μια μεγάλη ομάδα εκτοπισμένων που φτάνουν στην ΕΕ και δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Το σύστημα μειώνει την πίεση στα εθνικά συστήματα ασύλου, επειδή οι αιτήσεις δεν χρειάζεται να εξετάζονται μεμονωμένα. Τα άτομα που επωφελούνται από προσωρινή προστασία απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Μέρα με τη μέρα, η Ρωσία τρομοκρατεί τον ουκρανικό λαό με τους βομβαρδισμούς της… Όσοι διέφυγαν από την επιθετικότητα της Ρωσίας μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην αλληλεγγύη μας», δήλωσε η βελγίδα υπουργός για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Νικόλ Μουρ.

0ι χώρες που φιλοξενούν τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία είναι η Γερμανία (1.286.580 άτομα, ήτοι 30,4% του συνόλου της ΕΕ), η Πολωνία (957.200, ήτοι 22,6%) και η Τσεχία (385.075, ήτοι 9,1%). Οι ενήλικες γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ (46%) των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ΕΕ. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο (32,9%), ενώ οι ενήλικες άνδρες , λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο (21,2%) του συνόλου.

Με πληροφορίες από το iefimerida, η οδηγία της ΕΕ για την προσωρινή προστασία εγκρίθηκε το 2001, στον απόηχο του εκτοπισμού μεγάλης κλίμακας λόγω της ένοπλης σύγκρουσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Μάρτιο του 2022, ενώ δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τότε.

 

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε εργοτάξιο στη Λεπενού: Νεκρός ένας 52χρονος, πληροφορίες για αγνοούμενο και τραυματίες, η στιγμή της έκρηξης ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Βόμβα μεγατόνων από τον Αποστολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;

Στεγαστικό: Παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας με στόχο τη μείωση των ενοικίων

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεκινά η δίκη, το έμβασμα που «μαρτυρά» τους ηθικούς αυτουργούς

Λύτρας: Επεισόδιο μέσα στη φυλακή, τι συνέβη