Πάτρα: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την αρχαία κληρονομιά
Η ΠΔΕ από το 2022 διαθέτει εγκεκριμένο περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Από χρήσιμα συμπεράσματα και ενδιαφέρουσες προτάσεις, χαρακτηρίστηκε το εναρκτήριο συνέδριο του έργου «Herit Adapt» – «Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμος Τουρισμός απέναντι στις απειλές της κλιματικής αλλαγής», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, παρουσία και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του Ευρωπαϊκού Εργου «Herit Adapt», διάρκειας 33 μηνών, στο οποίο συμμετέχουν 11 εταίροι από 8 διαφορετικές χώρες της Μεσογείου, καθώς επίσης και 25 συνδεδεμένοι εταίροι.
Το έργο αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή της Μεσογείου και θεωρεί την Πολιτιστική Κληρονομιά ως ένα σημαντικό στοιχείο του όλου τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει κοινή διαπίστωση των πιέσεων που δέχονται τα μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά και της κλιματικής αλλαγής και προκρίνει την ανάγκη ενίσχυσης της αειφορίας και ανθεκτικότητας του τουριστικού τομέα, μέσω της καινοτομίας, αλλά και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την προστασία αυτών των μνημείων. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζεται η ανάγκη ύπαρξης σχεδίων δράσης και στρατηγικών για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές προκλήσεις, αλλά και για να αναδειχθεί περαιτέρω το δυναμικό της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
Προς τις κατευθύνσεις αυτές, το έργο «Herit Adapt» στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας βασικών φορέων στις περιοχές ενδιαφέροντός του, εμπλέκοντάς τους σε Εδαφικές Ομάδες Εργασίας με στόχο τον σχεδιασμό ενός Αειφόρου Τουριστικού Μοντέλου που θα αποτελέσει αντικείμενο δοκιμής σε 8 πιλοτικές περιοχές που περιλαμβάνουν μνημεία UNESCO, αλλά και λιγότερο γνωστά μνημεία σε παράλιες, ηπειρωτικές και ορεινές περιοχές.
Το πιλοτικό σημείο εφαρμογής, από την πλευρά των Ελλήνων εταίρων, είναι ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας, όπου θα εφαρμοστούν μια σειρά τεχνικών δράσεων, όπως η 3D μοντελοποίηση τμήματος του μνημείου χρησιμοποιώντας τεχνικές φωτογραμμετρίας, η εγκατάσταση καμερών & χρήσης αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης, για την ενίσχυση της προστασίας της περιοχής του μνημείου από δασικές πυρκαγιές, συμβάλλοντας στη δραστική προστασία και ανάδειξη του μνημείου.
«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»
Ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ανάμεσα στα άλλα: «Στη Δυτική Ελλάδα αποδίδουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην αειφορία του πολιτισμού και του τουρισμού. Το σύνολο των στρατηγικών μας στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, σε αυτούς τους δύο τομείς, έχουν οικοδομηθεί πάνω στην ανάγκη, αφενός μεν, να προστατέψουμε την άυλη κληρονομιά και, αφετέρου, να την αναδείξουμε, αποφεύγοντας μονοδιάστατες και παρωχημένες λογικές, που δεν σέβονται το περιβάλλον και αγνοούν τις προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.
Αισθάνομαι ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και αλλιώς, γιατί είμαστε πραγματικά κληρονόμοι ενός σημαντικού φυσικού και ιστορικού πλούτου. Οι τρεις περιφερειακές ενότητες της Αχαΐας, της Ηλείας και την Αιτωλοακαρνανίας διαθέτουν πληθώρα πολιτιστικών θησαυρών, ενώ από τα εδάφη τους η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει διαρκώς στο φως νέα ευρήματα, πολλά από τα οποία έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάζουμε στα σύγχρονα μουσεία του τόπου μας.
Φυσικά, δεσπόζουσα θέση κατέχει η γενέθλια γη των Ολυμπιακών Αγώνων, που έλκει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, Ακόμα, η περιοχή μας διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που αφορά την ελληνορθόδοξη παράδοση, αλλά και την ίδια την ελληνική ιστορία.
Το έργο «Herit Adapt» αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για μας, να δομήσουμε βιώσιμες πιλοτικές στρατηγικές, που θα προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά και θα αναδείξουν τη βιωσιμότητα στον τουριστικό τομέα»
«ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης ΠΔΕ Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος υπογράμμισε:«Εργαζόμαστε από κοινού, για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την πολιτιστική και κατ’ επέκταση, τουριστική μας κληρονομιά.
Ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, όπου ο ένας στηρίζει τον άλλον. Το έργο «Herit Adapt» είναι μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την πορεία του έργου, καθώς και για το αποτύπωμα και για το κεφάλαιο που προσέφεραν και άλλα επίσης σημαντικά συναφή ευρωπαϊκά προγράμματα, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της ΠΔΕ.
Είμαι πεπεισμένος ότι η δυναμική ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή συνέργειας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η ΠΔΕ από το 2022 διαθέτει εγκεκριμένο περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προϋπολογισμού 193 εκ. ευρώ, όπου μέσα στις πολλαπλές δράσεις της, οι 21 αφορούν τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το συνέδριο θα αποτελέσει έμπνευση για όλες και για όλους μας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News