ΕΝΔΟΡΑΜΑ: Προσυμπτωματικός έλεγχος, ασπίδα για τη σιωπηρή νόσο

Σήμερα ολοκληρώνεται το Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας «ΕΝΔΟΡΑΜΑ» στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η διοργάνωση του Συνεδρίου, γίνεται με την ευγενική φιλοξενία της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Με δεδομένο ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ζει χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξη της σιωπηλής ασθένειάς του, είναι καθοριστικός ο προσυμπτωματικός έλεγχος της γλυκοζυλιωμένης, για την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη αλλά και του προδιαβήτη.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο ενδοκρινολόγος, επιμελητής Β’ ΕΣΥ του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου», Χαράλαμπος Μηλιώνης, στο πλαίσιο των εργασιών του Πανελληνίου Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου «ΕΝΔΟΡΑΜΑ» που διεξάγεται στην Πάτρα.

Ο κ. Μηλιώνης παρουσίασε μια σειρά ερευνών για τον μη ινσουλινο-εξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, στη φαρμακευτική θεραπεία, στη διαχείριση επιπλοκών, στη νοσηλεία και περίθαλψη στον σακχαρώδη διαβήτη της κύησης και στις προοπτικές για το μέλλον.

Ξεκινώντας με την πρώιμη ανίχνευση της νόσου, ο κ. Μηλιώνης, παρουσίασε μια Βρετανική έρευνα, η οποία μελετά αν υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη για την πρώιμη ανίχνευση. Το αντικείμενο αυτής της έρευνας ήταν να εκτιμηθεί ενδεχόμενη μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι τη διάγνωση της νόσου. Να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά των ατόμων που σχετίζονται με μεγαλύτερο ή μικρότερο χρόνο για τη διάγνωση αυτή και να αξιολογηθεί η απόδοση των ευρέων τακτικών ελέγχων στον πληθυσμό.

Η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε κλινικά δεδομένα και έδειξε ότι «ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης, μπορεί να βραχύνει σημαντικά τον χρόνο μέχρι τη διάγνωση μέσα στην κοινότητα, αν εφαρμοστεί σε προγράμματα τακτικού ελέγχου. Μπορεί ακόμη να συμβάλλει στην διάγνωση του προδιαβήτη, που αυτός μάλιστα σχετίζεται με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Σε άλλη έρευνα παρουσιάστηκαν οι επιπλοκές που συμβαίνουν σε νεαρές κοπέλες, με προϋπάρχοντα διαβήτη, στο τέλος της κύησης. Πρόκειται για δεδομένα από μια μελέτη , σκοπός της οποίας ήταν να αξιολογήσει τις εμφανιζόμενες κατά την κύηση περιγεννητικές και νεογνικές επιπλοκές που σχετίζονται με τον υπάρχοντα διαβήτη Τύπου 2 σε νέες γυναίκες.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφάνισε η παρουσίαση μιας μελέτης που αναδείκνυε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 ώστε να επιτυγχάνεται η αυτοφροντίδα τους και να βρίσκονται υπό γλυκαιμικό έλεγχο. Ο κ. Μηλιώνης τόνισε πως πρέπει να λάβουμε υπόψη πως όλα τα σύγχρονα μοντέλα προσέγγισης των ασθενών σε όλες τις νόσους, είναι πολυεπίπεδα.

Τέλος αναφέρθηκε στον σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, αφού η παθοφυσιολογία του, είναι παρεμφερής με τον διαβήτη τύπου 2 και τα κριτήρια για την καμπύλη γλυκόζης που θα οδηγούν στη διάγνωση πότε μία γυναίκα έχει διαβήτη κύησης και πότε δεν έχει. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί πρέπει να αξιολογηθεί αν η εφαρμογή χαμηλότερων ή υψηλότερων γλυκαιμικών κριτηρίων οδηγεί τελικά σε μια βελτίωση της περιγεννητικής νοσηρότητας του νεογνού, καθώς και σε κινδύνους για την μητέρα ,και άρα να καταλήξουμε που θα οριστούν οι τιμές και να προσδιοριστούν ενδεχόμενες διαφορές στη χρήση των υπηρεσιών υγείας» σημείωσε προσθέτοντας ότι:

«Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός σε γυναίκες με ιστορικό εμφάνισης διαβήτη κύησης ακόμα και για δεκαετίες μετά τον τοκετό».

Οι στατίνες προστατεύουν την καρδιά;

Οι στατίνες προλαμβάνουν τον θάνατο εξαιτίας καρδιακής προσβολής, καθώς έχουν την ικανότητα μείωσης της χοληστερίνης στο αίμα.
Αυτό προκύπτει από τις μελέτες που παρουσίασε στο πλαίσιο των εργασιών του Πανελληνίου Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου «ΕΝΔΟΡΑΜΑ», ο ενδοκρινολόγος επιμελητής και ερευνητής του τμήματος Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας και Μεταβολισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, Διονύσης Χαρτουμπέκης.

Ο κ. Χαρτουμπέκης παρουσίασε μια σειρά από μελέτες που οδηγούν στο παραπάνω αποτέλεσμα. Συνολικά αναφέρθηκε σε 22 κλινικές μελέτες με περίπου ενενήντα χιλιάδες ασθενείς και επίσης τρεις μελέτες παρατήρησης με περίπου τετρακόσιες χιλιάδες ασθενείς στις ΗΠΑ. «Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, επιβεβαιώνουν πρακτικά, ότι οι στατίνες είναι αποτελεσματικές για την πρωτογενή πρόληψη του θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα».

Ο κ.Χαρτουμπέκης επεσήμανε πως διαρκώς βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να ξεκινάμε νωρίς μια αγωγή με στατίνη για να πετύχουμε την πρωτογενή πρόληψη.

Μιλώντας για την Lpa σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες τιμές πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό νόσημα κατά τη διάρκεια της ζωής. «Υπάρχουν γενετικοί και μη γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της Lpa. Σημαντικός μη γενετικός παράγοντας είναι ο τρόπος ζωής που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της Lpa, αλλά και νοσήματα, όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και οι φλεγμονώδεις διαταραχές».