Μυθιστόρημα, ποίηση, ιστορία, μουσική -έξι πατρινοί πεζογράφοι και ποιητές προτείνουν αναγνώσματα που έχουν ξεχωρίσει για τις διακοπές.
ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ
Για όσους αγαπούν και καταλαβαίνουν τη μουσική, το βιβλίο του πατριώτη μας, Πατρινού Παναγιώτη Ανδριόπουλου, με τίτλο «Τα Χατζιδακικά» (ιδιωτική έκδοση) είναι κάτι σαν μια σειρά από περίτεχνα μεζεδάκια. Αποτελούν μια συναρπαστική εισαγωγή στον Χατζιδάκι. Και ταυτοχρόνως, την πολύ γοητευτική εικόνα ενός φοιτητή που λειτουργεί σαν σφουγγάρι, ρουφώντας άπληστα αλλά και μεθοδικότατα όλα όσα αξιόλογα του προσφέρει η πρωτεύουσα. Ο Παναγιώτης γίνεται η σκιά του Χατζιδάκι, τον παρακολουθεί παντού, σημειώνει τα πάντα και τα φυλάει μεθοδικά. Ετσι, σήμερα στο βιβλίο υπάρχουν άπειρες πληροφορίες -για συναυλίες, συγκεντρώσεις, επεισόδια, προγράμματα εκδηλώσεων- χρησιμότατες σήμερα για τον ερευνητή. Χωρίζεται σε επτά ενότητες. Επτά υπέροχες μπουκίτσες μουσικής, γνώσεων και αρώματος της εποχής. Απολαύστε τες!
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Από τα βιβλία που διαβάζω τελευταία, ξεχωρίζω τη νουβέλα του Βασίλη Λαδά «Σινέ Σκάλες» (Μανδραγόρας, 2024). Ο Λαδάς αναδεικνύεται σκηνοθέτης γραφής με τη δημιουργία μύθων ζωής και συναισθημάτων. Αλλωστε, και στα «Ποιήματα 1973-2023» (Φουρφουλάς, 2023) χτίζει χαρακτήρες και ιχνηλατεί μέσω αντιθέσεων τον κόσμο.
Εντύπωση μου έκανε και η ποιητική συλλογή «Φομαλώ» (Μανδραγόρας, 2024) των Μαρίας Δαλαμήτρου και Ελένης Σιγαλού. Οι ποιήτριες επικαλούνται ονόματα αστερισμών και νεφελωμάτων και στήνουν έναν ιδιότυπο διάλογο, που αποκαλύπτει ποιότητα ποιητικού μύθου και γλώσσας.
Με γοήτευσε το αυτοβιογραφικό διήγημα του Κριστιάν Μπομπέν «Αιχμάλωτοι του λίκνου» σε μετάφραση Μαρίας Χρηστίδου (Χαραμάδα, 2008). Με ποιητική γραφή, ο συγγραφέας μετατρέπει τη μοναξιά σε αγάπη, στρέφοντας το βλέμμα του σ’ έναν ξεχασμένο κόσμο αλήθειας.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΣΣΥΦΙΔΟΥ
Σας αρέσει ο κινηματογράφος; Αν ναι, τότε «Η Ψίχα και άλλες ασπρόμαυρες ιστορίες» (εκδ. Μελάνι, 2022) του Σπύρου Βρεττού αποτελεί ιδανική επιλογή για εσάς. Τα διηγήματα του βιβλίου θα μπορούσαν να είναι ταινίες μικρού μήκους, κατά προτίμηση ασπρόμαυρες, αφού η μνήμη και το παρελθόν, το όνειρο και η πραγματικότητα, δημιουργούν ένα τέλειο σκηνικό για εσωτερικές καταδύσεις, αναπολήσεις, flashbacks και, φυσικά, δράση. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην ανθρώπινη ύπαρξη και την ομορφιά της, ένα μικρό συναξάρι αγίων της καθημερινότητας, που άλλοτε κλαίνε, άλλοτε γελάνε, άλλοτε αγαπούν και άλλοτε χωρίζουν, κρυφά ή φανερά. Και σου λένε «έλα», είσαι ένας από εμάς. Εδώ θα βρεις το χρώμα σου, από εδώ θα περάσεις στο αλλού σου ή στο πουθενά σου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΔΑΣ
Η φρίκη από τη γενοκτονία που διαπράττει ο Νετανιάχου στη Γάζα με παρακίνησε να διαβάσω βιβλία σχετικά με την εμφύτευση του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη: «Μικρή ιστορία της σύγκρουσης Ισραήλ Παλαιστίνης» του Ιλαν Παππέ (εκδόσεις Κάλλιστος), «Το τέλος της εβραϊκής νεoτερικότητας – Ιστορία μιας συντηρητικής στροφής» του Εντζο Τραβέρσο (εκδόσεις 21ου), «Ο Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ» της Χάνα Αρεντ, με τον διάσημο υπότιτλο περί της μπαναλιτέ του κακού. Πικρόχολο χιούμορ διαπερνά το βιβλίο της φιλοσόφου Χάνα Αρεντ. Σαν υπάλληλο ληξιαρχείου εμφανίζει τον Αϊχμαν -υπάλληλο όμως που καταχώρισε στα αρχεία του εκατομμύρια θανάτους. Ομως αυτή η «συντηρητική στροφή του Ισραήλ» που κατέγραψε ο Τραβέρσο, με προβλημάτισε και με κατατρόμαξε.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΑΡΑΣ
Θα σας προτείνω 4 βιβλία κλασικών συγγραφέων. Και τι δεν θα απολαύσεις στον νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα: τα θέματά του, την πλοκή, τη γλώσσα του, τις ανατροπές του. Η γραφή του σε απορροφάει τόσο, ώστε να μην αφήνεις το μυθιστόρημα από τα χέρια σου. Θα σας συστήσω τη «Γιορτή του τράγου» (πολιτικό και κοινωνικό θρίλερ) και «Ο Παράδεισος στην άλλη γωνία» (η μυθιστορηματική ζωή του Πολ Γκογκέν και της Φλόρας Τριστάν). Ενα ακόμα μυθιστόρημα που θα σας πάει στη Γαλλία των αρχών του 19ου αιώνα. Ο λόγος για «Το κόκκινο και το μαύρο» του Σταντάλ το πρώτο μυθιστόρημα περί «επιτυχίας» την καινούργια αξία της «αστικής τάξης». Επίσης τη «Νανά» του Ζολά» (πρώτη έκδοση στα 1880). Η ηρωίδα βάζει στο χέρι μεγάλα ονόματα της γαλλικής αριστοκρατίας οδηγώντας τα στον αφανισμό τους.
ANTΩΝΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ο τόπος της ελιάς, της αρμύρας και του τζίτζικα βαφτισμένου στο ρετσίνι του πευκοδάσους. Το καλοκαίρι έχει λατρείες αναγνωστικές. Καταρχάς, το αφήγημα «Αμαλία, μια πόρνη στα αζήτητα» από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική συνομιλεί με την ιστορία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Η ανθρωπογεωγραφία που παρουσιάζει ο Βασίλης Τζανακάρης μέσω της πρωταγωνίστριας Αμαλίας υμνεί το φως της ανθρώπινης ύπαρξης καθώς οδοιπορεί μοναχικά προς τον θάνατο. Κι ακόμα, η δίγλωσση ανθολογία Ελληνικά – Ιταλικά «Κραυγές Από Τη Γη» με κείμενα 53 Ελλήνων και Ελληνίδων συγγραφέων είναι μια συλλογική διαμαρτυρία για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Το οικοσύστημα Περιβάλλον – Φύση – Ανθρωπος – Κοινωνία βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητάς του. Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική καταθέτουν σε μετάφραση της Ζώζης Ζωγραφίδου μία ελπίδα ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News