Εμβόλιο και παιδιά: Μιλούν 6 παιδίατροι – Τι τους ρωτάνε οι γονείς, τι θα πράξουν οι ίδιοι

Τι σκέφτονται να πράξουν οι ιδιώτες παιδίατροι στο κάλεσμα της Πολιτείας να μπουν στη μάχη του εμβολιασμού στο ιατρείο τους, αλλά και με ποιες ερωτήσεις από γονείς έρχονται αντιμέτωποι; Εξι απαντήσεις από παιδίατρους της Πάτρας.

Εμβόλιο

Εξι στα έξι! Τρεις γυναίκες, τρεις άνδρες. Παιδίατροι. Ολοι τους απολύτως σύμφωνοι με το εμβόλιο στα παιδιά 12 έως 17 ετών κατά του κορονοϊού. Καμία αμφιβολία.
Τους ζήτησα κλίμα απ’ τα ιατρεία τους. Τι γίνεται με τους γονείς; Τα πάνε τα παιδιά τους για εμβολιασμό ή φοβούνται; Τι τους ρωτάνε;
Και τι σκέφτονται να πράξουν οι ίδιοι στο κάλεσμα της Πολιτείας να μπουν στη μάχη του εμβολιασμού και οι ιδιώτες παιδίατροι, που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμβολιάζουν παιδιά 12-17 ετών στο ιατρείο τους;

Ασπασία Ασημακοπούλου: «Μόλις ανοίξουν τα σχολεία…»

«Υπάρχουν οι εμβολιασμένοι γονείς που έχουν ήδη εμβολιάσει και τα παιδιά τους. Υπάρχουν εμβολιασμένοι γονείς που όμως προβληματίζονται. Και υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν το συζητούν ούτε για τα παιδιά τους. Για την ώρα, έχουν εμβολιαστεί πολύ λίγα παιδιά και παραμένει υψηλό το ποσοστό των γονέων που διστάζουν.
Από τη Δευτέρα που ξεκινούν τα σχολεία, πιστεύω ότι θ’ αυξηθούν κατακόρυφα και οι εμβολιασμοί παιδιών γιατί πολλοί γονείς θα καταλάβουν έμπρακτα πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος…
Το αν θα συμμετάσχω στη διαδικασία, θα κριθεί από τις συνθήκες που θα πρέπει να εργαστούμε στο ιατρείο ώστε να φέρουμε σε πέρας τον εμβολιασμό παιδιών. Δεν μπορεί να συνυπάρχουν στο χώρο παιδιά που ασθενούν με παιδιά που έρχονται να εμβολιαστούν. Δεν είμαι αρνητική, αλλά να δούμε πρώτα τι πρωτόκολλο έχει η Πολιτεία».

* Η Ασπασία Ασημακοπούλου είναι παιδίατρος.

Αλεξάνδρα Κωνστανταροπούλου: «Μόνο συγκεκριμένο διάστημα…»

«Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων είναι, ευτυχώς, θετικοί για άμεσο εμβολιασμό των παιδιών τους. Υπάρχουν και μερικοί που το τρενάρουν για ένα-δυο μήνες. Δεν λένε όχι, απλώς το πάνε γι’ αργότερα. Ειδικά, όμως, οι πιο νέοι ηλικιακά γονείς δεν είχαν καμία επιφύλαξη.
Ναι, θα ήθελα να μπω στη διαδικασία εμβολιασμού παιδιών, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα. Για εμάς από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο είναι πολύ ιδιαίτερες οι συνθήκες. Θα παίξει ρόλο, λοιπόν, το αν μπορώ να επιλέξω συγκεκριμένο διάστημα της εβδομάδας για εμβολιασμούς. Δεν θα ήταν καλό να έρχεται ένα παιδί για εμβολιασμό και να βρίσκεται στον ίδιο χώρο μ’ ένα παιδάκι άρρωστο από ίωση… Πρέπει να διαμορφωθούν και ο χώρος και ο χρόνος του ιατρείου… Αυτά δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα».

* Η Αλεξάνδρα Κωνστανταροπούλου είναι παιδίατρος.

Γιούλα Οικονόμου: «Να νιώσουν καλύτερα…»

«Μας ρωτούν πολλοί γονείς…Αυτοί που ρωτάνε, στη συντριπτική πλειοψηφία, έχουν αποφασίσει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και απλώς θέλουν μια επιβεβαίωση από τον παιδίατρο, ότι συμφωνεί κι αυτός, για να νιώσουν καλύτερα, πιο ασφαλείς. Ομως, υπάρχουν και κάποιοι που δεν ρωτούν, που πάνε να το αποφύγουν, οπότε αναγκάζομαι να τους ρωτήσω εγώ και αρχίζω να τους πιέζω… Οσο για το αν θα μπω στη διαδικασία να εμβολιάζω στο ιατρείο μου παιδιά, δεν το έχω αποφασίσει. Καταρχάς, έχω πολύ αυξημένο φόρτο δουλειάς, γι’ αυτό το σκέφτομαι. Αν όμως τα εμβολιαστικά κέντρα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, τότε ναι, θα μπω στη διαδικασία. Αλλά όχι να κλείνουν, όπως ακούμε, εμβολιαστικά κέντρα… Για να γίνει εμβολιασμός, χρειάζεται μεγάλη οργάνωση. Δεν ξέρω αν ένα ιατρείο, ένας γιατρός και μια γραμματέας, μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιο εγχείρημα».

* Η Γιούλα Οικονόμου είναι παιδίατρος.

Δημήτρης Παπαλάμπρου: «Κάλυψη αστικής ευθύνης»

«Οσοι γονείς έχουν εμβολιαστεί, βλέπουν θετικά τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Οι ανεμβολίαστοι, δεν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Μερικοί εμβολιασμένοι έχουν προβληματισμούς, αλλά όταν τους εξηγώ τα οφέλη, συμφωνούν αμέσως. Οι ανεμβολίαστοι δεν πείθονται, δυστυχώς.
Το αν θα μπω στη διαδικασία, εξαρτάται από τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η συντήρηση του εμβολίου πώς θα διασφαλίζεται; Κάθε εμβόλιο είναι 5 δόσεις, άρα πρέπει να έχω στο ιατρείο προγραμματισμένα 5 ραντεβού. Κι αν ακυρωθεί ένα; Ενα πολύ βασικό ακόμα είναι το θέμα της αστικής ευθύνης. Πρέπει να μας καλύψει η Πολιτεία σε αστική ευθύνη, για το συγκεκριμένο εμβόλιο, απέναντι στους γονείς των παιδιών που θα εμβολιαστούν. Και να λυθεί νομικά το θέμα της γονικής συναίνεσης. Τι γίνεται αν ένας γονιός θέλει κι ένας δε θέλει να εμβολιαστεί το παιδί; Αρκεί η συναίνεση του ενός;».

* Ο Δημήτρης Παπαλάμπρου είναι παιδίατρος.

Διονύσης Γιούλης: «Είναι πιο διστακτικοί…»

«Οι γονείς γενικά είναι επιφυλακτικοί για το αν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά τους και προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να το κάνουν και για το καλό των παιδιών και για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Οι περισσότεροι το ‘χουν κάνει οι ίδιοι, αλλά για τα παιδιά τους είναι πιο διστακτικοί, για τυχόν παρενέργειες.
Θα ήθελα να μπω στη διαδικασία εμβολιασμών και από παιδιάτρους. Αλλά εξαρτάται από τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις. Πρέπει να γίνει διαμόρφωση χώρου στο ιατρείο, υπό συγκεκριμένους όρους, δεν είναι κάτι απλό. Οταν θα γίνει σαφές τι ακριβώς ζητούν από εμάς, θα το δω. Είναι θετικός, πάντως, δεν είμαι αρνητικός…».

* Ο Διονύσης Γιούλης είναι παιδίατρος.

Απόστολος Κρέπης: «Αν είναι δυσεπίλυτα…»

«Υπάρχει σκεπτικισμός, προβληματισμός, αλλά όταν εξηγούμε στους γονείς ότι ανάμεσα στις δύο επιλογές, η επιλογή να εμβολιαστεί το παιδί έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα, σιγά σιγά πείθονται. Είναι, όμως, μια διαδικασία που θέλει χρόνο, ζύμωση. Το παιδί του πάντα ο γονιός το σκέφτεται δυο και τρεις φορές περισσότερο…
Για αν το θα συμμετέχω στη διαδικασία, θα ήθελα πρώτα να δω τις λεπτομέρειες των τεχνικών θεμάτων. Ένα ιατρείο δεν μπορεί ν’ ασχολείται με τεχνικά θέματα, πχ μεταφοράς, συντήρησης των εμβολίων. Αν αυτά είναι δυσεπίλυτα και προβληματικά για τη καθημερινότητα ενός ιατρείου, δεν είναι εύκολο να πάρεις την απόφαση και ν’ αναλάβεις την ευθύνη εμβολιασμού παιδιών με τον τρόπο που πρέπει. Να δούμε, λοιπόν, πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό πρώτα…».

* Ο Απόστολος Κρέπης είναι παιδίατρος.