Τουρκία: Επιχείρηση της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια της Αντιόχειας – Ακούστηκαν φωνές μετά από 132 ώρες

Μεγάλη επιχείρηση της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα του Σαββάτου στην Αντιόχεια μαζί με άλλες 4 αποστολές στα συντρίμμια καθώς ακούστηκαν φωνές επιζώντων από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία να καλούν σε βοήθεια.

Τουρκία

Η ελληνική ΕΜΑΚ μαζί με 4 συνεργεία από το εξωτερικό επιχειρούν στην Αντιόχεια, καθώς ακούστηκαν φωνές μέσα στα συντρίμμια έπειτα από 132 ώρες από την στιγμή που σημειώθηκε ο φονικός σεισμός.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι φωνές ακούγονται από ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στην περιοχή, ενώ φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί αρκετά άτομα

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές, ενώ συνεχώς σπεύδουν διασώστες στις σεισμόπληκτες περιοχές για να βοηθήσουν, καθώς έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές.

Σημειώνεται, ότι οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν να συλλαμβάνουν εργολάβους που κατηγορούνται για κακοτεχνίες στα κτίρια που έπεσαν, ενώ οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς είναι αρκετά δυσοίωνες.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι τα θύματα μπορεί να φτάσουν τους 50.000.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στο να καταστραφούν τόσα κτίρια και ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές. «Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση.

Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια. Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ».