ΕΣΗΕΑ: Σοβαροί κίνδυνοι από την παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών αποφάσισε να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, με σκοπό την κατανόηση και εμπέδωση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

ΕΣΗΕΑ

Το θέμα της τήρησης της δεοντολογίας στη δημοσιογραφική κάλυψη των πρόσφατων γυναικοκτονιών στα Γλυκά Νερά και στη Φολέγανδρο συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας πως «ακόμη και η ακούσια παραβίασή της από τους λειτουργούς της ενημέρωσης» εγκυμονεί «σοβαρούς κινδύνους».

Για την αποτροπή, λοιπόν, τέτοιων παραβιάσεων, όπως είναι «η χρήση σεξιστικού και ομοφοβικού λόγου, η αναπαραγωγή κοινωνικών στερεοτύπων που απειλούν ανθρώπινες ζωές ή προάγουν το μισογυνισμό, η παραβίαση δικαιωμάτων ανηλίκων, η ψυχική επιβάρυνση του οικογενειακού περιβάλλοντος των θυμάτων», η Ένωση «αποφάσισε να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, με σκοπό την κατανόηση και εμπέδωση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του σωματείου των δημοσιογράφων.

Ενδεικτικά, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε:

Να καθιερώσει ως υποχρεωτική για την εισαγωγή νέων μελών στην ΕΣΗΕΑ την παρακολούθηση σεμιναρίου, με σκοπό την ενημέρωση και την κατανόηση των Αρχών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Για τα νέα μέλη που εγγράφονται αυτές τις ημέρες στην ΕΣΗΕΑ, το σεμινάριο θα διοργανωθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Να πραγματοποιήσει το φθινόπωρο, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά τμήματα ΜΜΕ και με φορείς της πολιτείας, που δραστηριοποιούνται υπέρ των δικαιωμάτων προστατευόμενων ομάδων, ειδική ημερίδα για την δημοσιογραφία και τα κοινωνικά στερεότυπα.

Να διοργανώσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με τη μορφή κοινωνικών μηνυμάτων σε έντυπα, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και διαδίκτυο.

Να πραγματοποιήσει, το συντομότερο δυνατόν, συναντήσεις με τους Διευθυντές Ενημέρωσης εφημερίδων, sites, τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφώνων, ώστε να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ποιότητα και τον παιδευτικό ρόλο της ενημέρωσης.

Να δρομολογήσει, με τη συνδρομή συναδέλφων με εξειδίκευση στο αντικείμενο και πανεπιστημιακών τμημάτων ΜΜΕ, την κατάρτιση ενός «χάρτη» καλών πρακτικών, με καθιερωμένες και επίσημες ορολογίες και κανόνες Δεοντολογίας ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από τα μέλη της ΕΣΗΕΑ. Η κωδικοποίηση αυτή έχει ως σκοπό να συνδράμει στην ευαισθητοποίηση, στην καλύτερη κατανόηση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος στην κάλυψη και το σχολιασμό γεγονότων με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.

Να αποστείλει στα πανεπιστημιακά τμήματα ΜΜΕ και στις Ιδιωτικές Σχολές Δημοσιογραφίας τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος της ΕΣΗΕΑ, καθώς και τον Παγκόσμιο Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ ώστε να περιληφθούν στην εκπαιδευτική τους ύλη».

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ κάλεσε τα μέλη της, θεσμικούς φορείς και οργανώσεις «να υποστηρίξουν την προσπάθειά της αυτή, ώστε να συγκροτηθεί ένα ενιαίο και ισχυρό μέτωπο για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που, δυστυχώς, εξακολουθεί, στον 21ο αιώνα, να βάλλεται από την αναπαραγωγή κακοποιητικών στερεότυπων και κοινωνικά επιζήμιων πρακτικών».