Ερυθρός Σταυρός – Πάτρα: Το 85% των πνιγμών στη θάλασσα μπορούν να προληφθούν

Ο πνιγμός συγκαταλέγεται μέσα στις 10 κυρίαρχες αιτίες θανάτου. Ειδικότερα σε άτομα ηλικίας 1-24 ετών είναι η 3η αιτία από ατυχήματα

Ερυθρός Το πάνελ των ομιλητών

Τα πορίσματα επτά ερευνών δείχνουν ότι ένα 85% των περιπτώσεων πνιγμού μπορούν να προληφθούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Αυτές όμως δεν γίνονται στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο που ετησίως καταγράφονται χιλιάδες θάνατοι από πνιγμό.

Την επισήμανση αυτή έκανε η εργοφυσιολόγος, τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια κολύμβησης ΕΚΠΑ, εκπαιδεύτρια Ναυαγοσωστικής του Ελληνικού και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και διευθύντρια Ναυαγοσωστικής Σχολής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μέλος της Επιτροπής Πρόληψης Πνιγμών για τον ΕΕΣ στην Διεθνή Ναυαγοσωστική, Ελένη Σουλτανάκη στη διάρκεια της ημερίδας που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ». Την ημερίδα διοργάνωσε ο ΕΕΣ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφορούσε την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στην Ελλάδα.

Ερυθρός

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον ΕΕΣ με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Πρόληψης Πνιγμών (25/7)

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών (25/7). Κατά τη διάρκεια της, διακεκριμένοι ομιλητές, παρουσίασαν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πνιγμών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι δράσεις και το έργο της Ναυαγοσωστικής του ΕΕΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Σουλτανάκη παγκοσμίως ετησίως καταγράφονται 236.000 θάνατοι, 600 άτομα ημερησίως. Πάνω από τους μισούς σε άτομα είναι κάτω των 30 ετών. Οι άντρες είναι δύο φορές πιο επικίνδυνοι να πνιγούν.

Ερυθρός

Διακρίνονται μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΕΕΣ Πάτρας Τάνια Κανελλοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο πρόεδρος της κεντρικής διοίκησης ,Αντώνιος Αυγερινός, και ο εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας

ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

«Ο Πνιγμός συγκαταλέγεται μέσα στις 10 κυρίαρχες αιτίες θανάτου. Ειδικότερα σε άτομα ηλικίας 1-24 ετών είναι η 3η αιτία από ατυχήματα» ανέφερε η κ. Σουλτανάκη σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι πνιγμοί οφείλονται:

-Ελλειψη περίφραξης ή εμποδίων πρόσβασης στο νερό,

-Ελλειψη επαρκούς επίβλεψης σε βρέφη και μικρά παιδιά,

-Ελλιπής κολυμβητική ικανότητα, και μικρή συνείδηση των κινδύνων του νερού.

-Κατανάλωση αλκοόλ, σε άτομα άνω των 18 ετών,

-Η μετανάστευση μέσω του νερού χωρίς παροχές ασφάλειας,

-Φυσικές καταστροφές (τσουνάμι, πλημμύρες, κ.λπ.),

-Σε μεγαλύτερες ηλικίες, υπερτίμηση των ικανοτήτων και υποτίμηση των κινδύνων στο νερό, θάλασσα, ποτάμια.

Ειδικότερα στην Ελλάδα οφείλονται στα εξής:

1. Ελλιπή παρακολούθηση μικρών παιδιών από τους γονείς και ελλιπή περίφραξη πισινών

2. Θαλάσσια ρεύματα και κύματα.

3. Βουτιές από βράχια χωρίς να έχει γίνει έλεγχος για το βάθος και την ποιότητα βυθού.

4. Χρήση λέμβων χωρίς την χρήση σωσιβίου και υλικού για διάσωση (ψαράδες, ταχύπλοα, κ.λπ.).

5. Πρόσκρουση κολυμβητή με λέμβο.

6. Τρίτη ηλικία. Παρατεταμένη παραμονή στο νερό και βαθιά ή μετά από φαγητό.

7. Ελλειψη κολυμβητικής ικανότητας

Ερυθρός

O Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στην Διευθύντρια Ναυαγοσωστικής Σχολής Ε.Ε.Σ, κα Ελένη Σουλτανάκη, για την μεγάλη προσφορά της στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Ναυαγοσωστικής Σχολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

«Ο πνιγμός δεν έχει λάβει την απαραίτητη προσοχή έως σήμερα. Οι ”αρχές” του κάθε τόπου πρέπει να δράσουν. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε θέματα πρόληψης και ενσωμάτωσης με άλλα κυρίαρχα θέματα δημόσιας υγείας» πρόσθεσε η κ. Σουλτανάκη υπογραμμίζοντας ότι η «ξαφνική είσοδος στο νερό,
μπορεί μετά από τρέξιμο ή φαγητό, να προκαλέσει: ξαφνικές αλλαγές
στην αρτηριακή πίεση, ξαφνική λιποθυμία και πνιγμό». Γι’ αυτό η ίδια συμβουλεύει: «Μπείτε αργά στο νερό, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή».

Για παιδιά 1 έως 4 ετών τόνισε την επιμόρφωση των γονέων για σωστή επίβλεψη των παιδιών τους, μαθήματα κολύμβησης, περίφραξη δεξαμενών.

Κλείνοντας με τον κύκλο της πρόληψης των πνιγμών ανέφερε τα εξής:
-Επίβλεψη

-Περίφραξη

-Κολυμβητική επάρκεια

-Χρήση σωσιβίων

-Κολύμβηση με επίβλεψη του ναυαγοσώστη

Ερυθρός

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον καθηγητή, κ. Βασίλη Αλεξόπουλο, για την τεράστια διαχρονική προσφορά του στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Παρών στην ημερίδα ήταν ο πρόεδρος του ΕΕΣ δρ. Αντώνιος Αυγερινός ο οποίος ανέφερε: «Η αμοιβαία ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων και πείρας είναι πλέον επιτακτικές ανάγκες στο πλαίσιο της διεθνώς επιταχυνόμενης κίνησης και εξέλιξης της ναυαγοσωστικής. Ο κρίσιμος επιμερισμός της, τόσο στον χώρο της έρευνας όσο και στις καθημερινές πράξεις, καθιστούν την ημερίδα όχι μόνο απαραίτητη αλλά και επίκαιρη. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα συνεχίσει να πρωτοπορεί σε προσπάθειες εκπαίδευσης των συμπολιτών μας για την προαγωγή της ασφάλειας στο υγρό στοιχείο και στην έγκαιρη και σωστή αντίδραση σε περιπτώσεις πνιγμών ή τραυματισμών, με απώτερο στόχο και σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για τη σημαντικότητα της ορθής παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση συμβάντος στο υγρό στοιχείο».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, σημείωσε: «Eίμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται και φέτος με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να υλοποιήσουμε δράσεις με σκοπό την προαγωγή της ασφάλειας στο νερό και την πρόληψη των θανάτων από πνιγμό, μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού που εκτίθεται σε τέτοιο κίνδυνο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει τις δράσεις προς όλες τις ηλικιακές ομάδες, αφού η έγκυρη ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την ασφάλεια στο νερό είναι ιδιαίτερα σημαντική».