Εκτακτα μέτρα για τις πλημμύρες στην Πάτρα – Παρεμβάσεις στην παραλιακή και το κέντρο – Δήμος και ΔΕΥΑΠ καλούν Περιφέρεια και ΟΛΠΑ να συνδράμουν

Σύσκεψη για έργα έκτακτης ανάγκης από το Δήμο Πατρέων. Θα χρειαστούν 18 μήνες για πλήρη μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης.

 

Πάτρα
Σε διαδικασία προετοιμασίας άμεσων και σημειακών παρεμβάσεων στην παραλιακή ζώνη, ακόμα και μέσα στο κέντρο της Πάτρας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η δημοτική αρχή προκειμένου να υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα έκτακτου χαρακτήρα.

O αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Αναστασίου, αναφέρθηκε στο θέμα, που εξετάστηκε σε σύσκεψη με την διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης και το αποκάλυψε -χθες- στον Peloponnisos FM 104,1, καθώς το συνολικό σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης θα αργήσει πολύ να υλοποιηθεί, ενώ θα απαιτεί τεράστια κονδύλια που μπορούν να συγκριθούν μόνο με ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν προ ημερών στην Πάτρα και μάλιστα με μέτριας έντασης βροχή, ανέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες της πόλης στο δίκτυο απορροής υδάτων, το οποίο είναι παλαιό και διαπιστώνεται πλέον ότι έχει αδυναμίες και περιορισμούς, καθώς είναι μικρής διατομής και παντορροϊκό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων έχουν εντοπίσει κάποια σημεία άμεσου ενδιαφέροντος, όπως στην Ακτή Δυμαίων, στη Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου, στην Ακρωτηρίου και αλλού, όπου η δημοτική αρχή εξετάζει τις δυνατότητες άμεσης παρέμβασης με δικά της μέσα, προσωπικό και πόρους, όπως τόνισε ο κ. Αναστασίου.

Ωστόσο, σε άλλα σημεία συγκέντρωσης υδάτων, όπως γίνεται πάντα, η Ακτή Δυμαίων στη συμβολή της με την οδό Ανθείας, ο Δήμος δηλώνει αδυναμία παρέμβασης, καθώς ο κεντρικός δρόμος είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ το λιμάνι αποτελεί χώρο αποκλειστικής ευθύνης του ΟΛΠΑ. Για τον λόγο αυτό ο κ. Αναστασίου κάλεσε τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές να πράξουν ό,τι τους αναλογεί, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας δήλωσε από την πλευρά του στην «Πελοπόννησο» ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες τοπικών και άμεσων παρεμβάσεων σε γνωστά σημεία της Πάτρας, όμως το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης θα λυθεί μόνο μέσα από μια συνολική παρέμβαση, η οποία εκτιμάται πως θα κοστίσει περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΥΑΠ βρίσκεται σε διαδικασία προκήρυξης της σχετικής μελέτης, όπως είπε ο κ. Παπανικήτας, η οποία θα δείξει σε ποιες περιοχές πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.

Η μελέτη αυτή προβλέπεται να παραδοθεί σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο, όμως η δημοτική επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να παραλαμβάνει τμηματικά μέρη της μελέτης αυτής, για να δει αν μπορεί να κάνει κάποιες άμεσες παρεμβάσεις με δικά της μέσα, πρόσθεσε ο κ. Παπανικήτας.

Η ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης, γίνεται πλέον επιτακτική, αν λάβουμε υπόψη τις καταστροφές που προκλήθηκαν τελευταία στη Θεσσαλία. Ο λόγος είναι, προφανώς, η προστασία των πολιτών, αλλά και των υποδομών της πόλης. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο μπαίνει σε πορεία υλοποίησης το έργο επέκτασης του διυλιστηρίου πόσιμου νερού της ΔΕΥΑΠ στον Ριγανόκαμπο. Η επέκταση του διυλιστηρίου στοχεύει στην εξασφάλιση νερού για το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας και όλες τις άλλες περιοχές του καλλικρατικού Δήμου, καθώς θα διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, που σήμερα περιορίζεται σε 2.592 κυβικά μέτρα ανά ώρα και έτσι θα μπορεί να δεχθεί το 100% της παροχής νερού από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η εγκατάσταση είναι χτισμένη εδώ και 30 χρόνια σε ζώνη δυνητικού κινδύνου πλημμύρας και μάλιστα υψηλού βαθμού. Βλέποντας τα όσα έγιναν στον Βόλο, η σκέψη του καθενός πηγαίνει στο τι θα μπορούσε να συμβεί σε ανάλογη περίπτωση για την ύδρευση των 211.000 κατοίκων της Πάτρας.