Επιταχύνεται η απονομή χιλιάδων εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 

Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι η υποβολή της αίτησης για την καταβολή εφάπαξ με ηλεκτρονικό τρόπο που έχει τεθεί σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενους θα συμβάλει στη σύντμηση του χρόνου υπολογισμού της παροχής.

εφάπαξ

Επίσπευση της καταβολής του εφάπαξ τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα δρομολογείται παράλληλα με τα μέτρα για την αποκλιμάκωση του στοκ των επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι η υποβολή της αίτησης για την καταβολή εφάπαξ με ηλεκτρονικό τρόπο που έχει τεθεί σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενους θα συμβάλει στη σύντμηση του χρόνου υπολογισμού της παροχής.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που δεν απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά για την πλειονότητα των δικαιούχων, απαλλάσσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες και την υποχρέωση μετάβασης στις κατά τόπους υπηρεσίες του Φορέα, δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους, που επισκέπτονται κατ’ έτος τον e-ΕΦΚΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Ενδεικτικά, για την υποβολή αιτήσεων απονομής εφάπαξ (πλην Δημοσίου) προσήλθαν στις υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος περισσότεροι από 14.000 ασφαλισμένοι.

Παράλληλα  η απονομή του εφάπαξ σε χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους μπορεί να πραγματοποιείται ακόμα και εντός διμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης, μέσω του  Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ).

Συγκεκριμένα, η  αξιοποίησή του ΔΑΥΚ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ειδικά για κατηγορίες όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι των δήμων αλλά και οι πολιτικοί υπάλληλοι, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απεμπλοκή της διαδικασίας. Ο στόχος που έχει τεθεί και μοιάζει  εφικτός για να επιτευχθεί είναι εφεξής ακόμα και επτά στις δέκα νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον Δημόσιο Τομέα, να διεκπεραιώνονται με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί ακόμα και στο σκέλος της διαδοχικής ασφάλισης, τότε η βελτίωση θα είναι σημαντική αναφορικά με τους χρόνους που θα απαιτούνται για τη χορήγηση όχι μόνο της σύνταξης, αλλά και της εφάπαξ παροχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Μάιο, από τις περίπου 800 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι 650 διεκπεραιώθηκαν μέσω της αυτόματης διαδικασίας και παρήγαγαν οριστικό αποτέλεσμα κύριας σύνταξης. Με την επιφύλαξη να υπάρχουν κάποια λάθη στη διαδικασία, καθώς το σύστημα δεν είναι πλήρως ψηφιοποιημένο ακόμα, αλλά επίσης δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη επί μακρόν, φαίνεται ότι το ΔΑΥΚ μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο».

Υπενθυμίζεται ότι το Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης, απεικονίζει όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές που συντελέστηκαν για κάποιον υπάλληλο του Δημόσιου Τομέα, κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Ουσιαστικά, αποτελεί έναν «καθρέφτη» για τα έτη προϋπηρεσίας, αλλά και για το μισθό που καταβλήθηκε για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η συγκεκριμένη διαδικασία δεν γινόταν με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά χειροκίνητα, προκαλούσε εύλογες καθυστερήσεις. Όταν μάλιστα, ο ενδιαφερόμενος υπέβαλλε αίτηση για απονομή σύνταξης και εφάπαξ, ο έλεγχος του ΔΑΥΚ συνιστούσε, ορισμένες φορές, τροχοπέδη για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία και σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το εφάπαξ διακρίνεται σε δύο τμήματα, ως προς τον υπολογισμό του:

Το 1ο τμήμα αφορά εισφορές που καταβλήθηκαν έως και το 2013 και υπολογίζεται σε σχέση με το 60% των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας που προηγήθηκε (2009 – 2013), για όλα τα έτη ασφάλισης μέχρι το ανωτέρω όριο.

Το 2ο τμήμα αφορά τις εισφορές από το 2014 και έως τώρα, οι οποίοι επιστρέφονται άτοκα στον δικαιούχο.

Με βάση τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών του Φορέα, το μέσο εφάπαξ για τον Δημόσιο Τομέα είναι 22.900 ευρώ, ενώ για τον Ιδιωτικό Τομέα, υποχωρεί στα 15.880 ευρώ.

 

Πηγή: imerisia.gr