Eυλογιά των πιθήκων: Κρούσμα και στις ΗΠΑ – Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς τα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» εντοπίζονται σε όλο και περισσότερες χώρες με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Ευλογιά

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η «ευλογιά των πιθήκων» καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη, ενώ και οι ΗΠΑ καταγράφουν πλέον το πρώτο κρούσμα. Η Βρετανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία ανέφεραν 36 ύποπτα κρούσματα, ενώ ένα κρούσμα εντόπισαν μέχρι στιγμής οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές.

«Αυτό το [ξέσπασμα] είναι σπάνιο και ασυνήθιστο», δήλωσε η επιδημιολόγος Σούζαν Χόπκινς, η οποία είναι η επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). «Το πού ακριβώς και το πώς [οι άνθρωποι] μολύνθηκαν παραμένει υπό επείγουσα έρευνα», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωση.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να είναι μια δυσάρεστη ασθένεια. προκαλεί πυρετό, πόνους στο σώμα, διευρυμένους λεμφαδένες και τελικά «ευλογιά» ή επώδυνες, γεμάτες υγρό φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Μια εκδοχή της ευλογιάς των πιθήκων είναι αρκετά θανατηφόρα και σκοτώνει έως και το 10% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής όμως ειναι πιο ήπια.

Συνήθως, οι άνθρωποι κολλάνε την ευλογιά των πιθήκων από ζώα στη Δυτική Αφρική ή την Κεντρική Αφρική και μεταδίδουν τον ιό σε άλλες χώρες. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο δεν είναι συχνή, καθώς απαιτεί στενή επαφή με σωματικά υγρά, όπως το σάλιο από τον βήχα ή το πύον από τις πληγές. Επομένως, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, σημειώνει η υπηρεσία υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά στην Αγγλία, 7 από τις 8 περιπτώσεις δεν αφορούν πρόσφατο ταξίδι στην Αφρική, υποδηλώνοντας ότι οι ασθενείς που εμπλέκονται σε αυτά τα κρούσματα κόλλησαν τον ιό εντός των συνόρων. Επιπλέον, αυτά τα άτομα δεν είχαν επαφή με ασθενή που είναι γνωστό ότι ταξίδεψε στη Νιγηρία, ανέφερε το UKHSA την Τρίτη. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο ιός εξαπλώνεται στην κοινότητα χωρίς να εντοπιστεί, γεγονός που έχει προκαλέσει συναγερμό.

«Πιθανώς πρόκειται για εξάπλωση από εισαγόμενα κρούσματα», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα η ιολόγος Άντζι Ράσμουσεν του Οργανισμού Εμβολίων και Λοιμωδών Νοσημάτων. Στις ΗΠΑ, ο ασθενής στη Μασαχουσέτη δεν είχε πρόσφατα ταξιδέψει σε χώρες όπου εμφανίζεται η ασθένεια, αλλά είχε επισκεφτεί τον Καναδά.

 

Πιθανή αιτία μετάδοσης της «ευλογιάς», οι σεξουαλικές επαφές;

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω μιας νέας οδού: της σεξουαλικής επαφής. «Αυτό που είναι ακόμα πιο παράξενο είναι να βρούμε περιπτώσεις που φαίνεται να έχουν αποκτήσει τη μόλυνση μέσω σεξουαλικής επαφής», έγραψε στο Twitter ο επιδημιολόγος Mateo Prochazka στο UKHSA. «Πρόκειται για μια νέα οδό μετάδοσης που θα έχει επιπτώσεις στην απόκριση και τον έλεγχο της επιδημίας.»

Οι επιστήμονες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά το ξέσπασμα στην Ευρώπη. «Ανησυχούμε ότι η νέα έξαρση είναι πολύ διαφορετική από αυτή που συνήθως αναφέραμε ως ευλογιά των πιθήκων», δήλωσε η Jennifer McQuiston, ανώτερος αξιωματούχος του CDC.

Το 2019, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, το οποίο προστατεύει επίσης από την ευλογιά. «Αυτό το εμβόλιο είναι επίσης μέρος του Strategic National Stockpile (SNS), του μεγαλύτερου εφοδιασμού της χώρας σε δυνητικά σωτήρια φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικές προμήθειες για χρήση σε έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας που είναι αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει εξάντληση των τοπικών αποθεμάτων», η υπηρεσία είπε σε δελτίο τύπου.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι συγγενής της ευλογιάς, μιας ασθένειας που εξαλείφθηκε το 1980, αλλά είναι λιγότερο μεταδοτική, προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα και είναι λιγότερο θανατηφόρα. Συνήθως διαρκεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή πέντε έως 21 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων συνήθως ξεκινούν με ένα συνδυασμό πυρετού, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, ρίγη, εξάντληση και πρησμένους λεμφαδένες. Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα είναι συνήθως αυτό που βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν την ανεμοβλογιά από την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μόλις ο ασθενής εμφανίζει πυρετό, το βασικό χαρακτηριστικό της ευλογιάς των πιθήκων, ένα δυσάρεστο εξάνθημα, τείνει να αναπτυχθεί μία έως τρεις ημέρες αργότερα, συχνά ξεκινώντας από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

 

Πόσο απειλητική είναι η «ευλογιά των πιθήκων» σε σύγκριση με άλλους αναδυόμενους ιούς;

Το 2017, οι Goats and Soda πήραν συνέντευξη από δύο ειδικούς της ευλογιάς των πιθήκων την Anne Rimoin από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και τον Jay Hooper του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών του Στρατού των ΗΠΑ για να μάθουν περισσότερα. Από πού προέρχεται λοιπόν, από τους πιθήκους ; Οχι απαντούν οι ειδικοί.

«Το όνομα είναι στην πραγματικότητα λίγο λανθασμένο», λέει ο Rimoin. Ίσως θα έπρεπε αντ ‘αυτού να ονομάζεται «τρωκτικοβλογιά».

Το όνομα «ευλογιά των πιθήκων» προέρχεται από τις πρώτες τεκμηριωμένες περιπτώσεις της ασθένειας, το 1958, όταν δύο κρούσματα εμφανίστηκαν σε αποικίες πιθήκων που κρατήθηκαν για έρευνα, αναφέρει το CDC στον ιστότοπό του. Αλλά οι πίθηκοι δεν είναι κύριοι φορείς. Αντ ‘αυτού, ο ιός πιθανότατα επιμένει σε σκίουρους, αρουραίους τυφλοπόντικες ή άλλα τρωκτικά.

 

Πώς μπορεί κανείς να μολυνθεί;

Κυρίως, από δάγκωμα ζώου, γρατσουνιά ή επαφή με το σωματικό υγρό του ζώου. Στη συνέχεια, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα άτομα μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή της επαφής με το πύον από τις πληγές.

Οι βλάβες από την ευλογιά των πιθήκων είναι παρόμοιες με εκείνες από λοίμωξη από ευλογιά. «Αλλά δεν εξαπλώνεται πολύ καλά μεταξύ των ανθρώπων», λέει ο Hooper. «Το ποσοστό μόλυνσης του είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό της ευλογιάς». Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν τον ιό σε κανέναν άλλο.

Μέχρι αυτό το τρέχον ξέσπασμα, ένα άτομο άρρωστο με ευλογιά των πιθήκων διέδιδε τον ιό μεταξύ κανενός και ενός ατόμου, κατά μέσο όρο. Έτσι, όλες οι προηγούμενες εξάρσεις (μέχρι τώρα) εξασθένησαν γρήγορα.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία, μέχρι σήμερα, ότι η μετάδοση από άτομο σε άτομο από μόνη της μπορεί να συντηρήσει λοιμώξεις από ευλογιά πιθήκου στον ανθρώπινο πληθυσμό», αναφέρει ο ιστότοπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν ο ρυθμός μετάδοσης έχει αυξηθεί σε αυτό το τρέχον ξέσπασμα. Εάν υπάρχει ενισχυμένη μετάδοση, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που το τρέχον ξέσπασμα φαίνεται να έχει εξαπλωθεί.

 

Υπήρξε ποτέ ξέσπασμα στις ΗΠΑ;

«Υπήρχε» λέει ο Χούπερ. «Αλλά συγκρατήθηκε γρήγορα». Το 2003, η ευλογιά των πιθήκων έκανε «μια βόλτα» με ένα φορτίο ζώων από τη Γκάνα στο Ιλινόις.

Αρκετοί γιγάντιοι αρουραίοι και σκίουροι βρέθηκαν θετικοί στον ιό και τελικά τον διέδωσαν σε κυνόμυες( «σκύλοι λιβαδιών») που πωλούνταν ως κατοικίδια σε πολλές πολιτείες της Μεσοδυτικής, αναφέρει το CDC στον ιστότοπό του.

Σαράντα επτά άνθρωποι κόλλησαν την ασθένεια από τα εν λόγω ζώα. Όλοι συνήλθαν. Και κανείς δεν μετέδωσε την ασθένεια σε άλλο άτομο.

 

Είναι η ευλογιά των πιθήκων ένας «νέος» ιός;

Όχι. Ο ιός πιθανότατα μολύνει ανθρώπους για αιώνες, ακόμη και χιλιετίες, λέει ο Rimoin. Όμως για πολύ καιρό οι γιατροί δεν κατέγραφαν τις περιπτώσεις.

Η ευλογιά των πιθήκων σχετίζεται στενά με την ευλογιά. «Δεν διακρίνονται κλινικά», λέει ο Rimoin. «Έτσι, για αιώνες, οι γιατροί πιθανότατα συγχέουν την ευλογιά των πιθήκων με την ευλογιά».

Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1970, ο κόσμος ήταν κοντά στην εξάλειψη της ευλογιάς. Τα κρούσματα έπεσαν κατακόρυφα. Και οι γιατροί στην κεντρική Αφρική άρχισαν να παρατηρούν μια άλλη ασθένεια που έμοιαζε με ευλογιά, αλλά δεν εξαπλωνόταν τόσο μεταξύ των ανθρώπων. Ήταν η ευλογιά των πιθήκων.

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι ιοί που σχετίζονται με την ευλογιά, συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς των αγελάδων και της ευλογιάς της καμήλας. «Θα ανησυχούσα περισσότερο για την ευλογιά των καμηλών παρά για την ευλογιά των πιθήκων», λέει ο Rimoin, «γιατί αυτό είναι πιο κοντά στο γενετικό μας δέντρο από ότι η ευλογιά».

 

Είναι πράγματι επικίνδυνη η ασθένεια;

Λίγο και από τα δύο.Το 2010, η Rimoin και οι συνεργάτες της ανέφεραν ότι η ευλογιά των πιθήκων είχε αυξηθεί 14 φορές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τη δεκαετία του 1980. Η συχνότητα εμφάνισης αυξήθηκε από λιγότερο από 1 περίπτωση ανά 10.000 άτομα σε περίπου 14 περιπτώσεις ανά 10.000 άτομα.

Και ο λόγος για αυτό το χτύπημα είναι ειρωνικός: η εξάλειψη της ευλογιάς. Το εμβόλιο της ευλογιάς στην πραγματικότητα λειτουργεί αρκετά καλά για να προστατεύει τους ανθρώπους από την ευλογιά των πιθήκων.

Είναι περίπου 85% αποτελεσματικό, αν και το εμβόλιο κατά της ευλογιάς δημιουργεί κάποιες ανησυχίες για την ασφάλεια, τονίζει ο Hooper: «Είναι ένας ζωντανός ιός και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα λοίμωξη σε άτομα με σοβαρά κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα».

Αλλά μετά την εξάλειψη της ευλογιάς από τον κόσμο, οι χώρες σταμάτησαν να εμβολιάζουν τα παιδιά. Και για όσους εμβολιάστηκαν χρόνια νωρίτερα, η προστασία τους πιθανότατα έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Hooper.

«Τώρα υπάρχει αυτός ο αυξανόμενος πληθυσμός ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία στην ευλογιά των πιθήκων» λέει. «Και όταν έχετε μια επιδημία, είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη επειδή λιγότεροι άνθρωποι στην κοινότητα προστατεύονται»

Αυτό σημαίνει ότι τα μικρά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Δυτική Αφρική και την Κεντρική Αφρική περιλαμβάνουν πλέον δεκάδες κρούσματα αντί για ένα ή δύο. Και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τα ετήσια κρούσματα έχουν εκτοξευθεί σε χιλιάδες. Το 2020, υπήρχαν σχεδόν 4.600 ύποπτα κρούσματα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο.

 

Θα μπορούσε ο ιός να γίνει παγκόσμια απειλή;

Ναι. «Κάθε φορά που υπάρχει ένα ξέσπασμα – και όσο περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται – τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει η ευλογιά των πιθήκων να προσαρμοστεί στους ανθρώπους» λένε οι ειδικοί.

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο χρόνο περνά ο ιός μέσα στους ανθρώπους, τόσο περισσότερο χρόνο έχει για να εξελιχθεί. Θα μπορούσε ενδεχομένως να «καταλάβει» πώς μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων.

Έτσι, οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τον ιό και τα κρούσματα ειδικά εάν ο ιός φαίνεται να αλλάζει την οδό μετάδοσής του, όπως μπορεί να συμβαίνει στην τρέχουσα επιδημία. «Δεν πιστεύαμε ότι ο Έμπολα εξαπλώθηκε πολύ εύκολα μεταξύ των ανθρώπων», προσθέτει ο Χούπερ. «Και όλοι εκπλαγήκαμε που οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούσαν να κολλήσουν παρόλο που φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό».

Και φυσικά, πολλοί επιστήμονες δεν πίστευαν ότι ο SARS-CoV-2, ο κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, θα μεταλλασσόταν για να γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη τα δύο τελευταία χρόνια.