Εμφανίστηκε ένα νέο εξάνθημα στο δέρμα σου; Πρόκειται για ευλογιά των πιθήκων ή κάτι άλλο;
Όσα πρέπει να ξέρεις για τις κοκκινίλες που μπορεί να εμφανίσεις
Εδώ και περισσότερα από 2,5 χρόνια η ανθρωπότητα σφυροκοπάται από τον κορονοϊό. Όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους. Κι’ όμως το έκανε και συνεχίζει να το κάνει.
Σε αυτό το πλαίσιο η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση για την εμφάνιση νέων ασθενειών ή το «ξύπνημα» παλιότερων. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει και με την ευλογιά των πιθήκων, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ιός DNA (o κορονοϊός είναι mRNA) εξαπλώνεται κάτω από το ραντάρ των υγειονομικών αρχών.
Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από τον ιό Poxvirus, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της ευλογιάς. Η νόσος συνήθως εξαπλώνεται μεταξύ των μαϊμούδων στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, όπου ενδημεί, αλλά περιοδικά μπορεί να πάει και στους ανθρώπους. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε μαϊμούδες εργαστηρίου το 1958 και το πρώτο περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου καταγράφηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό το 1970 (δείτε εδώ όσα πρέπει να ξέρετε).
Τα συμπτώματα
Αν έχεις κολλήσει τη νόσο το πρώτο πράγμα που θα νιώσεις είναι τα συμπτώματα της γρίπης: θα αισθάνεσαι εξαντλημένος και μπορεί να σηκώσεις πυρετό. Είναι αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «περίοδο εισβολής» της νόσου, όταν δηλαδή ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα. Οι αδένες σου θα είναι πρησμένοι και το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα παλεύει να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.
Ακολουθεί το εξάνθημα που περνάει από διάφορες φάσεις δερματικής «έκρηξης». Ξεκινάει επίπεδο και κόκκινο, μετά πρήζεται, γίνεται φουσκάλα και στο τέλος σχηματίζει καύκαλο (κάκαδο).
Το εξάνθημα της ευλογιάς των πιθήκων εμφανίζεται αρχικά στο πρόσωπο -κάποιες φορές και στο στόμα- και μετά στα χέρια και τα πόδια αλλά και στον υπόλοιπο κορμό, αναφέρει το BBC. Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ανάλογα με τον τύπο και την απόχρωση του δέρματος το εξάνθημα φαίνεται διαφορετικό και μπορεί να μολύνει τόσο τα ρούχα όσα και τα σεντόνια του κρεβατιού.
Μήπως δεν είναι ευλογιά των πιθήκων;
Η πανδημία του κορονοϊού έχει κάνει τον κόσμο να αποκτήσει γρήγορα αντανακλαστικά γύρω από τα υγειονομικά ζητήματα, όμως είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ένας βαθμός ψυχραιμίας. Ένα εξάνθημα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις κολλήσει ευλογιά των πιθήκων. Σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό, αλλά υπάρχει περίπτωση να είναι και κάτι άλλο.
Ας δούμε τι μπορεί να προκαλέσει ένα εξάνθημα.
Ανεμοβλογιά
Το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς προκαλεί συνήθως πολλή φαγούρα και περνάει από παρόμοια στάδια με αυτό της ευλογιάς των πιθήκων, καταλήγοντας σε καύκαλο. Μπορεί να κολλήσεις ανεμοβλογιά παραπάνω από μία φορά – οι ενήλικες μπορεί να έχουν νοσήσει σαν παιδιά και να νοσήσουν και στην ενήλικη ζωή. Ο έρπητας ζωστήρας – επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς – προκαλεί επίσης εξάνθημα. Μπορεί να εμφανιστεί σε κηλίδες και είναι συνήθως επώδυνο.
Ψώρα
Η ψώρα προκαλείται από ακάρεα που γεννούν αυγά στο δέρμα και φέρνει φαγούρα και κοκκινίλα. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά συνήθως ξεκινά από τα δάχτυλα. Αυτό που θα παρατηρήσεις είναι γραμμές ή βούλες στο δέρμα. Και μπορεί η ψώρα να μην είναι επικίνδυνη όμως είναι άκρως μεταδοτική και χρειάζεται θεραπεία.
Κοριοί ή τσιμπήματα εντόμων
Μπορεί να σε τσιμπήσει κοριός αν το κρεβάτι ή το στρώμα σου έχει μολυνθεί. Οι κοριοί είναι μικροσκοπικοί άρα δύσκολα μπορείς να τους δεις με γυμνό μάτι. Όπως συμβαίνει και με άλλα τσιμπήματα εντόμων αυτό του κοριού προκαλεί κοκκινίλα και απίστευτη φαγούρα και συνήθης σχηματίζει μία συστάδα.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όπως σύφιλη ή έρπης των γεννητικών οργάνων
Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως την κολλάς με το σεξ με κάποιον που έχει ήδη μολυνθεί. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι επίσης ένας ιός που μεταδίδεται σεξουαλικά. Και οι δύο προκαλούν φουσκάλες. Είναι πολύ σημαντικό να υποβληθείς σε εξετάσεις και να ακολουθήσεις την κατάλληλη αγωγή που θα σου συστήσει ο γιατρός
Κνίδωση (Urticaria)
Αυτό το εξάνθημα προκαλεί φαγούρα και είναι ο τρόπος που διαλέγει ο οργανισμός για να αντιδράσει όταν νιώσει απειλή. Πολλές φορές είναι δύσκολο να βρεθεί η αιτία που την προκαλεί αν και συνήθως είναι από κάποια τροφή, από την επαφή με κάποιο φυτό ή από την φαρμακευτική αγωγή.
Μολυσματική τέρμυνθος (molluscum contagiosum)
Πρόκειται για μία συχνή ιογενή λοίμωξη του δέρματος που συνήθως συναντάται στα παιδιά. Είναι ακίνδυνη αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, προκαλώντας φαγούρα και ένα εξογκωμένο σπυρί. Συνήθως εμφανίζονται στη μασχάλη, πίσω από τα γόνατα ή στη βουβωνική χώρα. Μπορείς να την κολλήσεις αν έρθεις σε επαφή με μολυσμένο δέρμα ή μολυσμένες πετσέτες.
Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος
Εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά κάτω των 5 ετών και οφείλεται σε ιούς, που ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των εντεροϊών. Συνήθως οφείλεται στον ιό κοξάκι. Όταν κολλήσει ένα παιδί έχει τα συμπτώματα της γρίπης, πληγές στο στόμα και εξάνθημα στις παλάμες και τις πατούσες. Συνήθως περνάει από μόνο του.
Μολυσματικό κηρίο (impetigo)
Αυτό το μεταδοτικό βακτήριο συνήθως μολύνει το δέρμα που έχει ήδη υποστεί κάποια βλάβη (ανοιχτό τραύμα, εκδορές, τσιμπήματα) προκαλώντας πυώδεις πληγές και σχηματίζοντας «κίτρινη κρούστα». Προκαλεί φαγούρα και πόνο αλλά μπορεί να φύγει γρήγορα με κάποια αντιβιοτική κρέμα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News