Ερευνα της DATA CONSULTANTS: Εσείς, τι κάνετε για το Περιβάλλον;

Αποκαλύπτει τον δείκτη οικολογικής κουλτούρας και συμπεριφοράς των πολιτών στη Δυτική Ελλάδα.

 

Περιβάλλον

Το 1ο Συνέδριο με τίτλο «Ο Εθελοντισμός στην Κοινωνία για Ευημερία, Αλληλεγγύη & Αειφορία» υλοποιείται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών με τη συνεργασία της εθελοντικής ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου «Εθεξις».

Tο 61% των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας δηλώνει μη διαθέσιμο να συμμετάσχει σε εθελοντικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ενθαρρυντικό είναι ότι το 78% έχει υιοθετήσει στην καθημερινότητά του συνήθειες, που το προστατεύουν.

Τα αποκαλυπτικά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με την οικολογική συμπεριφορά των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τη διαθεσιμότητά τους να συμμετάσχουν σε εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, παρουσιάστηκαν χθες στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας των εργασιών του 1ου Συνεδρίου με τίτλο «Ο Εθελοντισμός στην Κοινωνία για Ευημερία, Αλληλεγγύη & Αειφορία», που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών με τη συνεργασία της εθελοντικής ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου «Εθεξις».

Περιβάλλον

Την παρουσίαση των στοιχείων αυτών, έκανε ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΕ, Γιάννης Φρέρης. Η παρουσίαση εντάσσονταν στο πλαίσιο της σύμπραξης της Εταιρείας με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την ανάπτυξη στρατηγικής και δράσεων εθελοντισμού.

Ο κ. Φρέρης αναφέρθηκε στις δράσεις εθελοντισμού, που ανέπτυξε η παραχωρησιούχος εταιρεία της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου κατά την προ-πανδημίας περίοδο και ανέπτυξε τις έννοιες της εταιρικής πολιτοσύνης και του εταιρικού ακτιβισμού, που αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της κοινωνικής και περιβαλλοντικής της υπευθυνότητας.

Δήλωσε δε, πως η δρομολόγηση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πεδίο του κοινού σχεδιασμού και ανάπτυξης δράσεων εθελοντισμού, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενεργοποίησης των πολιτών -και ιδιαίτερα των νέων- στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει και επί της αρχής συμφωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην ίδια κατεύθυνση.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φρέρης παρουσίασε έρευνα γνώμης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ από την εταιρεία DATA RC μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2021 για την οπτική των πολιτών, σχετικά με τα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας, προκύπτουν τα εξής σημαντικά στοιχεία:

  • Στο ερώτημα ποιο θεωρείτε ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό ζήτημα για τη Δυτική Ελλάδα, το 52,9% απάντησε την έλλειψη οικολογικής παιδείας των πολιτών, το 22,3% την ανεύθυνη απόρριψη άχρηστων υλικών και το 16% την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
  • Στο ερώτημα «εάν κάνετε κάτι στην καθημερινότητά σας για να προστατέψετε το περιβάλλον», το 78,6% απάντησε ότι κάνει ανακύκλωση και υπεύθυνη απόρριψη απορριμμάτων, το 29,2% μειώνει την κατανάλωση νερού, το 25,8% μειώνει την κατανάλωση ρεύματος.
  • Στο ερώτημα εάν θα συμμετείχαν σε κάποια εθελοντική οργάνωση που υλοποιεί δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, μόλις το 37,2% απάντησε θετικά και το 61% απέρριπτε ξεκάθαρα τη δραστηριοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση.

Περιβάλλον

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

«Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έλαβε αυτή την πρωτοβουλία, προκειμένου να απελευθερώσουμε το δημιουργικό πνεύμα των φοιτητών μας που είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι του πανεπιστημίου μας, καθώς στοχεύουμε διαρκώς στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, φοιτούν και προοδεύουν», δήλωσε στην «Π» ο αντιπρύτανης έρευνας και ανάπτυξης, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής «Βοτανικού Κήπου» και πρόεδρος του συνεδρίου, Παναγιώτης Δημόπουλος.

Περιβάλλον

Γιάννης Φρέρης, Παναγιώτης Δημόπουλος εκπροσωπούν δύο σημαντικούς φορείς που συμπράττουν για τον εθελοντισμό και το περιβάλλον

 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τους Χαράλαμπο Μπονάνο, αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαΐας και Τάκη Παπαδόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Μπονάνος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας κατ΄εξοχήν χώρος, όπου ο εθελοντισμός μπορεί και πρέπει ν΄ αναπτυχθεί σε πολλά επίπεδα, όπως η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης, η αιμοδοσία και η δωρεά οργάνων, η φροντίδα ευάλωτων ατόμων κ.λπ. «Σε μία κοινωνία που το ατομικό συμφέρον επικρατεί έναντι του συλλογικού και το προσωπικό όφελος κυριαρχεί έναντι του κοινωνικού, ο εθελοντισμός έρχεται να δώσει νόημα και περιεχόμενο στις ανθρώπινες αξίες, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα οφέλη του εθελοντισμού για την κοινωνία, αλλά και στους ίδιους τους εθελοντές, επισημαίνοντας ότι τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι τα στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία, την ομαδικότητα. «Με τον εθελοντισμό γινόμαστε καλύτεροι. Εν τέλει, ο εθελοντισμός δεν μπορεί να είναι το άλλοθι, αλλά η πραγματικότητα».

Περιβάλλον

Το συνέδριο στήριξαν με τη συμμετοχή τους η τοπική εκκλησία, κυβερνητικοί παράγοντες, αιρετοί και άλλοι φορείς